Strona 5 z 31 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 308

Wątek: Sigma Art 24/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Sigma Art 24/1.4

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Cichy, zapewne jak byś nie handlował sprzętem to miałbyś trochę inne zdanie co do Afu.
    No chyba raczej odwrotnie, powinienem pisać, że wszystko jest super hiper ostre 100% zdjęć ? Czy coś mnie ominęło ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar 5pirit

"Bechamot" mam nadzieję, że nie odebrałeś tego jako jakiś atak wobec Ciebie, tak ogólnie to napisałem
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Zachwyty na początku pewnie będą i ochy i achy,
    .Po roku uzywki będą przez pół tańsze niż 24L bo okaże się, że jednak sigma znów zrobiła super szkło ale jak już sie go kupiło to coś w niem nie tak jak w eLce... Patrząc na to co działo sie po premierze 35mm 1.4 i teraz jakie ceny są na rynku wtórnym. 35L używki kosztują dalej tyle samo co kosztowały jak nie było konkurencyjnej sigmy.
    L

Początki nałogu Awatar 5pirit

Jak dla mnie to jest jedyna przewaga (o ile można ją tak nazwać), że na "eLce" mniej się traci z czasem, ale znowu trzeba więcej dać na początku.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Zachwyty na początku pewnie będą i ochy i achy,
    .Po roku uzywki będą przez pół tańsze niż 24L bo okaże się, że jednak sigma znów zrobiła super szkło ale jak już sie go kupiło to coś w niem nie tak jak w eLce... Patrząc na to co działo sie po premierze 35mm 1.4 i teraz jakie ceny są na rynku wtórnym. 35L używki kosztują dalej tyle samo co kosztowały jak nie było konkurencyjnej sigmy.
    Popatrz na znany portal aukcyjny to zobaczysz ile jest używek canona w kategoriach w których wyszły stałki ART i w jakich sa cenach a ile jest używek stałek art. i czy są o połowę tańsze.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Popatrzyłem na MTF nowej stałki sigmy i canona 24/1.4II i raczej nie widzę powodu do zachwytu, przynajmniej po MTF. Zobaczymy w praktyce . Trochę mi to przypomina sigmę 35/1.4 Art, gdzie pstrykając z bliskiej odległości na @=1.4 piałem z zachwytu przy fotkach w domu, czar prysł w plenerze niestety , pomimo zastosowania super hiper optyki, czy teraz też tak będzie ... zobczymy w praktyce.

Początki nałogu Awatar merida

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Popatrzyłem na MTF nowej stałki sigmy i canona 24/1.4II i raczej nie widzę powodu do zachwytu, przynajmniej po MTF. Zobaczymy w praktyce . Trochę mi to przypomina sigmę 35/1.4 Art, gdzie pstrykając z bliskiej odległości na @=1.4 piałem z zachwytu przy fotkach w domu, czar prysł w plenerze niestety , pomimo zastosowania super hiper optyki, czy teraz też tak będzie ... zobczymy w praktyce.
    Ja po wyjściu z domu też piałem z zachwytu

Pełne uzależnienie

różnica pomiędzy kaprawym egzemplarzem stałki canona a stałki sigmy jest taka że canona odsyłasz do serwisu i modlisz się żeby panom się udało, do sigmy podpinasz docka i kalibrujesz sam nie modląc się, panowie w serwisie kalibrują na odległość 50 ogniskowych jeśli focisz zawsze na odległość 50 ogniskowych to jesteś w domu (jeśli panom się uda) jeśli focisz przy różnych odległościach to niekoniecznie, sigmę skalibrujesz dla różnych odległości sam.
    ja osobiście niechętnie wysyłam cokolwiek do serwisu zawsze się obawiam że dostanę w gorszym stanie niż wysłałem.
    dodatkowo uważam że w przypadku jasnych stałek nie ma pacjentów zdrowych - są tylko niezdiagnozowani.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez kochinur Zobacz posta
    Popatrz na znany portal aukcyjny to zobaczysz ile jest używek canona w kategoriach w których wyszły stałki ART i w jakich sa cenach a ile jest używek stałek art. i czy są o połowę tańsze.
    Sprawdziłem. Są dwie 35L za 3,9k i kilka 50L za ok 4k oraz kilka 24L w dobrej cenie, które czasami są bardzo szybko sprzedawane. Ktoś się napali, a później sprzedaje, bo za szeroko. Natomiast jest cała masa nowych Sigm ART. Czyżby ludzie czytali znany portal optyczny na którym jest sporo negatywnych opinii odnośnie działania AFu i kupują w sklepach gdzie można sprawdzić. Ile razy czytałem komentarze typu: Wybierana z pośród 3 szt jako najostrzejsza lub trafiająca w punkt a pozostałem miały FF/BF. Co się dzieje z tymi odrzuconymi sztukami?

Teraz z innej beczki. Jak myślisz po ile będą stałki ART za powiedzmy 5 lat i czy kupisz je w ciemno jak Ci sprzedawca napisze, że ostrzy w punkt? Tego nikt nie wie. Natomiast wszyscy wiedzą jak się produkuje w dzisiejszych czasach.

Wracając do tematu A 24 1.4, to sam się gryzę, czy nie wymienić eLki na nową Sigmę ze względu na lepszą ostrość na f/1.4 ( to jest pewne na bank) ale boję się, że się przejadę z Afem. Niby do sezonu daleko i kusi optyka nowych Sigm, ale z drugiej strony mam sprawdzone szkło.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Ja jakiś czas temu się zastanawiałem czy kupić 24L mk1 bo jest tańsza, a na mk2 mnie nie stać nawet na używkę, a teraz po przeczytaniu tego niusa stwierdzam, że chyba jeszcze poczekam, wyjdzie sigma to i canony trochę stanieją. Fajnie, że wreszcie jest komplet 24 35 50. 85-tke L i 135L to sigmie chyba będzie ciężko przebić, no ale pożyjemy zobaczymy. Tamron i tokina mogliby jeszcze coś wypuścić to dopiero mielibyśmy o czym gadać.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 5 z 31 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów