Pokaż wyniki od 701 do 710 z 849

Wątek: FF vs. APS-C

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: FF vs. APS-C

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Zamieszczone przez pajlot Jedynym czynnikiem, jaki jeszcze może wpłynąć na ilość szczegółów poza rozdzielczością matrycy jest tylko rozdzielczość obiektywu i jej "zgranie" z rozdzielczością matrycy, a nie energia świetlna.
    to napisał atsf w poście 694 - ja tylko cytowałem . ja tu tylko pytam bo chce się czegos dowiedzieć.

--- Kolejny post ---

poprawiłem cytowanie żeby nie było wątpliwości

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Sprawdziłem to empirycznie w mieszkaniu na FF i na APS-C z obiektywem 1,8/50 mm @f/2,8: APS-C potrzebuje dłuższej ekspozycji o ca 25-30% czy się fotografuje ekran monitora, czy obrazek na ścianie, bo zdjęcie się robi z innej odległości aby uzyskać taki sam kadr, więc natężenie światła odbitego czy emitowanego przez monitor spada.
    czyli mój post o światłomierzu podłączonym teoretycznie bezpośrednio do lapka nie był taki głupi
    czyli nie da się wykonać cropem takiego samego kadru prawidłowo naświetlonego co ff tym samym obiektywem i na identycznych ustawieniach

czy jak będzie niaprawidłowo naświetlony to będzie miał taką samą rozdzielczość jak prawidłowo naświetlony ?
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 04-02-2015 o 00:04
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów