I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jak ma być "strasznie" ostro do cropa, to EF-S 60-tka Macro USM, światło 2,8 i względnie szeroko/wąsko 25.5 deg.
--- Kolejny post ---
I co Ci w nim brakuje ? Przecież to całkiem ostry obiektyw, pod warunkiem, że AF w coś trafi.
Możesz spróbować Sigma 30 mm f/1.4 EX DC HSM, to kąt 45 deg, a jakość całkiem dobra.
Ale jak to ma być foto studyjna, to proponuję wpierw zainteresować się oświetleniem.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-01-2015 o 17:00
Z tego co piszesz to chcesz kupić obiektyw mega ostry, mega jasny i mega tani...
Mam nadzieje że fotografujesz dla przyjemności a nie zarobkowo - bo po Twoich wypowiedziach nasuwa mi się zdanie jakie napisał jeden z kolegów z tego forum:
cyt.: "Z braku pracy i ciągłego poszukiwania etatu, który poprawiłby moją sytuację finansową, postanowiłem zająć się fotografią."
Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5
Oj akurat jesteś w dużym błędzie na brak pracy i brak pieniędzy nie narzekam mieszkając i pracując w Norwegii a to że nie chce inwestować w drogi sprzęt tylko robić zdjęcia swojemu dziecku to żadna zbrodnia. Czy większość z Was jest na prawdę takich super i idealnych i od razu byliście tak super za jakich się uważacie nie myślę, że nawet na pewno nie. Więc nie rozumie po co wogóle komentują. Ktoś pyta o poradę a Wy odrazu dojazdy. Bez odbioru !!!![]()
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-01-2015 o 19:15