Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Canon 6D - przebiegi powyżej 100 tys klatek

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Canon 6D - przebiegi powyżej 100 tys klatek

Jak ponoć powiedział Cartier-Bresson po francusku oczywiście "Vos 10 000 premieres photos sont les pires" ("Pierwsze 10 000 to Twoje najgorsze zdjęcia").

Ja ciągle jeszcze pstrykam te najgorsze, bo 10 tys. zdjeć jeszcze nie zrobiłem, choć jak pisałem wyżej, migawkę wyzwoliłem może nawet 100 tys. razy w życiu wszystkimi aparatami jakie kiedykolwiek miałem.

Natomiast ci, co już natrzaskali setki tysięcy i miliony teraz już na pewno robią arcydzieła....

Jak ktoś chce wiedzieć czy należy robic bardzo dużo zdjeć czy bardzo mało, tu jest odpowiedź:

Faut-il prendre beaucoup de photos, ou très peuÂ*?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

pan.kolega polecam Ci tą książkę Malcolm Gladwell Poza schematem.. Czas poświęcony na ćwiczenie i doskonalenie czego ma znaczenie. To powinna być lektura szkolna
    Miłego dnia
    moja www

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    To mniej wiecej wychodzi zdjecie co dwie minuty , to chyba nie jedna osoba go obslugiwala
    Uzywałem go tylko ja i nikt wiecej.

Trochę nie zrozumiałem zamysłu autora tematu.
    Czy chodzi o to żeby robić mało zdjęć, bo migawka się skończy?

Uważam, ze aparat jest do robienia zdjęć, a nie do "mania go"!!!
    Co za sens jest oszczędzać aparat cyfrowy, jak teoretycznie zdjęcia są za darmo (nie licząc ceny zakupu). Jeżeli kupiłem narzędzie to go używam - to jak by kupić wypasioną furę i jeździć okazyjne tylko dlatego, ze opony się pościerają. Bez sensu!

Pozdrawiam
    Les

PS.
    Niestety są tacy ludzie, którzy będąc w ciekawym miejscu robią 1-2 fotki, następnie chowają aparat. Na pytanie dlaczego nie robisz więcej, udzielają odpowiedzi: - bo migawka się zużyje. Zdarzenie cykliczne i prawdziwe

Uzależniony Awatar RTSiak

@scaners3d a przeczytales chociaz caly 1 post? chyba nie bardzo bo wiedzialbys ocb autorowi...

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Cytat Zamieszczone przez scaners3d Zobacz posta
    Trochę nie zrozumiałem zamysłu autora tematu.
    Czy chodzi o to żeby robić mało zdjęć, bo migawka się skończy?
    Wystarczyło przeczytać co nieco w wątku Po prostu nikt nie chciałby zastać awarii sprzętu na zleceniu, które opiera się na dość rygorystycznej umowie z ponoszeniem konsekwencji za swoje "wybryki" jak i te sprzętu.

Co do ilości zdjęć to robi się tyle ile jest potrzebne - nie ma czegoś takiego jak za dużo czy za mało. Nie zawsze ilość idzie w parze z zarobkiem np z repo ślubnego wychodzi zysk nieco powyżej 1zł za 1 zrobioną klatkę (surowy materiał bez selekcji), a za produktówki można wyciągnąć ponad 100zł za 1 klatkę choć tutaj jeszcze sporo do powiedzenia ma zaawansowana obróbka i często - grafika.
    lovestorymakers com

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta
    Wystarczyło przeczytać co nieco w wątku Po prostu nikt nie chciałby zastać awarii sprzętu na zleceniu, które opiera się na dość rygorystycznej umowie z ponoszeniem konsekwencji za swoje "wybryki" jak i te sprzętu.

Co do ilości zdjęć to robi się tyle ile jest potrzebne - nie ma czegoś takiego jak za dużo czy za mało. Nie zawsze ilość idzie w parze z zarobkiem np z repo ślubnego wychodzi zysk nieco powyżej 1zł za 1 zrobioną klatkę (surowy materiał bez selekcji), a za produktówki można wyciągnąć ponad 100zł za 1 klatkę choć tutaj jeszcze sporo do powiedzenia ma zaawansowana obróbka i często - grafika.

Migawka kończy się w najbardziej nieodpowiednim momencie - czy to jest 100 001 czy 24 999

Tak się zastanawiam teraz czy częstotliwość robienia fotek ma wpływ na "śmierć" migawki - czy dłużej wytrzyma aparat gdzie zdjęcia są robione prawie codziennie (bez szaleństw), czy taki, gdy ktoś "cyka" kilkanaście na miesiąc. Jak by nie było jest to część mechaniczna i może to mieć jakiś wpływ.

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Ogólnie nie czekałem na nabicie rekordu przebiegu w 6D i wymieniłem oba body na nowe. Ciekawostka - migawka w jednym padła mi przy 76 tys podczas sesji plenerowej aczkolwiek objawy były widoczne przy krótkich czasach - przepalona górna cześć kadru pod kątem - lamelka miała opóźnienia
    lovestorymakers com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

10D 60 tyś, 20D dokładnie 2 razy 60 tyś - , 40D z aptekarską dokładnością 60 tyś. , 50D sprzedałem przy 120 tyś sprawną , 7D 140 tyś i działa( zostawiłem na zapas ) , 6D obecnie 20 tyś - działa. Aparaty wykorzystuję zawodowo , rocznie około 60 tyś ,nigdy nie robię serii .

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów