Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 122

Wątek: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Nie rozumiem kto z normalnie myślących ludzi (zwłaszcza młodych) płaci jeszcze tym złodziejom...
    W dobie "globalizacji" - założyć firme w którymś z rajów podatkowych lub w normalnym państwie - i złodzieje z ZUS mogą Was cmoknąć w..
    Lepiej te pieniadze przeznaczyć na sprzęt lub fajną wycieczkę niż płacić tym komunistycnym kacykom na ich przekręty.
    Pozdrawiam z uśmiechem
    Marek
    ty się dobrze czujesz?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Nie rozumiem kto z normalnie myślących ludzi (zwłaszcza młodych) płaci jeszcze tym złodziejom...
    W dobie "globalizacji" - założyć firme w którymś z rajów podatkowych lub w normalnym państwie - i złodzieje z ZUS mogą Was cmoknąć w..
    Lepiej te pieniadze przeznaczyć na sprzęt lub fajną wycieczkę niż płacić tym komunistycnym kacykom na ich przekręty.
    Pozdrawiam z uśmiechem
    Marek
    Globalna kwalifikacja polskich emerytów jako "złodziei i komunistycznych kacyków" uwikłanych w przekręty (mówimy o 5 mln klientów ZUS) nie ma uzasadnienia statystycznego.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Schodzimy na złe tory dyskusji
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Globalna kwalifikacja polskich emerytów jako "złodziei i komunistycznych kacyków" uwikłanych w przekręty (mówimy o 5 mln klientów ZUS) nie ma uzasadnienia statystycznego.
    Nie rozumiemy się...
    Nigdy nie uważałem polskich emerytów za złodziei itp.
    W mojej wypowiedzi chodziło mi o tę chorą, postkomunistyczną instytucję zwaną ZUS i jej urzędasów.
    Jeśli na odprawy dla tych kacyków wydaje się setki milionów, siedziby ZUS wyglądają jak marmurowe pałace a emeryci dostają tyle że nie stać ich na leki to coś jest nie tak.
    Dlatego alternetywą jest to co napisałem - całkowite uwolnienie się od płacenia haraczu tej nienormalnej instytucji zwanej ZUS.
    Zakończe z mojej strony temat, bo tak jak napisał Zanussi - "schodzimy na złe tory".
    To forum foto a nie polityczne
    Pozdrawiam. Marek
    Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
    Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
    Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Trochę nie rozumiem w takim razie naszego systemu : płacimy większe składki miesięczne na zus ( niz w np. GB ) co w późniejszym czasie skutkuje i tak mniejszą emeryturą ( w GB chyba po 30 latach pracy należny się 2000 zł/mc przy najniższej składce ).

Wielu moich znajomych, którzy mają firmy jednoosobowe już dawno przenieśli działalności do innych krajów. Mnie też powoli denerwuje płacenie miesięcznie kilku tysięcy zusu, a mógłbym zapewne 1/3 tego płacić.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

l
    Cytat Zamieszczone przez damianko Zobacz posta
    Czyli chcesz żebym napisał Ci kto przy andrzejkowym stole dogadywał ze sobą wystawienie faktury kosztowej na kilkanaście tys i kto kupił do firmy laptopa za 8 tys na którym jego córka gra w Simon i na tym kończy się jego rola, a może kto w swoim sklepie często nie wydaje paragonów?
    Litości....
    Nie wiem po co te wykręty. Piszesz o "ukrywaniu dochodów" i że to częsta praktyka. Poprosiłem o konkrety to dostałem bajania o "andzejkowych stołach" i kto na czym gra.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Jestem prostym człowiekiem bez wykształcenia a w dodatku ze wsi i je rozumiem co jest dla ciebie konkretem a co nie. Jeśli możesz to zdefiniuj "konkret".

Jakie wkręty?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Trochę nie rozumiem w takim razie naszego systemu : płacimy większe składki miesięczne na zus ( niz w np. GB ) co w późniejszym czasie skutkuje i tak mniejszą emeryturą ( w GB chyba po 30 latach pracy należny się 2000 zł/mc przy najniższej składce ).

Wielu moich znajomych, którzy mają firmy jednoosobowe już dawno przenieśli działalności do innych krajów. Mnie też powoli denerwuje płacenie miesięcznie kilku tysięcy zusu, a mógłbym zapewne 1/3 tego płacić.
    regulamin forum nie za bardzo pozwala na takie dyskusje.
    za 2000 pln / miesiac renty w GB nie bardzo utrzymasz sie mieszkajac pod mostem.

przedsiebiorcy oraz place na zachodzie sa bardziej obciazone niz w RP.
    roznice sa coraz mniejsze.

same place sa obciazane podatkiem i ubezpieczeniami w wysokosci wyzszej od zarobku netto - tzn dostaje sie mniej od polowy calkowitego obciazenia jakie ponosi firma.
    to zalezy od konkretnej sytuacji , kraju ale przy obciazeniu dla firmy ok 8500 euro / osobe pracownik dostaje na reke ok 2800 euro miesiecznie.
    przedsiebiorca nie ma wiec latwego zycia - ponosi koszty zwiazane z praca wieksze niz kolega przedsiebiorca w RP

w polsce przedsiebiorcy wcale nie maja trudniejszego zycia, powiedzialbym warunki dzialania nawet lepsze. Tyle , ze nic nie przychodzi samo.

Nie mowie o tym , ze np aby uprawiac zawod fotografa , musisz miec skonczona szkole w tym kierunku.

Problemem jest dostep do kapitalu.
    jako pojedynczy maly przedsiebiorca z malym kapitalem jest sie skazanym na klepanie biedy i tu i tam.

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    w polsce przedsiebiorcy wcale nie maja trudniejszego zycia, powiedzialbym warunki dzialania nawet lepsze. Tyle , ze nic nie przychodzi samo.
    Jeżeli to nie łamie zasad forum rozwiń to.

Z drugiej strony, jeżeli tu jest tak dobrze dla dużych przedsiębiorstw - czemu te ogromne są zarejestrowane w rajach podatkowych.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Jeżeli to nie łamie zasad forum rozwiń to.

Z drugiej strony, jeżeli tu jest tak dobrze dla dużych przedsiębiorstw - czemu te ogromne są zarejestrowane w rajach podatkowych.
    to lamie zasady forum nie bardzo chce rozwijac - to NTG

powiem jako przyklad , ze aktualna sytuacja na ukrainie jest konsekwencja krecenia lodow przez ukrainskich przedsiebiorcow (i politykow ) - nie tylko duzych - w rajach podatkowych.
    kazdy chcial kasowac troche na firme w ukrainie, reszte na egzotycznych offshore.
    ekonomia jest bezlitosna.

powodem rewolucji francuskiej byly zbyt niskie wplywy z podatkow do kasy krolestwa.
    powodem rozbioru polski byly zbyt niskie wpylywy do kasy krolestwa.
    Hitler po zajeciu Polski najpierw zakladal urzedy finansowe.
    nie ma panstwa bez podatkow.
    tyle w temacie.

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów