Strona 422 z 495 PierwszyPierwszy ... 322372412420421422423424432472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 211 do 4 220 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Wcześniej już pisałem że mam wrażenie że 6tka nieco niedoświetla, standardowo naświetlam plus 0,3- 0,7 eV a czasami więcej - lubię światło.

Pracuję na LR5 lub LR3, profile ustawiam na "adobe standard" - Fatithful u mnie totalnie masakruje kolory, ogólnie tylko adobe standard używam inne wg mnie nie nadają się - być może po eksporcie wrzuca Ci z automatu jakiś profil i dlatego kolory Ci się roz......
    W LR 3 rawa jak wiadomo muszę najpierw przetworzyć do DNG bo "nie kuma" rawów z 6D - DNG w LR3 maja nieco "wyprane kolory" wg LR5, kwestia ruszenia kilku suwaków.

Jedno jest zauważane rawy z 6D moim zdaniem wymagają mniej dłubania niż te z 5d mkII, ale to jest tylko moja opinia.

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Dzieki za odpowiedz.

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    być może po eksporcie wrzuca Ci z automatu jakiś profil i dlatego kolory Ci się roz......
    No wlasnie z automatu otwiera w adobe standard i w tym profilu kolory sa przesycone.

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Jedno jest zauważane rawy z 6D moim zdaniem wymagają mniej dłubania niż te z 5d mkII, ale to jest tylko moja opinia.
    Nie wiem jak jest z 5D mkII, ale jak na razie to obrobka Rawow w ACR z 6D zajmuje mi wiecej czasu niz obrobka Rawow z G5, 400D czy 30D. Przy tych ostatnich aparatach, czesto ustawienia na auto owocowaly zadowalajacym wygladem zdjec. Na ponad 700 zdjec ktore zrobilem z 6D nie pamietam jednego, ktore by wygladalo OK po wcisnieciu auto korekcji. Co mnie zdziwilo to to, ze duza czesc zdjec w ACR, przy auto korekcji, rozjasnia sie do stopnia przy ktorym wygladaja na przepalone, podczas gdy histogram wyglada poprawnie.

Pozatym ciezko jest mi tez ustawic balans bieli ktory by nie wpadal za bardzo w magente lub zażółcał zdjec co nie bylo do tej pory problemem ze zdjeciami z innych aparatow.
    Ostatnio edytowane przez redrash ; 30-12-2014 o 16:13

Pełne uzależnienie

Kolory ACR moim skromnym zdaniem zawsze są takie sobie ale dotyczy to raczej wszystkich korpusów canona (o kolorach trudno dyskutować bo jednemu się podobają innemu nie i nie każdy widzi kolory, do tego dochodzą monitory i wyroby monitoropodobne. Ściągnij demo C1 i pooglądaj kolory i napisz co myślisz.
    Niedoświetlenie używasz matrycowego pomiaru?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał Awatar redrash
    Miasto
    scotland

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Niedoświetlenie używasz matrycowego pomiaru?
    Tak. W wiekszosci przypadkow. Do tej pory nie mialem problemu z tym rodzajem pomiaru swiatla w innych aparatach canona. Czasem uzywam punktowego ale bardzo rzadko.

Pełne uzależnienie

matrycowy to zawsze do pewnego stopnia zagadka, zrób rawa i jotpega lub wywołaj jotpega dpp lub korpusem (włącz DLO - takie doświetlanie cieni) pooglądanie jotpegów z 6D to bardzo ciekawe doświadczenie - szczególnie w trudniejszym oświetleniu - może to jest odpowiedź dlaczego niedoświetla - bo ich wbudowany konwerter jotpegowy sobie z tym radzi. ja robię sporo pod światło i rzeczywiście matrycowy jest czasem dziwny.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez redrash Zobacz posta
    Tak. W wiekszosci przypadkow. Do tej pory nie mialem problemu z tym rodzajem pomiaru swiatla w innych aparatach canona. Czasem uzywam punktowego ale bardzo rzadko.
    Używam głównie matrycowego i z pewnością niedoświetla (kilku znajomych też potwierdza). Mam ustawione na stałe 1/3 działki na plus a i tak przy postprocesie czasami jeszcze podciągam cienie. Stosowanie pomiaru centralnie ważonego nie pomaga na niedoświetlanie.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Czy ktoś wie jaka jest maksymalna prędkość zapisu aparatu na karcie sd??

Muszę kupić karty do nagrywania w ML i nie chciałbym przepłacić

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Nie od dziś wiadomo ze Canon nie doswietla zdjęcia bez względu na pomiar
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Coś już napisał

Kupiłem wczoraj, przejrzałem instrukcję, menu i nie znalazłem: czy 6D nie ma czujnika zbliżeniowego, który wygasza lcd po przyłożeniu oka do wizjera?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nie ma, ale mi to jakoś nie przeszkadza. Nauczyłem się ustawiać parametry na górnym wyświetlaczu, a główny służy tylko do podglądu

Strona 422 z 495 PierwszyPierwszy ... 322372412420421422423424432472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów