Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Wybór używanej lampy błyskowej

Domyślnie Odp: Wybór używanej lampy błyskowej

Ta lampa by się nadała i automatyka działała z aparacikiem ? : MOCNA BRAUN VARIO ZOOM 340M DO CANON (4947546783) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. lub ta Sigma EF-500 DG Super ?

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

tak nada
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

kup lampe z reczna regulacja mocy i zacznij przygode z błyskiem jak prawdziwy facet

Coś już napisał

Ja bym polecał Nissina Di622 - mark I. Ja nową kupowałem za <500pln daaawno temu. Pozbywałem się swojej niedawno za trochę ponad 100pln. Myślę, że może znajdziesz coś na allegro, gumtree, tablicy (np. : Lampa błyskowa Nissin Di622 do Canona Jaworzno • OLX.pl (dawniej Tablica.pl)).
    Niby 200pn, ale do negocjacji - jak Ci nie spieszno to poczekaj, po świętach może się coś pojawi..

Lampa bardzo fajna, trochę nierówno świeci w porównaniu z photix mitros na którą się przesiadłem - radą na to jest lekkie prześwietlanie +1/3EV. No i ma plastikową stopkę.. więc delikatnie trzeba się z nią obchodzić. Ale poza tym naprawdę daje radę!

Dzięki za odpowiedź. Pomyślę nad tą lampą i prawdopodobnie ją kupię. No chyba, że znajdę jakąś inną ofertę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Do 100 nie polecałbym niczego, co miałoby napisane "ETTL". Wolałbym lampę z własną automatyką, ale - patrząc przyszłościowo - mającą także ręczną regulację mocy.
    Jako pierwsza nasuwa się "legendarna" Vivitar 285HV (koniecznie HV - starsze mają wysokie napięcie na stopce). Legendarna (wśród zainteresowanych strobingiem), bo (w USA) była bardzo tania, dość mocna, i miała oprócz automatyki własnej możliwość ręcznej regulacji mocy w bardzo szerokich granicach.
    U nas częściej się pojawiają np. National PE-3057: też kilka zakresów własnej automatyki, niestety mały zakres regulacji ręcznej (1/1 - 1/4 - 1/16), ma ręczny zoom, głowica tylko podnoszona (nie obracana). Przed założeniem na aparat wolałbym się upewnić, czy ma niskie napięcie na styku wyzwalania - według informacji w sieci powinna mieć ok. 9-10V, co jest ok (niektóre lampy mogą mieć 200-300V, są takie, które mają dwa razy tyle, a tak wysokie napięcia nie służą cyfrówkom).
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 02-01-2015 o 20:44

A lampa Tumax DSL288 będzie działać w 100% z Canon'em 1100D ? Tzn. automatyka itp ?

Początki nałogu

Kup, lub zrób sobie stofen do lampy wbudowanej, wyjdzie taniej. Kup raz a porządnie. Ewentualnie poszukaj Yongnuo 460 II, bardzo fajna lampa, choć manualna, a za nieco ponad 100zł się znajdzie.
    / Canon /

Używałem tego wyżej wymienionego nissina - co prawda w porównaniu do Canonowskiej 580ex to kawalek bezużytecznego plastiku, ale w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego z automatyką - do rozpoczęcia nauki blyskania będzie jak znalazł... Poza tym ma odblysnik i dyfuzor, autozoom... Ta oferta wyżej jest super - dobra cena.

Cytat Zamieszczone przez Mike7 Zobacz posta
    Kup, lub zrób sobie stofen do lampy wbudowanej, wyjdzie taniej. Kup raz a porządnie. Ewentualnie poszukaj Yongnuo 460 II, bardzo fajna lampa, choć manualna, a za nieco ponad 100zł się znajdzie.
    A mógłbyś podesłać jakiś link do sklepu/aukcji gdzie mogę znaleźć stofen do wbudowanej lampy ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów