Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Monopod - jaka głowica?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    No jasne - ja jestem nietryb, Janusz Body jest nietryb, i p13ka tez jest jak widać nietrybem...
    Angmar, pofatygowałem się i przejrzałem wszystkie Twoje 108 postów. Do tej pory nie udało Ci się wyedytować ani jednego postu z pytaniem o cokolwiek ; wszystkie Twoje posty są "odpowiedziami" na czyjeś problemy - cudzysłów został użyty nie bez powodu. Spośród tych 108 przy maksimum dobrej woli wybrałem zaledwie 27 postów, których wydźwięk jest, nazwijmy to, neutralny. Pozostałe 81 postów to szyderstwo i agresja zawierajaca między innymi takie kwiatki:
    - Anvers, muflon, Auwo - widzę, że w waszym przypadku oczekiwanie odpowiedzi na poziomie dorosłego człowieka jest nazbyt ryzykowne i wymagające...,
    - Gówno prawda...,
    - Jak masz pieprzyć takie idiotyzmy, to lepiej w ogóle nie pisz...,
    - Sorry, ale odpowiedź jest jeszcze głupsza niż pytanie...,
    - Masz obfity podpis na forum i nie wiesz czym zrobić screenshot? Może narysuj ;-) ...,
    - ********a aberracja, prawie taka jak u snowboardera...,
    - To ja na początek proponuję odpuścić sobie fotografowanie i inne zajęcia, i skoncentrować się na podstawowych umiejętnościach...,
    - To forum ma już wyrobioną swoją "renomę". Nikt rozsądny nie przyjdzie tu po wiedzę, bo jedyne, na co może liczyć, to...,
    - Snowboarder - potwierdzasz zdanie, jakie zdążyłem sobie na temat twojej wiedzy wyrobić...,
    - Widzisz... ty nadal nic nie rozumiesz...,
    - Dziecinada i tyle...,
    i wreszcie to
    - Nie przychodzę tutaj po wiedzę. Gdy "merytoryka" tego forum przestanie mnie bawić do łez niczym komedia, przestanę tu przychodzić w ogóle. Co już niedługo się zapowiada,...

Po co więc przychodzisz Angmar? Nie wydaje mi się aby ktokolwiek za Tobą tęsknił, może więc czas zrealizować tą ostatnią obietnicę?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    Bezpośrednio na monopod?
    Jedź sobie do BlueCity w W-wie, tam na 1 piętrze w salonie foto mają/(mieli?) taką złączke za bodajże 30zł dokręcaną do monopodu która była tylko szybkozłączką+płytka coby nie wkręcać za każdym razem do body...
    Jak nie widziałeś to wcale nie oznacza że nie ma.....a te uśmiechy to sobie daruj bo sam robisz się śmieszny....
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie Odp: Monopod - jaka głowica?

Odgrzewam temat, bo potrzebuję adaptera z płytka w stylu: Manfrotto 323 adapter z płytką 200PL 1/4 FVAT (4933901811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Czy ma ktoś namiar na jakieś alternatywne rozwiązanie?
    Głowice mnie nie interesują (mimo dobrej ceny), bo do Canona 70-200 z 7D nie potrzebuję dodatkowych zbędnych pokręteł.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Odgrzewam temat, bo potrzebuję adaptera z płytka w stylu: Manfrotto 323 adapter z płytką 200PL 1/4 FVAT (4933901811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Czy ma ktoś namiar na jakieś alternatywne rozwiązanie?
    Głowice mnie nie interesują (mimo dobrej ceny), bo do Canona 70-200 z 7D nie potrzebuję dodatkowych zbędnych pokręteł.
    Nie wiem, nie mam doświadczenia, używam tylko statywu, "jak trzeba" to nie rozstawiam nóg.
    Ale byłem na wypadzie z kolegą który używał monopodu bez głowicy, czekaliśmy na możliwość wykonania zdjęcia, pozycja wymuszona, jakieś 30-35 stopni do góry, 200mm, czas 1/100 sec
    Musiałem mu dosłać swój plik, miał jednak poruszone

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-01-2015 o 19:49
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Sam używam monopodu mimo posiadania statywu, używanie monopodu bez głowiczki np.: Manfrotto MN234RC jest strasznie upierdliwe. Szybko zrezygnowałen z nieposiadania głowiczki.Z głowiczką monopod zawsze pionowo a niewielkie korekty góra dół lub na boki zawsze jest możliwa
    Canon-fajna puszka i kilka szkiełek

Doceniam waszą troskę o ergonomię, ale na boisku potrzebuję szybko pozbyć się połączenia z monopodem i przejść do fotografowania z ręki.
    Głowice tak jak pisałem odpadają, a statyw już mam .
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

^^ To czemu pytasz o alternatywy? Kup sobie to MN323 i po kłopocie. Przy czym jestem również zdania, że lepiej dołożyć 30 PLN i kupić MN234RC. Mam taką i używam. Od samego MN323 jest niewiele większa a zawsze jest możliwość pochylenia aparatu. Nie rozumiem o co Ci chodzi z pokrętłami do 7D.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Doceniam waszą troskę o ergonomię, ale na boisku potrzebuję szybko pozbyć się połączenia z monopodem i przejść do fotografowania z ręki.
    Głowice tak jak pisałem odpadają, a statyw już mam .
    Nie rozumiem.

Do szybko pozbyć się połączenia z monopodem i przejść do fotografowania z ręki. służą szybkozłączki, np. RC.
    Gdy kupisz małą ale normalną głowicę z szybkozłączkę to :
    - możesz odłączyć/przyłaczyć body od monopodu szybko
    - po dokręceniu blokady (i jej nieużywaniu) masz zawsze sztywne połączenie "jak bez głowicy"
    - odchylenia od pionu lub przejście do pozycji portretowej jest także szybkie, nawet na boisku

Na Twoim miejscu kupiłbym Manfrotto 494RC2, dokręci blokadę i używał tak jak piszesz, także szybko podpinał i odpinał body
    W sytuacji wymuszonej, gdy będzie trzeba pochylić body albo przejść do ustawienia portretowego zrobiłbym to bez kłopotu i podziękowałbym "w myślach" za tą radę

http://fotozakupy.pl/manfrotto-494rc...FauWtAoddykAkg

jp

PS
    Ja do statywu "domowego" mam podpiętą 496RC2
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-01-2015 o 04:23
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    ^^ To czemu pytasz o alternatywy? Kup sobie to MN323 i po kłopocie. Przy czym jestem również zdania, że lepiej dołożyć 30 PLN i kupić MN234RC. Mam taką i używam. Od samego MN323 jest niewiele większa a zawsze jest możliwość pochylenia aparatu. Nie rozumiem o co Ci chodzi z pokrętłami do 7D.
    Pytam o alternatywne płytki i szybkozłączki, bo może jest jeszcze jakiś inny system szybkiego mocowania obiektywu na monopodzie. Głowicy nie kupie to pewne. Gdybym miał potrzebę jej stosowania, to bym sobie przekręcał wypasioną głowicę kulową ze statywu. 234RC jest w identycznej cenie jak adapter 323 .
    A z bezsensownym pokrętłem w głowicy i Canonie 70/200/2,8 (bez znaczenia czy 30D, czy 7D) chodzi mi o to, że nie potrzebuję odchylać aparatu o 30°. Zmianę orientacji aparatu (poziom-pion) zapewnia mi uchwyt statywowy obiektywu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie rozumiem.

Do szybko pozbyć się połączenia z monopodem i przejść do fotografowania z ręki. służą szybkozłączki, np. RC.
    Gdy kupisz małą ale normalną głowicę z szybkozłączkę to :
    - możesz odłączyć/przyłaczyć body od monopodu szybko
    - po dokręceniu blokady (i jej nieużywaniu) masz zawsze sztywne połączenie "jak bez głowicy"
    - odchylenia od pionu lub przejście do pozycji portretowej jest także szybkie, nawet na boisku

Na Twoim miejscu kupiłbym Manfrotto 494RC2, dokręci blokadę i używał tak jak piszesz, także szybko podpinał i odpinał body
    W sytuacji wymuszonej, gdy będzie trzeba pochylić body albo przejść do ustawienia portretowego zrobiłbym to bez kłopotu i podziękowałbym "w myślach" za tą radę

http://fotozakupy.pl/manfrotto-494rc...FauWtAoddykAkg

jp

PS
    Ja do statywu "domowego" mam podpiętą 496RC2
    Wyluzuj Jan i nabij tubę ..... (żart z piosenki Kukiza) .
    Napisałem na początku o co mi chodzi. Masz 496RC2 i OK. Uwierz mi nie posiadam gorszej w statywie karbonowym.
    Monopoda używam tylko z C 70-200, a tam jest bardzo wygodny uchwyt statywowy i mogę sobie 2x szybciej przekręcić obiektyw z aparatem o dowolny kat w płaszczyźnie czołowej do fotografowanego obiektu.
    www.cobalt.fr.pl

Cobalt

Możesz oczywiście używać jak chcesz.

Z ciekawości jednak pytam,
    - skoro używasz ten obiektyw w uchwycie statywowym przymocowanym do monopodu
    - to poco Ci jakiekolwiek adapter z płytką w celu szybkiego oswobodzenia aparatu z monopodu
    skoro, jak właśnie sprawdziłem, potrzeba niecałych 3 obrotów (1 sec ?) by wypiąć aparat z obiektywem z uchwytu statywowego .

Po prostu ciekawość

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-01-2015 o 11:35

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów