nie zapominaj, kto zapłacił za Twoje studia
nie zapominaj, kto zapłacił za Twoje studia
to jest ten malo komentowany aspekt wolnego rynku pracy w Unii. ze kraje ekonomicznie lepiej stojace drenuja specjalistow z krajow biedniejszych.
czesc tego niejako "wraca" w funduszach unijnych, ktorych de facto Polska bierze niewspolmiernie duzo do swojej wielkosci. i tutaj podatnik ze zgnilego kapitalistycznego zachodu
moglby sie burzyc, ze to z jego dochodow idzie. po prawdzie to akurat o tym nie ma prawa zapomniec, od bicia na tej piany sa brunatni politycy (Wilders, Farage, Le Pen, ...)
nie wiem jak konkretnie Szwecja, ale w wielu krajach jest duzy niedobor medykow. i te kraje z jednej strony kombinuja jak zatrzymac wlasnych absolwentow a z drugiej strony uwielbiaja
sciagac juz "zaplaconych" absolwentow spoza swoich granic...
tu bym sie nie rozpedzal. a na pewno nie generalizowal. wiem, ze w NL studia sa duzo bardziej praktyczne i z lepszym przelozeniem na dobry start na rynku pracy. ale to niekoniecznie sa studenci wyzszego kalibru niz z szanujacej sie polskiej uczelni.
bo?
jego rodzice. moi rodzice. Twoi rodzice. pana rodzice. pani rodzice...
koszt wyksztalcenia magazyniera czy inzyniera, jesli uwzglednic cala stojaca za tym infrastrukture, nie jest az tak maly. a z tego co wiem w przypadku medykow mowi sie o jeszcze wiekszych nakladach...
znalazlem takie dane (szkolnictwo podstawowe) i nawet zakladajac, ze Polska nie jest w czolowce swiatowej, to to moze byc wiecj niz 40~50 tysiecy PLN za wygenerowanie "mgr" przed nazwiskiem:
U.S. Education Spending & Student Performance vs. The World Infographic | MAT@USC | USC Rossier Online
to jest graficzne, ale sa pod spodem odnosniki do zrodel. mnie sie nie chce dlubac szczegolowo, zeby dojsc do uczelni wyzszych, Google namietnie upiera sie, ze interesuja mnie czesne na uniwerkach![]()
Podatki są jeszcze większe, bo płacone od każdej zarobionej złotówki, wydanej złotówki, a nawet powietrza którym oddychasz.
Podatkiem jest też coś co nazywa się oszukańczo ubezpieczeniem emerytalno-rentowym...
Obywatel tyle wpompowuje w to państwo, że ma prawo zrobić studia, a następnie pierwszego dnia z dyplomem kupić bilet do Nowej Zelandii i polecieć....
Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 30-12-2014 o 22:39