Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: 70-200/2.8II + ext.1.4 III

Dopiero zaczyna

Domyślnie 70-200/2.8II + ext.1.4 III

Jest to mój pierwszy post na forum, witam sedecznie wszystkich forumowiczów . Przeszukałem, forum i nie znalazłem tematu jak wygląda praktycznie współpraca 70-200/2.8 LIS II z extenderem 1.4 III. Proszę praktyków o opinie i najbardziej mile widziane zdjęcia jako przykłady. Body jakie uzywam 5d mk III.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: 70-200/2.8II + ext.1.4 III

To akurat jest dość bezproblemowa (w sensie jakości optycznej) konfiguracja. Za bardzo nie ma tutaj nad czym debatować, jeśli naprawdę potrzebujesz, to kupuj i rób zdjęcia. Niemniej przy okazji pozwolę sobie na dwie skromne uwagi (lubię wzbudzać kontrowersje ):
    1. Różnica w jakości optycznej pomiędzy wersją II i III jest naprawdę niewielka, za to w cenie w ujęciu % spooora. Nieco inaczej ma się sprawa w przypadku extendera 2x.
    2. Tak naprawdę wszystko zależy od zastosowania i założonego celu. Często można osiągnąć podobny efekt innymi środkami. Przykład? Za cenę Extendera 1.4 III kupisz sobie jakąś puszkę APS-C.

Uzależniony Awatar RTSiak

Ja zestawem z tytułu zapiętym do 7d robiłem piłkę nożną i był cucuś glancuś Co prawda AF tylko na centralnym ale chwaliłem sobie to połączenie, do czasu gdy brakowało światła (tutaj już jednak to 7d dawało ciała)

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To akurat jest dość bezproblemowa (w sensie jakości optycznej) konfiguracja. Za bardzo nie ma tutaj nad czym debatować, jeśli naprawdę potrzebujesz, to kupuj i rób zdjęcia. Niemniej przy okazji pozwolę sobie na dwie skromne uwagi (lubię wzbudzać kontrowersje ):
    1. Różnica w jakości optycznej pomiędzy wersją II i III jest naprawdę niewielka, za to w cenie w ujęciu % spooora. Nieco inaczej ma się sprawa w przypadku extendera 2x.
    2. Tak naprawdę wszystko zależy od zastosowania i założonego celu. Często można osiągnąć podobny efekt innymi środkami. Przykład? Za cenę Extendera 1.4 III kupisz sobie jakąś puszkę APS-C.
    Chętnie w praktyce zobaczę tę niewielką różnicą jeżeli ktoś posiada porównawnie, gdyż wiem jak będzie wyglądała fota z 70-200/2.8II + ext.1.4 II gdyż taki miałem. Test na the-digital-picture również znam . Dzięki za odpowiedź.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Ja zestawem z tytułu zapiętym do 7d robiłem piłkę nożną i był cucuś glancuś Co prawda AF tylko na centralnym ale chwaliłem sobie to połączenie, do czasu gdy brakowało światła (tutaj już jednak to 7d dawało ciała)
    Będę używał zestawu z FF i tylko taki mnie interesuje, raczej szybki fot nie będę robił.
    Ostatnio edytowane przez visavis ; 09-12-2014 o 18:54

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

visavis może napisz do czego będziesz używał tego zestawu ?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    1. Różnica w jakości optycznej pomiędzy wersją II i III jest naprawdę niewielka, za to w cenie w ujęciu % spooora.
    Miałem okazję przed kupnem porównać TC x1,4 III i II wersję do 70-200/4 z 50D i wcale nie widziałem różnicy - to po co przepłacać, nabyłem II wersję.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-12-2014 o 19:29

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Miałem okazję przed kupnem porównać TC x1,4 III i II wersję do 70-200/4 z 50D i wcale nie widziałem różnicy - to po co przepłacać, nabyłem II wersję.
    Dzięki RobertON za post, ale proszę o przykład na pełnej klatce (nie APS-C), nie miałem okazji porównać wersji 1.4II VS 1.4III, może ktoś pomoże? wskaże sample ?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Właśnie, bo może się okazać że zakładając extender tylko pogorszysz szczegółowość na wydruku/monitorze.
    W erze filmów i powiększalnika prawie zawsze był sens podpinania extendera, w erze matryc, drukarek/monitorów już tak nie jest.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Raczej będę używał do spokojnych fot, krajobraz, street, itp.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Właśnie, bo może się okazać że zakładając extender tylko pogorszysz szczegółowość na wydruku/monitorze.
    W erze filmów i powiększalnika prawie zawsze był sens podpinania extendera, w erze matryc, drukarek/monitorów już tak nie jest.

jp
    Słuszna, uwaga , dlatego zanim kupię, chciałbym mieć praktyczne porównanie, czy warto inwestować w ext.III, bo być może, że pozostanę przy gołym szkle ?

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez visavis Zobacz posta
    czy warto inwestować w ext.III
    IMHO:
    Do spokojnych fot ,które wymieniłeś nie warto kupować TC 1,4.
    Mam ten TC i z 100-400 L uzywałem sporo .Efekty OK mimo f niemal 8.
    Potestowałem Ten sam TC z C 70-200/4.
    Subiektywnie :
    zrobił sie jak dla mnie moło uzyteczny zakres ogniskowych .
    Poza tym : fotki z 100-400L 4,5-5,6 były lepsze niż 70-200/4+Tc 1,4 III.
    To samo miejsce,te same obiekty.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów