Pokaż wyniki od 1 do 10 z 210

Wątek: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Pytającemu chodziło właśnie o to, czy jest różnica
    "Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS? "
    O jakiej różnicy piszesz? Chodzi o to, że jeśli zejdzie poniżej max. czasu synchronizacji z lampą to lampa nie musi działać w HSS tylko w normalnym trybie. Pytanie było czy błysk wtedy wyzwalany jest na 1 czy 2 kurtynę (a dokładniej, że ma nadzieję, że na drugą), więc napisałem jak to sprawdzić "organoleptycznie". Czego w tym nie rozumiesz?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Domyślnie Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    O jakiej różnicy piszesz? Chodzi o to, że jeśli zejdzie poniżej max. czasu synchronizacji z lampą to lampa nie musi działać w HSS tylko w normalnym trybie. Pytanie było czy błysk wtedy wyzwalany jest na 1 czy 2 kurtynę (a dokładniej, że ma nadzieję, że na drugą), więc napisałem jak to sprawdzić "organoleptycznie". Czego w tym nie rozumiesz?
    YN-568EX z Canonem 7D pracuje tylko w trybie HSS z czasmi krótszymi niż 1/250s. Dla czasów dłuższych przechodzi w tryb domyślny tzn synchronizacja na pierwszą kurtynę. Niestety z długimi czasami (1/25s) na HSS w tryb 2 kurtyny już nie wskakuje.
    Jeżeli nawet ustawię sobie w body synchronizację na drugą kurtynę, to dla czasów krótszych niż 1/30s synchronizacja i tak odbywa się na pierwszą kurtynę.

Miesiąc temu czytałem gdzieś o dopalaniu zdjęć sportowych z czasami 1/100s na druga kurtynę. I teraz nie wiem, czy autor ma jakiś wspaniały aparat (nie podaje modelu aparatu ani lampy), czy żyje w błogiej nieświadomości, a i tak synchronizacja jest na pierwszą kurtynę .

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ...3) CN>CS , wprawdzie daloby sie zastosowac teoretycznie HSS , ale nie mialoby to zadnego sensu i znaczenia praktycznego. Druga kurtyna ma zastosowanie.
    Ale mnie nie o to chodzi. Tzn nie o tryb HSS, tylko o 2 kurtynę.
    Wg instrukcji aparatu (synchronizacja na 2) dział na czasach >1/30s. Na 1/125s już nie (synchronizacja na pierwszą).
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 30-11-2014 o 09:15
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uprawnienia umieszczania postów