Strona 83 z 96 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Albo taki przykład - klienci już po wykonanym reportażu ciągle przekładali termin pleneru i przez prawie pół roku nie mogliśmy się umówić, co oczywiście oznaczało, że przez ten czas nie otrzymałem zapłaty za wykonaną pracę. Dodałem więc do umowy zapis, że sesja musi zostać wykonana w ciągu miesiąca od ślubu
    mam taki sam zapis

Np. jak często zdarza się wam, że klient pyta dlaczego na zdjęciach nie ma jakiegoś tam wujka Mietka, czy cioci Aliny? Bez zapisu w umowie o tym, że wykonujesz reportaż, a nie katalogowanie gości weselnych stwarzasz sobie niepotrzebne problemy.
    Skądś to znam. Kilka rozmów z para przed ślubem z mojej oczywiście inicjatywy: nie zależny im na niczym, mają w du... gości, zdjęcia, generalnie obecność fotografa na ślubie. Na plenerze w każdym kadrze mam butelkę z piwa, jak nie w ręce młodych, to w kieszeni garnituru.
    Finał taki, że młodzi maja pretensje o to, że w sumie to robiłem im zdjęcia na weselu z gośćmi, których oni tak na prawdę nie lubią (albo ktoś z rodziny nie lubi sie z innym z rodziny, z którym to jest na zdjęciu) i za bardzo nikomu tych zdjęć nie pokażą z tego powodu
    Właśnie z tego powodu, mam zapis, że pełną sumę za usługę mam otrzymać do dnia zlecenia.
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

" Branża ślubna zdycha.."?
    Może nie wszystko stracone? Może ratunek nadejdzie ze strony pederastów, gdy otrzymają zgodę na śluby?
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    ze strony pederastów
    prędzej zdechnie społeczeństwo używając takiego języka
    Canon 5dmkII, 2x6d, 7d, EF 70-200L 2.8 mkII, EF 135 f2, EF 17-40L, Sigma 85 1.4, Sigma 50 1.4 ART, Sigma 35 1.4 ART, YN-568EXx3, YN-560EX, YN-622C, Manfrotto, SLIK, Tamrac, Lowepro, SanDisk, Eizo

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Prosiłbym o nie rozwijanie tego tematu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Nawiązując do tematyki umów na piśmie, uważam że są one nieodzownym elementem. Po pierwsze trudno byłoby wyegzekwować przed sądem kwotę należną od klienta w razie braku zapłaty z jego strony czy wstrzymywania się z obiorem produktów. Ponadto w mojej umowie stosuję klauzulę, która ubezpiecza mnie przed ewentualną rezygnacją z usług. Skutkuje to tym, że klient w razie rezygnacji z moich usług (po określonej dacie, po której jestem pewien że będzie mi ciężko kogoś innego znaleźć na ten termin ) płaci całość kwoty za usługę, mimo że do jej wykonania nie doszło. Miałem taki przypadek w ubiegłym roku. Klient zrezygnował 2 tygodnie przed datą uroczystości

Ernestoo, klient zapłacił mimo że zrezygnował? Według mnie to jest już bardzo hardcorowy zapis w umowie, pewnie też nie do końca zgodny z prawem

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Czy ja wiem cxy niezgodny. .. spotkałem sie juz kilka razy i sam mam podobny zapis aczkolwiek moja usluga nie dotyczy foto...

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Dodałem więc do umowy zapis, że sesja musi zostać wykonana w ciągu miesiąca od ślubu, w przeciwnym razie oddam tylko reportaż, a cena nie będzie niższa.
    Hmm.. nie głupie to.
    Dzięki za pomysła
    Też dodam do swojej umowy, bo ta kwestia (że młodzi nie mają czasu i przekładają plener w nieskończoność), to - zaraz po złej pogodzie - zmora mojej działalności
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Ernestoo, klient zapłacił mimo że zrezygnował? Według mnie to jest już bardzo hardcorowy zapis w umowie, pewnie też nie do końca zgodny z prawem
    a co z imprezami org. przez biura podróży? tam tez albo ubezpieczasz sie od kosztów rezygnacji, albo płacisz nawet do 90% kosztów imprezy jeśli rezygnujesz np. na 2-3 dni przed wylotem/wyjazdem (im wczesniej rezygnujesz tym mniejsze koszty ponoscisz)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

W mojej branży też są takie zapisy (odnośnie ostąpienia), nie sądzę żeby to było niezgodne z prawem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 83 z 96 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów