Ostatnio edytowane przez Yaru ; 20-11-2014 o 15:27
Podobnie, jak Minolta i ostatnio Metz.
A co do puszki, to zgrabna jest. Właściwie to inny aparat, niż poprzednik i z zupełnie inną ergonomią.
Chłopaki w Sony nie śpią. Chwali się.
Zawsze wierzyłem w Sony - były drobne potknięcia ale pozostaje jedna z topowych firm pod względem parcia do przodu. Świetny sprzęt w sumie, szkoda, że wskutek lichych wyników cipa, jeszcze ciagle nie dla mnie.
Still images Approx. 270 shots (viewfinder) / approx. 350 shots (LCD screen) (CIPA standard)
A miałem nadzieję, że zmieścili większa baterię w tym grypie.![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
No jeśli chodzi o zużywanie akku to też byłem w szoku jak A7 szybko zjada prąd.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Za przedmówcą - większy grip aż prosi się o pojemniejszy niż standardowy 1080mAh akumulator. Trzymają się tego FW50 od czasów pierwszego Nexa !!
O obiektywach wiem prawie wszystko
Mimo wszystko będę kibicował temu aparacikowi i firmie Sony. Miałem Konice Minolte Dynax 5D zanim wszedłem w pełnoklatkowe Canony, byłem zadowolony. Od czasu przejęcia tej firmy Sony bardzo mocno ewoluowało w fotografii, nie ukrywam, że waga coraz bardziej mi doskwiera w moim plecaku i chętnie wymieniłbym moje 2x5D na takiego malucha, bo jakość obrazu bardzo mi pasuje z A7, szkoda tylko, że na chwile obecną poza świetnym 55/1,8 nie ma nic więcej z optyki do tego aparatu.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Myślę, że kibicować Sony jak najbardziej warto. Koniec końców użytkownikom Canona to się również opłaci![]()
No fajniutki ten sony a7 i jego modyfikacje, gdyby jeszcze miał takie szkła jak Fuji.... bo jednak metabones jak poczytałem to sprawdza się tylko dobrze, a czasem średnio lub w ogóle... Canon śpi strasznie. Nawet Nikoniarze dostają co raz więcej nowych szkiełek tj. 20 1.8, czego bardzo zazdroszczę. Coraz bardziej zaczynam liczyć na Sigmę, która idzie w dobrą stronę. Chciałbym by Canon wydał taką mini puszkę pokroju Sony a7, by nie trzeba było kombinować przejściówek by mieć coś bardziej kompaktowego z pełną*klatką.
Czy to nowe Sony nadal traci obraz w trakcie ekspozycji jak poprzednik?
Każdą stabilizację bez ciągłego podglądu w wizjerze można se nabić na haczyk przy czasach powyzej 1/4s.
Jeśli toto nadal nie jest w stanie wyświetlić podglądu to nadal jest dla mnie bezużyteczne. To samo "zapewnia" każda DSLR.
Wadą wizjera DSLR jest też jakiś dziwny sposób obrazowania głębi ostrości - rozmycie jest wieksze na zdjęciu niż w wizjerze.
Jak to jest w tych Sony - widać coś? Na filmikach widzę tylko jakiś spowoniony obraz, nic nie mogę rozeznać.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200