Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: [50D] Ostrość zdjęć

Domyślnie [50D] Ostrość zdjęć

Witam, dziś zauważyłem w swojej 50 po zrobieniu zdjęć testowych, że ostrość po ostrzeniu na Live View jest znakomita, a gdy przełączę na ostrzenie w trybie normalnym, to ten sam obrazek na tych samych ustawieniach daje znacząco gorszą ostrość. Mógły ktoś poradzić co zrobić by ostrość była taka sama tu i tu? Mikroregulacja AF czy już potrzebna kalibracja?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: [50D] Ostrość zdjęć

i jak zwykle bez przykładów, wrzuć foty z LV i normalne.
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawello91 Zobacz posta
    Witam, dziś zauważyłem w swojej 50 po zrobieniu zdjęć testowych, że ostrość po ostrzeniu na Live View jest znakomita, a gdy przełączę na ostrzenie w trybie normalnym, to ten sam obrazek na tych samych ustawieniach daje znacząco gorszą ostrość. Mógły ktoś poradzić co zrobić by ostrość była taka sama tu i tu? Mikroregulacja AF czy już potrzebna kalibracja?
    mikroregulacja normalnie zalatwia sprawe , z tym ze jesli to jest zoom to moze sie zdazyc ze nalezaloby zrobic mikroregulacje dla roznych ogniskowach.
    c50d nie daje takiej mozliwosci , ale juz dla jednej ogniskowej moze nieraz microregulacja zoomow wystarczyc.

mozesz zrobic prosty experyment.
    daj aparat najlepiej na statyw , ustaw ostrosc na dlugim koncu na jakis kontrastowy element ( to ma byc latwy pomiar) zapamietaj jaka odleglosc ustawil na skali odlegosci obiektywu.
    nastepnie zmien ogniskowa na krotki koniec , rozostrz i nie przestawiajac aparatu ustaw ponownie ostrosc . Czy ustawil na skali aparatu dokladnie te sama odleglosc ?

jesli tak , to wytarczy mikroregulacja dla jednej ogniskowej w calym zakresie ogniskowych.

Miasto
    KIELCE

i zrób to na odległości 50 x ogniskowa czyli dla 50mm 2,5metra
    SONY

Tak ustawia na tej samej skali, zrobiłem jeszcze taki test, zrobiłem jedno zdjęcie bez LV, nastepne bez zmiany ostrości na LV i ostatnie już z potwierdzeniem ostrości. 1 i 2 zdjęcia bardzo podobnie, a 3 super ostre Co trzeba w tej mikroregulacji ustawić by to poprawić?

Miasto
    KIELCE

zrób test ze statywu na BF/FF żeby określić gdzie ustawia ostrość czy przed czy za obiektem i dopiero wtedy będziesz wiedział czy dawać na + czy -
    SONY

Chyba rozwiązałem zagadke Dałem blokowanie lustra i teraz zdjęcie jest ostre zarówno na LV i na zwykłym, tylko pytanie czemu dopiero musze podnosci lustro by uzyskac odpowiednią ostrość jak na LV bez tego są ostre ? Czy Live View opiera się na blokowaniu lustra?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawello91 Zobacz posta
    Chyba rozwiązałem zagadke Dałem blokowanie lustra i teraz zdjęcie jest ostre zarówno na LV i na zwykłym, tylko pytanie czemu dopiero musze podnosci lustro by uzyskac odpowiednią ostrość jak na LV bez tego są ostre ? Czy Live View opiera się na blokowaniu lustra?
    zeby dokonac pomiaru odleglosci w detekcji fazy lustro musi byc opuszczone na czas pomiaru.

jesli wystapily jakies roznice , to zwyczajnie stosujecz za dlugie czasy naswietlenia i powodem nieostrosci nie jest zla praca AF tylko poruszenie.
    to mozna rozpoznac na zdjeciach.

Zdjęcia które dałem jako przykład robione są: z LV 1/30s a bez 1/40 i chociaż na 1 jest dłuższy czas to ostrość jest lepsza od tego z krótszym ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów