kupisz
ja na lr pracuje na sprzęcie sprzed 3 lat (który nie był wypasiony)
teraz składam nowy komp -plyta+procek+grafa+hdd 1tb+ ram 8gb=1540
i tez nie jest to sprzęt topowy
kupisz
ja na lr pracuje na sprzęcie sprzed 3 lat (który nie był wypasiony)
teraz składam nowy komp -plyta+procek+grafa+hdd 1tb+ ram 8gb=1540
i tez nie jest to sprzęt topowy
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Prawie 5 lat temu opisałem w poście na tym forum mój nowy komputer złożony z płyty Gigabyte, i5, 8 gb i z chłodzeniem na wodę. Ciagle go używam, oczywiście ta sama intalacja Win7 64. Ma kartę graficzna ATI z chyba 1gb pamięci. Wszelkie potrzeby fotograficzne typu Lightroom, DXO wypełnia do dziś gładko i bez problemów.
Wtedy niektórym się nie podobało, że zbyt szybko polecam komponenty tylko na podstawie bezproblemowego składania i rozruchu, bo nie wiadomo jak z niezawodnościa. Wszystko działa do dzisiaj bardzo chłodno, z wyjatkem napędu DVD multi Plextor, który zdechł był, ale to nie jest już ta sama firma co kiedyś.
Przy okazji było wtedy ostre starcie z Panem Tom01 i innymi samozwańczymi elektrykami w temacie zasilaczy i pomiarów mocy świetnym urzadzeniem Kill-a-watt, chyba w Plosce nieznanym, przynajmniej wtedy. Ech, czas leci....5 lat to kupa czasu, jak wyrok za pobicie ze skutkiem śmiertelnym w RP....![]()
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 13-11-2014 o 02:10
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Watomierz znany jest w Polsce od dawna, tylko był bardziej kosztowny niż dzisiaj (30-50,-).
Ale co racja to racja, złożony dobry pecet, na dobrych elementach wystarczy obecnie na kilka ładnych lat.
Piszę z blaszanki, na której pracuję od 2008 roku opartej na podkręconym Phenomie BE, płycie 790GB, 8 GB i innych starych gratach - radzi sobie, choć mam coś nowszego i7.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-11-2014 o 08:21
Witam. Ja planuje kupić do Lightroom taki zestaw. Co o nim sądzicie?
- Intel Core i5-4590 3.3GHz
- Płyta główna MSI H97M-G43 H97
- Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz (CL9)
- Dysk Western Digital Red 2TB
- Dysk SSD (z poprzedniego kompa Corsair 60GB)
- karta graficzna: zintegrowana w procek I5 - HD 4600 lub ze starego kompa Radeon 3870
- Zasilacz Corsair VS Series 450W 80PLUS
- LG GH24NSB0 + czytnik kart
- Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black
- Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 PL 64-bit
Wszystko za około 2,5 tys zł. Zastanawiam się czy: dać lepszy procek (I5 do kręcenia, czy I7)? więcej ramu (16GB)? szybszego ramu (1866, 2133MHz - ale wtedy inna płyta)? nowy dysk SSD (120/256GB)?
"Dysk SSD z poprzedniego kompa"
A zapytam tak - a ile dysk już ma przebiegu ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Dysk był zakupiony chyba w 2010r. Liczą 4 lata użytkowania to wychodzi (4lata x 365dni x 10godz) 14 600godzin. Dysk wg informacji ma nominalny czas pracy 1000000 godzin (CORSAIR SSD FORCE LS 60GB 2,5CALA (CSSD-F60GBLS) - Opinie i ceny na Ceneo.pl)
A wg Ciebie jest zły?
Ja tam nie wierzę w te nominalne czasy pracy urządzeń elektronicznych, jednak lata robią swoje i po paru myślę właśnie o wymianie mojego na nowy.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ok, mam rozumieć abym dodał do zestawu nowy dysk SSD. Najprawdopodobniej tak zrobię. Ale powiedz co sądzisz o reszcie podzespołów mojego zestawu? Nie chciał bym przekroczyć kwoty 3tys zł.
Ja od jakiegoś czasu stopniowo powstrzymuję się przed wybraniem konfiguracji której i tak nie wykorzystamPodkręcone i5 K w testach robią różnice o kilka % czyli daną operacje przykładowo zamiast 20sek robią w 18 a koszt odblokowanego procesora, lepszej płyty, pamięci i chłodzenia to kilkaset złotych. Patrze też na swojego starego PC który jakoś daje radę a wydajność wzrośnie mocno i pewnie nie zobaczę żadnych "lagów" w LR...
Moja planowana konfiguracja na dziś:
Intel Core i5 4460
Asus H97M-PLUS
Crucial DDR3 1600 2x4 GB
Thermaltake Modular Smart SE 530W
Seagate Barracuda 7200 1TB
Cooler Master Silencio 352
Win 8.1 x64
Do tego SSD który już mam i druga Barracuda w RAID na zdjęcia. Zakup w przyszłym roku, teraz ceny wszystkiego dziwnie podskoczyły przed świętami...
Ostatnio edytowane przez Pelson ; 01-12-2014 o 15:07
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0
Paweł Postaleniec fotoBLOG
Też się zastanawiam na co komu do obróbki fotosów procki typu i7, już nawet wyższe modele z i5 też są bez sensu.
Wypowiem się po tym co ja zaobserwowałem u siebie, porównując do komputera znajomego.
Mam u siebie takiego kompa: Intel i3 3220, RAM 8GB, grafika GTX 650Ti, płyta na Z77, i dyski same na talerzach bez SSD (zakup w przyszłym roku).
Komputer znajomego: Intel i5 3570K, RAM 16GB, dysk SSD, płyta jakaś asusa a grafiki nie znam, ale patrząc na to co mniej więcej ma to pewnie też brał coś lepszego.
Bawiąc się na jego kompie i później na moim robiąc to samo stwierdzam, że mój to szatan!
Co z tego, że ma się jakieś i5 albo i7, jak ktoś nie potrafi spersonalizować całości pod to, do czego ma być używane i nie potrafi wycisnąć ze sprzętu wszystkich soków (nie mówię nawet o podkręcaniu bo po co).
Ludzie nawalą sobie jakiś wodotrysków na pulpitach, do tego miliony rzeczy w autostarcie które sobie chodzą w tle i zabierają zasoby, nie poustawiają wszystkiego w windowsie żeby chodziło szybciej, a później płacz: ja mam i7 a kolega ma pentiuma II i jego komp chodzi szybciej, co robię źle!
Więc według mnie jedna sprawa to sam sprzęt, a druga sprawa to porządne spersonalizowanie pod swoje wymogi, żeby to ładnie banglało.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN