Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Gdy trzymasz aparat poziomo, oko przy wizjerze i decydujesz zmienić kadr na pionowy to praktycznie musisz odstawić go od oka i przełożyć ręce o czym ja prawie zawsze zapominałem, po prostu przekręcałem pozycję o 90 stopni olewając "grip" w EOS 1.

Ponadto przykładane gripy (inne niż konstrukcyjne w EOS 1) powodują na ogół rozmycie zdjęć gdy ze statywu.
    (zobacz np. FoCal)
    Także zwiększają wagę tego co muszę nosić.

Świadomie zrezygnowałem z zakupu gripa, kilka lat używałem EOSy 1
    Ale każdy może mieć swoje zdanie

jp
    Nadal dla mnie to niezrozumiałe ale chyba wiem o co chodzi i jakoś dla mnie to żaden kłopot. Pierwsze słyszę aby grip miał powodować Nie stabilność zestawu na statywie. Wydaje mi się ze na sile szukasz problemu używania gripa
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Grip - Koniecznosc czy niepotrzebny dodatek ?

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Nadal dla mnie to niezrozumiałe ale chyba wiem o co chodzi i jakoś dla mnie to żaden kłopot. Pierwsze słyszę aby grip miał powodować Nie stabilność zestawu na statywie. Wydaje mi się ze na sile szukasz problemu używania gripa
    To jest moje zdanie ...a Ty możesz/masz inne.
    I tyle.

Zanim jednak posądzisz o szukanie problemu to lepiej chyba skorzystać z podpowiedzi i zajrzeć.

No cóż, przytoczę więc.
    FoCal to oprogramowanie do automatycznej mikrokalibracji obiektywów w/do body.
    Tysiące testów dla różnych aparatów i obiektywów, bardzo cenione oprogramowanie

Jako pierwszy wymóg przed przystąpieniem do kalibracji to właśnie usuniecie gripa
    który .... w znaczny sposób zwiększa efekt wibracji z powodu uderzeń migawki/lustra przy ustawieniu na statywie.

Remove Battery Grip

A battery grip attached to the camera will significantly increase the effect of mirror/shutter vibration when attached to a tripod. For best results, you should remove the battery grip from your camera when running any FoCal tests

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-10-2014 o 20:51
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów