Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Jaki obiektyw wybrać pomocy !!!

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw wybrać pomocy !!!

Dzięki za wszystkie Wasze rady jak z doświadczenia jeszcze coś wiecie to proszę Was napiszcie mi jakąś dobrą radę. Jak np aparat najlepiej ustawić na manualu?

Dopiero zaczyna Awatar marcpro

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw wybrać pomocy !!!

Cytat Zamieszczone przez Medzikst25 Zobacz posta
    Jak np aparat najlepiej ustawić na manualu?
    Ja bym to zrobił tak:
    - wział obiektyw 50 1,8,
    - aparat na M (manual), czas: około 1/80 , przesłona: 4,5-5,6, synchronizacja lampy na drugą kurtynę,
    - ISO max: 400,
    - palnik lampy do góry, z tylu na palnik kawałek kartonu aby rozproszyć światło.
    I walił fotek ile wlezie.

I teraz dlaczego tak:
    - czas 1/80-1/90 powinien pozwolić na zrobienie w miarę nieporuszonego zdjęcia (jak masz "pewną" rękę, to możesz spróbować zejść do 1/60 i niżej)
    - przysłona 4,5-5,6 zapewni akceptowalną głębię ostrości oraz ostrość zdjęcia (a także jeszcze w miarę widoczny drugi plan)
    No i w aparacie to będzie wszystko, a o całą resztę to już niech się lampa martwi.

Jeśli chodzi o lampę to, palnik w górę aby rozproszyć światło (odbić je od sufitu i ściany). Tak obite światło oświetli także częściowo drugi plan, więc nie będzie takich sytuacji że masz widoczną osobę z przodu i za nią jest ''czarna dziura''.
    Natomiast synchonizacja na drugę kurtynę jest o tyle fajna, że jeżeli w kadrze znajdzie się ktoś lub coś szybko prouszającego się, to błysk lampy ''zamrozi'' jej ruch na końcu, przez co ujęcię będzie bardziej naturalne.

Jeśli chodzi o rozproszenie błysku (dyfuzor), to ja robiłem go z dwóch kawałków bloku technicznego. W środek wkładałem folię aluminiową (aby światło odbijało się od niej i nie ''przechodziło'' przez karton) i sklejałem to wszystko zwykłem klejem. Rozwiązanie bardzo tanie i bardzo skuteczne.

Pozdrawiam,
    Marcin.

P.S. Ja tak robiłem zdjęcia za czasów "analogowych" czyli: EOS'a 300 i NPH 400/Pro 400H.
    Ostatnio edytowane przez marcpro ; 09-10-2014 o 15:29

Uprawnienia umieszczania postów