Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 84 z 84

Wątek: Prośba w doradzeniu obiektywu

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Domyślnie Odp: Prośba w doradzeniu obiektywu

Cytat Zamieszczone przez damiansamulak Zobacz posta
    Co zaś do mojego pytanie o ilość światła, to z arytmetycznego punktu widzenia jest różnica między 2.8 a 1.8, ale chciałem się dowiedzieć ile w praktyce na tym się zyskuje i czy jest o co kopię kruszyć, lecz niestety większość użytkowników tego forum lubi "zjechać" nowicjusza niż mu pomóc.
    Nie zjechałem, jeśli tak odebrałeś - sorry.
    Ruszyło mnie jednak, więc wziąłem puszkę do ręki, zapiąłem 50/1,4 i patrząc przez wizjer na ekran mojego kompa dla ISO100 mam przy f1,8 czas 1/125 a przy f2,8 czas 1/50 (sorry, ale łatwiej mi opisać niż wrzucać gdzieś na serwer durne fotki). I to jest "organoleptyczny" punkt widzenia. Arytmetycznie też wyliczalny, ale takim specem nie jestem. O ostrości nie dyskutuję bo pytanie było o jasność.

Bardzo byłoby fajnie gdyby tacy mądralińscy pochwalili się swoim portfolio w stopce
    Nie chwalę się swoimi fotkami, bo robię je dla siebie. Jestem z nich zadowolony i nie chcę stracić tego zadowolenia.

Jestem amatorem i staram się dzielić swoją skromną wiedzą. Widać jednak, że nie zawsze odbiór moich starań pokrywa się z moimi intencjami. Pozdrawiam więc i też wychodzę.
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

to właśnie dlatego drążę temat i chce się jak najwięcej dowiedzieć od Was, moi Drodzy Wydaje mi się to normalne, że coś przy dziurze 1.8 nie będzie ostre Przynajmniej nie wszystko w kadrze. Chyba taka jest specyfika jasnych obiektywów, aby dzięki temu wyodrębnić temat kadru...
    Mylisz podstawowe pojęcia GO (głębia ostrości) z ostrością całego kadru.
    Zaprzestań na razie pytań, kup 50-tkę za niewielki grosz i fotografuj.
    Poczytaj o obiektywach i ich badanich - proszę:

Test Canon EF 50 mm f/1.8 II - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...praktyce/id/35

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/g...-srodek-wyrazu
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-10-2014 o 21:39

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Mylisz podstawowe pojęcia GO (głębia ostrości) z ostrością całego kadru.
    Zaprzestań na razie pytań, kup 50-tkę za niewielki grosz i fotografuj.
    Poczytaj o obiektywach i ich badanich - proszę:

Test Canon EF 50 mm f/1.8 II - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

Fotografuj.pl - Głębia ostrości w praktyce i w teorii - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów

Głębia ostrości dla początkujących - Szeroki Kadr
    Tak zrobię. Dziękuję za pomoc Pozdrawiam

Temat uważam za zamknięty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    może trzeba by już zamknąć ten wątek, bo założyciel coraz bardziej się rozkręca, a dyskusja z nim prowadzi donikąd

Temat uważam za zamknięty
    Nic nie będziemy zamykali. To nie jest tak że można tu napisać cokolwiek, a życzliwych ludzi potraktować z buta. Na coś takiego zgody nie ma. I bardzo proszę o zmianę nastawienia bo się pożegnamy.....
    .... bez żalu z mojej strony.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów