Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Obiektyw szerokokątny dla amatora

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Obiektyw szerokokątny dla amatora

Witam

W ramach krótkie wstępu jestem użytkownikiem Canona 500D dotychczas używałem dwóch obiektywów KITowy 18 - 55 mm. oraz 70 - 300 mm. W związku z tym, iż od swoich zdjęć zapragnąłem "czegoś więcej" kupiłem Cenona 50 mm/f1.8 i jestem mocno zadowolony.
    Moje zdjęcia dotyczą głównie architektury, krajobrazów, realizowane na weekendowych wycieczkach, często wieczorami.
    Nowy obiektyw okazał się "za wąski" w związku z tym postanowiłem kupić obiektyw szerokokątny, jestem amatorem, budżet mam mocno ograniczony. Obiektyw nie musi być zoomem.

Wstępnie wyselekcjonowałem te trzy modele.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (ok. 1100 PLN)
    Obiektyw CANON EF 20mm f/2.8 USM (ok. 1700 PLN)
    Samyang 16 f/2.0 ED AS UMC (ok. 1400 PLN)

Dotychczas najbardziej przy robieniu zdjęć arch. obiektywem KITowym denerwowała mnie dystorsja beczkowata. Przeglądając suche testy wychodzi, że pierwszy obiektyw ma z tym najmniejszy problem, w szczególności na ogniskowej ok. 14 mm. Czy tak jest w rzeczywistości?

Drugim problemem były poruszone zdjęcia, w szczególności robione wieczorem po kupieniu 50mm/f1.8 dopiero zobaczyłem ja można robić "dobre" zdjęcia wieczorami czy f/4.5 - 5.6 to nie jest za ciemno jak na obiektyw szerokokątny? Czy stabilizacja obrazu est jakąś wartością dodaną i pozwoli mi na zostawienie statywu w domu?
    W kwestii drugiego i trzeciego obiektywu to cena, światłość oraz ogniskowa przemawiają za Samyangiem jednak boję się tej firmy, nigdy nie korzystałem z innych obiektywów niż Canon

Czy ktoś mógłby mi doradzić co wybrać? Albo zaproponować co innego w podobnej cenie?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny dla amatora

Ani chwili bym się nie zastanawiał i brał 10-18.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 23-09-2014 o 14:34
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Jest niestety problem z dostępnością tego obiektywu (C10-18mm)... Sam na niego poluję... A co najśmieszniejsze bezpośrednio u Canona powiedzieli mi, że nie ma problemu i jest dostępny od maja 2014r. No i to prawda, dostępny jest od maja, ale aktualnie jest niedostępny w jakimkolwiek sklepie internetowym.

Dokładnie, jak będzie dostępny to tylko C 10-18 STM, a jak nie to polecam Tokinę 11-16 / 2.8, trochę aberruje, ale ostra od 2.8 a to się przydaje no i normalny manual fokus !
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Dziękuję bardzo za odpowiedzi opierając się na Waszym doświadczeniu kupię C 10 - 18.
    W kwestii dostępności to jednym ze sklepów właśnie mi powiedziano, ze wysyłki będą realizować od 30 września, w dostawie mają obiecane 60 sztuk z czego 24 jest już zarezerwowanych

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kibek Zobacz posta
    Moje zdjęcia dotyczą głównie architektury, krajobrazów, realizowane na weekendowych wycieczkach, często wieczorami.
    Nowy obiektyw okazał się "za wąski" w związku z tym postanowiłem kupić obiektyw szerokokątny, jestem amatorem, budżet mam mocno ograniczony. Obiektyw nie musi być zoomem.

Wstępnie wyselekcjonowałem te trzy modele.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM (ok. 1100 PLN)
    Obiektyw CANON EF 20mm f/2.8 USM (ok. 1700 PLN)
    Samyang 16 f/2.0 ED AS UMC (ok. 1400 PLN)
    Mi też Canon 11-18 wydaje się oczywistym wyborem.

Dotychczas najbardziej przy robieniu zdjęć arch. obiektywem KITowym denerwowała mnie dystorsja beczkowata. Przeglądając suche testy wychodzi, że pierwszy obiektyw ma z tym najmniejszy problem, w szczególności na ogniskowej ok. 14 mm. Czy tak jest w rzeczywistości?
    Tak, od 14mm w górę.

Drugim problemem były poruszone zdjęcia, w szczególności robione wieczorem po kupieniu 50mm/f1.8 dopiero zobaczyłem ja można robić "dobre" zdjęcia wieczorami czy f/4.5 - 5.6 to nie jest za ciemno jak na obiektyw szerokokątny? Czy stabilizacja obrazu est jakąś wartością dodaną i pozwoli mi na zostawienie statywu w domu?
    Stabilizacja jest "wartością dodaną", ale często nie pozwoli na odstawienie statywu. Jaśniejszy obiektyw też raczej nie uwolniłby Cię od niego.

Dopiero zaczyna

Kibek jak możesz to napisz mi na PW, w którym sklepie można się tego obiektywu spodziewać. Dzięki!

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta
    ... a jak nie to polecam Tokinę 11-16 / 2.8 ...
    Tokina jest obiektywem klasy PRO. Nie mogą jej używać amatorzy, jest zbyt jasny i drogi .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Tokina jest obiektywem klasy PRO. Nie mogą jej używać amatorzy, jest zbyt jasny i drogi .
    A jeśli amator tego nie wie ? .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Uzależniony Awatar italy

U mnie można kupić bez problemów , nie wiem dlaczego tak jest w Polsce , ze sprzęt Canona zawsze sprzedawany jest z dużym opóźnieniem.
    CANON EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM - su Il Fotoamatore cena 299,80 €
    Obiettivo CANON EF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM [9519B005] - Newpixel24 cena 289,00 €
    Canon EF-S 10-18 4.5-5.6 IS STM - 9519B005 | Ollo Store cena 288,90 €
    w tych sklepach zaopatruje się i mogę powiedzieć, ze to solidne firmy.do tej pory żadnych problemów z obiektywami u nich zakupionymi i aparatami.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów