Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Obiektyw szerokokątny dla amatora

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Obiektyw szerokokątny dla amatora

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    U mnie można kupić bez problemów
    U Ciebie ,czy w Italy ?
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Uzależniony Awatar italy

zysk... masz rację zła interpretacja z mej strony miało być ... u mnie we Włoszech

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

nie miałem tego c10-18 w rękach, ale może to nie być trwałe szkło (budowa i materiały vide kit c18-55). warto dopłacić i kupić np. sigmę 10-20 4.5-5.6. szkło na długie lata. na światło nie patrz, bo jak chcesz robić zdjęcia wieczorem, to nie wyobrażam sobie tego bez statywu...
    ebe ebe

Bywalec

Jest jeszcze Canon 10-22 mm f/3.5-4.5 EF-S USM, który moim zdaniem byłby lepszym wyborem niż 10-18. C10-22 jest solidniejszy i używka z oryginalną osłonką to 1600zł. Jakiś czas temu też myślałem o szerokim kącie ale sobie odpuściłem. Do widoczków jest ok, ale do zdjęć w domu jest za ciemny. Szukając informacji o szerokim kącie pod aps-c wyczytałem, że stabilizacja przy szerokim kącie jest zbędna - może ktoś to potwierdzi?

Też miałem 50 1.8. II ale zamieniłem na 28 1.8. Już jest szerzej i jak narazie ok.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez atze Zobacz posta
    Szukając informacji o szerokim kącie pod aps-c wyczytałem, że stabilizacja przy szerokim kącie jest zbędna - może ktoś to potwierdzi?
    Praktycznie przy lekkim i krótkim w miarę obiektywie - czytaj ogniskowej, to nie jest potrzebna.
    Co innego, jak masz dłuższą (cięższą) rurę, to koniec obiektywu trudniej jest stabilnie utrzymać.

Teoria i praktyka:

http://www.optyczne.pl/347.1-artykuł...otrzebna_.html
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-09-2014 o 07:04

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Praktycznie przy lekkim i krótkim w miarę obiektywie - czytaj ogniskowej, to nie jest potrzebna.
    Może nie każdemu, może niezbyt często, ale IMO jednak się przydaje. Np. gdy potrzebny jest odpowiednio długi czas naświetlania, tak długi że z ręki bez stabilizacji trudno go utrzymać, a statywu albo nie ma pod ręką, albo nie można użyć.

oj tam, przydaje się i już ! chyba lepiej coś mieć ( z możliwością wyłączenia ) niż nie mieć, zwłaszcza że C10-18 STM kosztuje grosze za to co posiada, a że jest plastik to np dla mnie na plus, mniejsza waga itd ! ( jak Ci spadnie na skałę to czy jest plastik czy metal i tak zazwyczaj jest po obiektywie, a ten tańszy to i mniejszy ból D będzie przy odkupieniu )
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Coś już napisał Awatar misiek_lublin
    Miasto
    Lublin

Wykonanie zdecydowanie lepsze i sprawia wrazenie masywniejszego i trwalszego niz kit (mialem oba na raz). Stabilizacja oczywiscie ze sie przydaje, 2s ekspozycje "wodospadu" utrzymalem z reki.

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Pytanie - jaki kit? Bo nowy 18-55 STM jest wykonany dobrze i 10-18 STM tak samo dobrze. Mam oba i pracują tak samo, ważą tyle samo, tworzywo w dotyku i użytkowaniu zachowuje się tak samo itp.
    A stabilizacja na UWA się bardzo przydaje - pamiętajmy, że 10-18 STM jest jednak dość ciemny.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Wczoraj się bawiłem 10-18 i polecam! Jak na szkło amatorskie to mechanicznie dobry a optycznie bardzo dobry. Gdyby nie pełna klatka to bym go sobie kupił.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów