To chyba jasne o ktorej..
To chyba jasne o ktorej..
O obiektywach wiem prawie wszystko
To musi być bardzo dobry, skoro cena ma być mniej więcej równa cenie 16-35/4 IS.
Ale wysyp szkiełek, jeszcze Photokina się nie zaczęła a tu mamy wybór UWA, nowy fisheye pod FF od Samyanga, nowe tele 150-600 x 2 od Sigmy, trzeba skarpete opróżnić![]()
Fajno, ma to sens w przeciwieństwie do 16-35/4 IS, pod warunkiem że nie będzie od niego droższy.
Ma jednak jedną zasadniczą wadę (jak dla mnie) dlaczego wypuszczając na rynek potencjalnie czarnego konia wśród jasnych UWA pod FF i to na dodatek ze stabilizacją - wykastrowali go z tych 5mm, no dlaczego!? już mogli poczekać z tą premierą rok, dwa - dopracować, ale nie obcinać temu ogierowi jaj...
Zakres jest idealnie spasowany pod cropa 24-50 (no bez dwóch 2mm), ale co by szkodziło dać na długim końcu przy APS-C 55mm? to taki sam klasyk jak równe 50...
Ale... pomijając już temat genitaliów, widać ostatnim czasy jak "kundle" gonią niemiłosiernie "systemówki", a momentami je nawet wyprzedzając...
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 14-09-2014 o 14:37
Pewno rozpracowali obiektyw Sigma 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG Aspherical i na jego bazie stworzyli swoją konstrukcję.
W Sigmie można było zakładać filtry pomimo również wystającej przedniej soczewki a to za sprawą:
"metalowy adapter do dekielka" wyglądał tak (to to coś po prawej stronie) http://i.ebayimg.com/00/s/MTA2NFgxNj...UEJ2C/$_57.JPG i można było na niego nakręcać filtry o średnicy 82mmdla osób które nie wiedzą , na ten obiektyw da rade nakręcić filtrygwint jest na metalowym adapterze do dekielka
Źródło:
Sigma 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG Aspherical - Optyczne.pl
Sigma 15-30mm Review by Thom Hogan
Tutaj w Tamronie jak widać ten numer nie przejdzie bo soczewka jest chyba? jeszcze bardziej wystająca, a jej osłona pełniąca zapewne również funkcję osłony przeciwsłonecznej jest stałym elementem obudowy obiektywu.
Budowa optyczna obydwu obiektywów jest również bardzo zbliżona (ale nie identyczna).
SP Tamron 15-30 Di 2.8 VC USD:
With an optical construction of 18 elements in 13 groups, inclusive of XGM (eXpanded Glass Molded Aspherical) element placed at the front group and several LD (Low Dispersion) glass elements in the system, aberrations such as geometrical distortion and lateral color are efficiently compensated for enabling the zoom lens to deliver outstanding image quality throughout the entire range from corner to corner.Źródło: Tamron Announces Development of Full Frame 15-30mm f/2.8 VCThe 9-blade diaphragm construction retains a near-circular aperture opening even when stopped down by two steps from its full open position and delivers ideal bokeh effects.
Sigma AF 15-30mm f/3.5-4.5 EX DG:
Źródło: Sigma AF 15-30mm f/3.5-4.5 EX DG - Review / Lab Test ReportThe lens construction is made of 17 elements in 13 groups including 2 aspherical elements. Within its class it is a pretty big lens with a size of 87x132mm and a weight of 620g - this is even bigger than the Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 EX. Its aperture mechanism features 8 aperture blades. The minimal focus distance is 0.30m resulting in a max. magnification of 1:6 at 30mm.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 14-09-2014 o 16:54
Myślę, że to kosztem tego 1mm na początku. Szczerze mówiąc - używam prywatnie 16-35/2.8 II i w 90% przypadków robię na szerokim kącie. Dla 35mm mam inny obiektyw. Właściwie patrząc na obiektywy UWA producenci skupiają się na jakości na początku zakresu, na końcu zakresu w dużym skrócie można powiedzieć, że te obiektywy są po prostu średnie, od Canona poczynając na Tokinie kończąc.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 15-09-2014 o 21:13
Ten Tamron wyklucza stosowanie filtrow co jest dla mnie nie do zaakceptowania.