Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Cytat Zamieszczone przez abi85 Zobacz posta
    Witam.

Jestem na forum, ze względu na to, pozwolę sobie założyć nowy temat w głównym panelu.
    Jeśli wymaga przeniesienia, prośba do administratora o przeniesienie.

Fotografuję od 3 lat, do tej pory używałem Olympusa e10 oraz canona 20D. Tak w kwestii formalnej, gdyby komuś przyszło do głowy wytykać mi niewiedzę i temat postu. :P

Zacząłem fotografować śluby, po za tym zajmuje się fotografią mody (portret, fashion, glamour), bardzo rzadko krajobraz i natura.

Ze względu na powyższe nadszedł czas na zmianę body.

Dysponuję kwotą 5 tyś. złotych na powyższy cel, i ze względu na te ograniczenia biorę pod uwagę jedynie dwa modele aparatu (jak w tytule).

Znam zalety obydwu modeli (lektura forów i dane techniczne), nie miałem jednak przyjemności używać żadnego.
    Tak więc ze względu na mętlik w głowie postanowiłem zgłosić się do Was drodzy forumowicze z prośbą o radę.

Który model aparatu wybrać do ww. zdjęć? Canona 5D mark II czy Canona 1DS mark II? Który wy byście wybrali?

Obydwa modele pełno klatkowe.

Canon 5D, nowszy z większą ilością mpx, wyświetlaczem i wyższa wartość używalnego ISO. Za to mniej szczelna konstrukcja, brak gripu (można dokupić), słabszy AF zwłaszcza na bokach.

Canon 1DS, starszy jednak z lepszą plastyką zdjęcia (moim zdaniem), pancerna konstrukcja, bardzo dobry AF. Niskie używalne ISO (jednak ziarno przyjemne - no ale państwo młodzi chcą zdjęcia cacy, a podczas ślubu no trzeba wjechać na wyższe ISO), możliwość zapisu zdjęć na dwóch kartach, personalizacja itd.

Pomóżcie proszę.
    Miałem oba, przez jakiś czas razem/na zmianę robiłem zdjęcia.

Gdybym teraz miał (na nowo) wybierać będąc w Twojej sytuacji to wybrałbym 5d2.

1Ds2 trzyma się rewelacyjnie w ręku, można robić zdjęcia w terenie/bagnach/piasku, 5D2 nadaje się raczej do miejskich/pokojowych zastosowań. Dużą zaletą jest zapis równoczesny na 2 kartach.

Kościoły, śluby, przyjęcia to domena 5D ze względu na szumy przy ISO. Ale trzeba używać firmowych kart pamięci.
    A najlepiej to 2 aparaty z 2 różnymi obiektywami i jedną lampą.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    1Ds2 trzyma się rewelacyjnie w ręku, można robić zdjęcia w terenie/bagnach/piasku, 5D2 nadaje się raczej do miejskich/pokojowych zastosowań. Dużą zaletą jest zapis równoczesny na 2 kartach.
    jp
    5d2 oczywiście nie ma zapisu na 2 kartach i można go z powodzeniem używać także poza miastem i własnym pokojem. Na przykład w podróży.

W każdym razie bierz mkII ... lub 6d

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów