Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 87

Wątek: Filtr polaryzacyjny - Hoya czy Marumi?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Filtr polaryzacyjny - Hoya czy Marumi?

Nie rozumiem co teraz napisałeś.
    Marumi samo w sobie jest slim, a sprzedawcy używają w tytułach aukcji i na sklepach słowa SLIM mimo że na pudełkach filtrów nie ma napisu SLIM.
    Filtr Benro który podesłałeś jest w wersji slim.

Cenowo to wygląda tak:
    marumi dhg super 77mm ~320zł
    marumi dhg 77mm ~ 215zł
    Benro SHD CPL-HD ULCA WMC/SLIM 77mm - Filtr Benro - Fotozakupy.pl ~205zł + przesyłka (ale tak jak mówiłem fotozakupy robią chyba swoją gwarancje i zamiast 7lat benro mamy tylko 2 lata - dlatego jest te 30/40zł taniej niż u innych)

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Nie rozumiem co teraz napisałeś.
    Marumi samo w sobie jest slim, a sprzedawcy używają w tytułach aukcji i na sklepach słowa SLIM mimo że na pudełkach filtrów nie ma napisu SLIM.
    Filtr Benro który podesłałeś jest w wersji slim.

Cenowo to wygląda tak:
    marumi dhg super 77mm ~320zł
    marumi dhg 77mm ~ 215zł
    Benro SHD CPL-HD ULCA WMC/SLIM 77mm - Filtr Benro - Fotozakupy.pl ~205zł + przesyłka (ale tak jak mówiłem Fotozakupy robią chyba swoją gwarancje i zamiast 7lat Benro mamy tylko 2 lata - dlatego jest te 30/40zł taniej niż u innych)
    Wszystkie produkty Benro pochodzące od polskiego dystrybutora mają od 1 lipca 7 letnią gwarancję. Najwyraźniej w Fotozakupach nie mają czasu aby sobie to zmienić. Co do ceny to w branży ten sklep słynie z niskich cen, nie wiem czy to jest najlepszy sposób na biznes. Ten filtr jest tego przykładem - 205 zł to zdecydowane niedoszacowanie, gdyby się nazywał Marumi mógłby się sprzedawać i za 400 zł. Ale nie istotne, kupuj Marumi, będziesz zadowolony.
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Mam inne zdanie.

Filtry (częściowo także extendery) to ważne narzędzia "poprzedniej" analogowej epoki.
    Ale teraz to już historia, zabawki dla epigonów

Teraz trzeba :
    - zapisywać w RAW
    - naświetlać "do prawej krawędzi histogramu"
    - używać filtrów w postprocesie
    i na pewno nie będziesz miał dodatkowej winiety, kłopotów z zakładaniem/wymianą filtrów itd.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-09-2014 o 01:01
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Mam inne zdanie.

Filtry (częściowo także extendery) to ważne narzędzia "poprzedniej" analogowej epoki.
    Ale teraz to już historia, zabawki dla epigonów

Teraz trzeba :
    - zapisywać w RAW
    - naświetlać "do prawej krawędzi histogramu"
    - używać filtrów w postprocesie
    i na pewno nie będziesz miał dodatkowej winiety, kłopotów z zakładaniem/wymianą filtrów itd.

jp
    Ciężko mi się z tym zgodzić.

Akurat filtr polaryzacyjny jest jednym z tych, których nie da się zasymulować w postprocesie.
    O ile jeszcze można próbować z selektywnym przyciemnianiem błękitu nieba i zwiększaniem kontrastu na chmurach (ale potrzeba więcej pracy, jest to trudniejsze i przeważnie da gorsze efekty, niż filtr) , to wycięcie odbić jest po prostu niemożliwe.

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Ciężko mi się z tym zgodzić.

Akurat filtr polaryzacyjny jest jednym z tych, których nie da się zasymulować w postprocesie.
    O ile jeszcze można próbować z selektywnym przyciemnianiem błękitu nieba i zwiększaniem kontrastu na chmurach (ale potrzeba więcej pracy, jest to trudniejsze i przeważnie da gorsze efekty, niż filtr) , to wycięcie odbić jest po prostu niemożliwe.
    Nigdy tego "nie potrzebowałem/używałem" w tak dokładny/szczegółowy sposób.
    Mam prośbę, sprawdź proszę filtr Topaz Lens Effects ( jest trial) i napisz Twoją ocenę.
    Dzięki

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nigdy tego "nie potrzebowałem/używałem" w tak dokładny/szczegółowy sposób.
    jan pawlak,w ogóle nie używasz polarów?

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    jan pawlak,w ogóle nie używasz polarów?
    Głównie "robię/lubię" miasta oraz nocne.
    W tym zakresie polar to niebo/chmury co załatwiam albo dwukrotnym wywołaniem RAW i warstwa/maska albo wprost (jednym z )pluginem Topaz Labs.

Ale pamiętam (jeszcze, z ery analogu) wszystkie kłopoty z wymianą filtrów w terenie, różnymi średnicami dla różnych obiektywów, upadkiem na ziemię, zacinaniem przy odkręcaniu, "wchodzeniu" w obraz, ciągłego czyszczenia obiektywu itd.
    Nie są to "dobre" wspomnienia z tych koniecznych jednak działań wtedy.

Teraz przy kupnie obiektywu nakręcam (dobry) filtr UV (slim) jako zabezpieczenie powłoki i po jakimś czasie, gdy mam kasę, wymieniam go (w domu) na nowy. Powłoki obiektywu nie dotykam.
    To teraz całe moje działanie z filtrami.

"Cierpiałem" gdy miałem C14mm, ale po sprzedaży (ale nie z tego powodu) jest ok

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-09-2014 o 08:53

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

To również woda. Tu miałem CPL B+W kaesemann slim na 10-22 i kręciłem nim wkoło. Zobacz jak dno pojawia sie i znika. Tego nie da się zrobić w PP.
    https://www.youtube.com/watch?v=ANgVzIIQP9s
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

kupiłem szarą połówkę hitecha soft 0,6 i kupuje polara dhg super od marumi albo benro, zobaczymy na dniach
    muszę jeszcze redukcję z 77mm na 62mm kupić na tego polarka i to wszystko

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    To również woda. Tu miałem CPL B+W kaesemann slim na 10-22 i kręciłem nim wkoło. Zobacz jak dno pojawia sie i znika. Tego nie da się zrobić w PP.
    https://www.youtube.com/watch?v=ANgVzIIQP9s
    Nie wiem, brak mi dogłębnego doświadczenia z filtrami w PS.
    Wylatuję zaraz na 14 dni, ale po powrocie chętnie się zmierzę z tym zagadnieniem.
    Musiałbyś mi przysłać jakieś zdjęcia (to samo ujęcie) z filtrem i bez.
    Zobaczylibyśmy czy da się przy pomocy filtrów w PS uzyskać efekt filtru fizycznego na obiektywie.

Z jednej strony filtr fizyczny blokuje część światła (spolaryzowanego) a po zapisie w pikselu nie da się już stwierdzić "jakie było" aby tę część odjąć uzyskując ten sam efekt w PS
    Z drugiej strony filtr w Topaz Labs nazywa się dumnie Polaryzacyjny

Sprawdziłem skuteczność filtru UV HAZE, działa lepiej niż dobrze w usuwaniu zamglenia.

jp

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów