Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 87

Wątek: Filtr polaryzacyjny - Hoya czy Marumi?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Filtr polaryzacyjny - Hoya czy Marumi?

ja mam Marumi Super DHG na 17-40 i nie ma winiety, wiec spodziewam sie, ze na 10-22 tez zadnej winiety nie bedzie.

10-22 nie mam, ale mam od czasu do czasu dostep. jesli Ci sie nie pali to zerkne przy najblizszej okazji (moze w ten weekend, moze w nastepny) - przypomnij sie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja mam Marumi Super DHG na 17-40 i nie ma winiety, wiec spodziewam sie, ze na 10-22 tez zadnej winiety nie bedzie.

10-22 nie mam, ale mam od czasu do czasu dostep. jesli Ci sie nie pali to zerkne przy najblizszej okazji (moze w ten weekend, moze w nastepny) - przypomnij sie...
    trochę szperam po necie i znalazłem info, że marumi ogólnie ma bardzo cieniutki pierścień w porównaniu z innymi firmami i on nie powinien dać żadnej winiety nawet na tych 10mm
    natomiast zwykła wersja B+W a taką chciałem kupić, bo slim jest jeszcze droższa, raczej będzie winietować (ktoś pisał, że do 24mm)
    W takim razie chyba wezmę Marumi DHG albo DHG Super.
    Uważasz, że jest jakaś zauważalna dla amatora różnica między DHG i DHG SUPER?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    W takim razie chyba wezmę Marumi DHG albo DHG Super.
    Uważasz, że jest jakaś zauważalna dla amatora różnica między DHG i DHG SUPER?
    IMHO dobry wybor. to fajne filtry.

roznica miedzy DHG a DHG Super niestety jest. drastyczna. w czyszczeniu. DHG syfia sie mocno i ciezko je doczyscic. z Super DHG tego problemu nie ma. wiec jesli duzo uzywasz polara to warto sie zastanowic, czy nie dolozyc tej roznicy w cenie...
    www albo tez flickr

Miasto
    KIELCE

roznica miedzy DHG a DHG Super niestety jest. drastyczna. w czyszczeniu. DHG syfia sie mocno i ciezko je doczyscic. z Super DHG tego problemu nie ma. wiec jesli duzo uzywasz polara to warto sie zastanowic, czy nie dolozyc tej roznicy w cenie...
    ano właśnie do tych informacji dotarłem na nikoniarzach
    no to będzie trzeba kupić raz a porządnie bo niestety B+W KSM SLIM to już nie ta kasa haha
    dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam!

Odświeżę szybko w jednym pytankiem:
    czy zwykła wersja filtrów polaryzacyjnych a nie wersja SLIM od firm BW czy też MARUMI da mi okropną winietę na canonie 10-22?
    Czy koniecznie szukać wersji slim?
    Ale Slim wcale nie musi być drogi:

Benro Filtr SHD CPL-HD ULCA WMC SLIM 77mm - Filtry pokrywki - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Szkło z huty Schotta, jak masz czas to porównaj sobie te filtry z B+W, można odnieść dziwne skojarzenia

Benro ma wypasione filtry w niskich cenach i bardzo dobre, myślałem że swoją UV 77 zapiaszczyłem/zarysowałem nad morzem ale w domu okazała się że jest czyściutka. I co jest dziwne a zarazem fajne - nie pamiętam kiedy go czyściłem, tak jakby nie przyjmował brudu a fotografuję intensywnie!
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
    Ale Slim wcale nie musi być drogi:

Benro Filtr SHD CPL-HD ULCA WMC SLIM 77mm - Filtry pokrywki - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl

Szkło z huty Schotta, jak masz czas to porównaj sobie te filtry z B+W, można odnieść dziwne skojarzenia

Benro ma wypasione filtry w niskich cenach i bardzo dobre, myślałem że swoją UV 77 zapiaszczyłem/zarysowałem nad morzem ale w domu okazała się że jest czyściutka. I co jest dziwne a zarazem fajne - nie pamiętam kiedy go czyściłem, tak jakby nie przyjmował brudu a fotografuję intensywnie!
    nie bardzo mogę znaleźć jakieś opnie czy test o tym filtrze
    masz coś takiego?
    Nie lubię kupować tak trochę "w ciemno"
    Marumi dhg super ma super opinii i praktycznie wszystkie tak samo pozytywne no i w testach wypada bardzo dobrze

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

hmm nigdy nie miałem problemów z czyszczeniem zwykłego DHG. Płyn do okularów + szmatka i wsio.

Nie mam żadnych testów - filtry są na rynku od nie dawna i pasuje aby dystrybutor dał je do testów na Optycznych bo dla wielu ten portal to wyrocznia i kupią tylko to co oni sugerują
    Ale sprzedaje sprzęt foto więc mam orientację co jest dobre i co bardzo dobre. Poza tym mam tylko nieoficjalne informacje od Chinoli któŸre sobie sprawdziłem fizycznie porównując je z pewną droga marką ale tym sie nie podzielę, nie mogę.
    Osobiście mam już i Hoye i Marumi ale mój kolejny wybór to będzie pewnie Benro w CPL i może Zeiss w UV. No Zeissa bym spróbował, korci mnie bo jeśli w obiektywach jest różnica to i w filtrach pewnie też. Chociaż Benro bardziej by się nadawało do ciężkich warunków pracy ... zobaczymy.

Jeśli nie ufasz nowinkom kupuj Marumi, to tylko 100 zł różnicy, będziesz spokojniejszy. Filtr to tylko drobne akcesorium, nie ma co się rozwodzić

Miasto
    KIELCE

cena zwykłego marumi dhg i tego benro jest taka sama (fotozakupy mają niższą cenę bo obcięli gwarancję z 7lat jakie daje benro na 2lata o___O lol)
    cena marugmi dhg super o około 100zł droższa
    Zobaczymy uwierzymy

cena zwykłego marumi dhg i tego benro jest taka sama (fotozakupy mają niższą cenę bo obcięli gwarancję z 7lat jakie daje benro na 2lata o___O lol)
    cena marugmi dhg super o około 100zł droższa
    Zobaczymy uwierzymy
    ale ja go porównywałem ceny do Marumi DHG, w Benro SHD to najwyższa półka, tańsza jest seria SD i PD. Ale mówiliśmy o Slimach więc ...

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów