Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Szybka karta pamięci do 1100D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Odp: Szybka karta pamięci do 1100D

Podepnę się pod wątek.
    Potrzebuję takiej karty SD aby w 600D po naciśnięciu spustu wypstrykać całą kartę bez żadnych przerw. Czy ktoś może mi coś polecić z praktyki.
    P.S.
    Z powtarzalnością kart SD i wartościami podawanymi przez producentów to niezła jazda. Kupiłem i przetestowałem już kilka wolniejszych kart - wyniki są szokujące. Np. dwie identyczne karty, kupione w tym samym czasie od tego samego dostawcy. W praktyce, różnica pomiędzy kartami w prędkości zapisu to 30% !!!!! Tragedia. Nie wspominając o wartościach podawanych przez producenta.
    Kolejny przykład - kolejne dwie karty, ten sam producent, teoretycznie te same parametry, kupione w różnym czasie (różny wygląd kart) - w praktyce, różnica w prędkości zapisu ponad 50% na korzyść tej starszej!!!!!!
    pzdr
    wfal

Cytat Zamieszczone przez Adriana Zobacz posta
    A jednak ta Kingston jest 2 razy tańsza i chyba zaryzykuję . Nie mam pojęcia jaką szybkość ma moja obecna karta, ale mnie strasznie denerwuje :P.
    Niech Cię ręka boska broni. Kingston to teraz największa padaka na rynku. Dysk Kingstona 120GB po 5 miesiącach maił u mnie 9 padniętych sektorów. Kartę CF 16GB też reklamowałem, bo mi padła.
    Tak jak pisze @Bangi klasy 10 i SanDisk albo Lexar spokojnie wystarcza.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna

Od siebie polecam kartę Samsung 16GB Class 10 UHS-1 48MB/s, ceny w granicach 50 zł.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Cytat Zamieszczone przez TheMan Zobacz posta
    Od siebie polecam kartę Samsung 16GB Class 10 UHS-1 48MB/s, ceny w granicach 50 zł.
    Polecasz autorowi wątku do 1100D czy mi do 600D?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez wfal Zobacz posta
    A to różnica?
    A jednorazowe wypstrykanie karty uniemożliwia mały bufor aparatu.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez wfal Zobacz posta
    Ciężko wypstrykać 16 GB kartę przytrzymaniem guzika bez przerwy czy spowolnienia. Nawet jakby miała transfer 300 MB/s, to serią RAWów prędzej przepełnisz bufor aparatu niż ją zapełnisz...

Cytat Zamieszczone przez TheMan Zobacz posta
    Ciężko wypstrykać 16 GB kartę przytrzymaniem guzika bez przerwy czy spowolnienia. Nawet jakby miała transfer 300 MB/s, to serią RAWów prędzej przepełnisz bufor aparatu niż ją zapełnisz...
    A ileż to trzeba Rawów, żeby zapełnić bufor 1100D, czy 600D. Pewnie z 5÷6 sztuk.
    W 7D robię spokojnie 30÷32.
    Jak ktoś kupi pierwsza kartę Lexara, to nie będzie chciał innej .
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No to oprócz kupna karty będę musiał zmienić body aby spełnić moje wygórowane wymagania Spróbuję tego Lexara.
    Ostatnio edytowane przez wfal ; 04-09-2014 o 13:50

Dopiero zaczyna Awatar Adriana
    Miasto
    Lubartów

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Niech Cię ręka boska broni. Kingston to teraz największa padaka na rynku. Dysk Kingstona 120GB po 5 miesiącach maił u mnie 9 padniętych sektorów. Kartę CF 16GB też reklamowałem, bo mi padła.
    Tak jak pisze @Bangi klasy 10 i SanDisk albo Lexar spokojnie wystarcza.
    Za późno :P. Na razie dla oszczędności tego Kingstona kupiłam i nie jest tak źle, w porównaniu z moją poprzednią kartą jest postęp. Filmów jeszcze na niej nie nagrywałam, ale pstrykałam ostatnio sport i o wiele wygodniej mi szło niż tą starą kartą. Mogę zrobić w rawach około 5 zdjęć seryjnych, potem ze 3, mała przerwa żeby się zapisały i znów robię 5, o wiele rzadziej też blokuje mi się aparat. Poprzednio było około 4 rawy na ras, a potem 1 i "busy!", znów 1 i dopiero jak dałam aparatowi trochę czasu na zapisanie mogłam pstrykać dalej. Ciekawe jak będzie przy filmach.
    Ale następnym razem biorę tą bardzo szybką SanDisk i większą pojemność, tylko na razie trochę brak kasy, bo dużo zakupów zrobiłam ostatnio (tele, dysk, torba...).
    Blog ------ Facebook

Karty micro SD z adapterem nie nadają się kompletnie do aparatów, a taką pewnie miałaś poprzednio .
    www.cobalt.fr.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów