Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: flash i cienie

Domyślnie flash i cienie

Moi drodzy zawodowcy, jak wy to robicie, że na zdjęciach z ciemnej sali weselnej (wieczorem) na Waszych oświetlonych flashem postaciach nie ma ani grama cienia od światła lampy!! nie potrafię tego rozgryźć... próbowałam juz wszystkich możliwych ustawień, kupiłam sobie wypasiony dyfuzor (gary fong), błyskam słabiej, mocniej, kręcę flashem we wszystkie strony i ciągle mam cholerny (przepraszam) cień! np. pod ręką, pod brodą, za uchem itp...jest tu może ktoś kto w przypływie dobrego humoru podpowie coś kolezance, która na weselach fotografuje naprawdę okazjonalnie?

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Domyślnie Odp: flash i cienie

a odbicie światła od sufitu?

tak, z dyfuzorem gary fong lightsphere (ten, który kupiłam) celujesz swiatło w sufit (przynajmniej jego większość). cien jest nieco rozmyty, ale jest. wychodzi mi na to, ze wypadałoby swiecic dwoma lampami z dwóch stron... ale na to nie zawsze jest możliwość...zatem jak...

A próbowałaś nie używać tego super wypasionego dyfuzora? Działa on w taki sposób, że część światła kierowana jest do przodu, stąd pewnie te cienie.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

a moze pokaż jakieś zdjęcia bo na razie nie za bardzo wiemy o jakim cieniu rozmawiamy.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

dłuższy czas otwarcia migawki, dostajesz więcej światła zastanego, świecisz lampą, raw do LR i wywołujesz, ot cała filozofia
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    dłuższy czas otwarcia migawki, dostajesz więcej światła zastanego, świecisz lampą, raw do LR i wywołujesz, ot cała filozofia
    wiesz, tak własnie robię, ale to "swiecisz lapmą" okazuje się, że nie jest wcale "ot i cała filozofia". kolega briho miał rację. ten dyfuzir wysyła zbyt duzo swiatła na wprost, zwłaszcza, że miałam go z założoną kopułką (czyli jeszcze wiecej swiatła szło na boki). jak zdjęłam kopułkę i więcej swiatła poszło w sufit, cienie bardzo wyblakły (ale były). jak wogóle wywaliłam dyfuzor, i wszystko poszło w sufit - cienie zniknęły. no i super. a co jak sufit bedzie czerwony? albo dajmy na to całe pomieszczenie bedzie w drewnie? to sobie znowu założe dyfuzor i znowu będę miała cienie?;-))

--- Kolejny post ---

to co opisałam powyżej to rezulttaty moich wczorajszych prób, i nie miały tu żadnego znaczenia ustawienia czasu, przysłony czy iso. przeróżne konfiguracje dawały mi ten sam rezultat, gdyż zastane swiatło było na tyle słabe, ze nie było w stanie rozswietlic cienia z lampy. próbowałam w ciemnym pokoju - czyli tak jak na weselu:-)

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Sufit do odbicia nie koniecznie jest najlepszy, światło wtedy pada z góry i robi cienie, tylko trochę bardziej miękkie. Czasem lepiej odbić od ściany za plecami lub z boku - lampa w tył i trochę w górę.
    Też nie jestem zawodowcem.
    Sprawdzałaś słynną stronę fotojasiu?

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Sufit do odbicia nie koniecznie jest najlepszy, światło wtedy pada z góry i robi cienie, tylko trochę bardziej miękkie. Czasem lepiej odbić od ściany za plecami lub z boku - lampa w tył i trochę w górę.
    Też nie jestem zawodowcem.
    Sprawdzałaś słynną stronę fotojasiu?
    czytałam tą stronę juz kiedys, ale dzieki za przypomnienie. przewertowałam ją znowu przed chwilą, ale nie doszukałam sie niestety ani słowa na temat tego, jak działac gdy nie ma od czego odbijać... za o duużo o odbijaniu na różne sposoby niestety ciągle pozostaję bez odpowiedzi - co zrobić na czerwonej sali weselnej:-)) odbijac nie ma od czego (nie ważne pod jakim kątem) a dyfuzor robi cień. dotychczas też radziłam sobie jakoś z obdijaniem od ścian, a wyżej wymieniony dyfuzor nabyłam własnie wobec koniecznosci fotografowania w nocy na kolorowej sali. widać - wywalone pieniadze, nie o taki efekt mi chodziło...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez aniad Zobacz posta
    ... niestety ciągle pozostaję bez odpowiedzi - co zrobić na czerwonej sali weselnej:-)) odbijac nie ma od czego (nie ważne pod jakim kątem) a dyfuzor robi cień...
    Zainwestuj w wyzwalacz radiowy. Odsuniesz lampę od aparatu i będzie OK
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów