Pokaż wyniki od 1 do 10 z 559

Wątek: 16-35mm F4L IS już oficjalnie

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 16-35mm F4L IS już oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No tak jakos mi sie napisalo i myslalem, ze to bedzie czytelne...

A odnosnie tego szkielka, to raczej juz nigdy w zyciu nie kupie zoomu ze swiatlem wiekszym niz f/2.8. Uzywam w 80% najjasniejszych stalek, a jesli zoom, to nie wyobrazam sobie f/4 z wielu powodow.
    Lubie miec komfort zalozenia np. polara (ktory przyciemnia znaczaco) i miec jakis zapas.
    Lubie miec mozliwosc na uzywalnym ISO robic zdjecia ludziom w ruchu.
    A swiadomosc, ze w obiektywie ze swiatlem f/2.8 zwiekszajac przeslone podnosze jakosc obrazu do obiektywu superostrego na pelnym otworze przy f/4, daje mi wystarczajaca przyjemnosc uzytkowania.
    IS-a nie uzywam i nie jest mi on potrzebny a swiatlo - zawsze w cenie
    A na koniec - z cashbackiem nie ma roznicy w cenie pomiedzy nowym 16-35 a 16-35 II, wiec dla mnie wybor jest jednoznaczy i oczywisty Chyba, ze bylby w niewiele wyzszej cenie niz 17-40L - wtedy bym sie mocno zastanawial...
    Mam podobne obawy jesli chodzi o szkla ciemniejsze niz F2.8, ale:

1. Przy ogniskowych 16-35 nawet przy F4 mozna spokojnie nakrecic polara i miec zapas. Oczywiscie jak ktos lubi polara na 16mm, bo moim zdaniem czyni on wiecej zlego niz dobrego na takich szerokosciach.
    2. To samo dotyczy ludzi w ruchu, jak jest ciemno i tak doswietlam lampa
    3. Niestety nie ma systemowego zuma szerokatnego z F2.8, ktory po domknieciu do F4 jest superostry. 16-35 II niestety rogi ma dopiero "w miare" od F8 (wiem bo sprawdzalem) a beczka na 16mm dyskwalifikuje go w pewnych zastosowaniach. Oczywiscie 16-35IS tez ma beczke, ale nieporownywalnie mniejsza od wspomnianego 16-35II

Z mojego punktu widzenia nie ma w tej chwili alternatywy dla tego szkla, oczywiscie kazdy ma swoje zdanie i nalezy je uszanowac, ale w moim plecaku juz jest miejsce dla tego szkielka.
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Mam podobne obawy jesli chodzi o szkla ciemniejsze niz F2.8, ale:

1. Przy ogniskowych 16-35 nawet przy F4 mozna spokojnie nakrecic polara i miec zapas. Oczywiscie jak ktos lubi polara na 16mm, bo moim zdaniem czyni on wiecej zlego niz dobrego na takich szerokosciach.
    2. To samo dotyczy ludzi w ruchu, jak jest ciemno i tak doswietlam lampa
    3. Niestety nie ma systemowego zuma szerokatnego z F2.8, ktory po domknieciu do F4 jest superostry. 16-35 II niestety rogi ma dopiero "w miare" od F8 (wiem bo sprawdzalem) a beczka na 16mm dyskwalifikuje go w pewnych zastosowaniach. Oczywiscie 16-35IS tez ma beczke, ale nieporownywalnie mniejsza od wspomnianego 16-35II

Z mojego punktu widzenia nie ma w tej chwili alternatywy dla tego szkla, oczywiscie kazdy ma swoje zdanie i nalezy je uszanowac, ale w moim plecaku juz jest miejsce dla tego szkielka.

Możesz rozwinąć pkt 1 (autor lub ktos kto wie o co chodzi), co takiego złego robi polar na 16mm? bo mam zamiar zamienić 24-70 II (zapiete na 6d) właśnie na to szkło + dobry polar, zastosowanie - głównie podróże gdzie jest duzo słońca.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez dalu Zobacz posta
    Możesz rozwinąć pkt 1 (autor lub ktos kto wie o co chodzi), co takiego złego robi polar na 16mm? bo mam zamiar zamienić 24-70 II (zapiete na 6d) właśnie na to szkło + dobry polar, zastosowanie - głównie podróże gdzie jest duzo słońca.
    Filtr polaryzacyjny niejednolicie przyciemnia niebo - najmocniej około 90 stopni od słońca.
    Przy tak szerokim kącie widzenia praktycznie nie da się uniknąć efektu gradientu na niebie.
    O, tak to mniej więcej wygląda:

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów