pewnie temat powróci - muszę rozchodzić porażkę
zależy mi na mobilności i synchro 1/8000
pewnie temat powróci - muszę rozchodzić porażkę
zależy mi na mobilności i synchro 1/8000
to ja mam cos dla ciebie:
lampa DiscoveryII 1200, wyzwalacz yn622c
zadałem pytanie dystrybutorowi: czy bedzie sie synchronizować z krótkimi czasami
sprawdzili i odpisali ze TAK![]()
Panther też w specyfikacji ma synchronizację do 1/8000.
Pytanie tylko z jakim aparatem sprawdzili. Bo coś mi się wydaje, że taki APSC z górnej półki będzie zdecydowanie lepiej radził z tym tematem. Dlatego nie uwierzę dopóki nie zobaczę.
Na zdjęciach wychodzi jednoznacznie (wg mojej interpretacji), że synchronizacja jest zachowana tylko lampa ma zbyt krótki błysk w stosunku do przesuwającej się szczeliny. Popatrz na poniższy wykres:
Jeśli (przypuszczalnie, bo taki głównie podają w specyfikacji) czas T.5 (czyli czas w którym lampa oddała połowę mocy) jest krótszy niż czas przebiegu szczeliny to widać gradient i nie ma na to mocnych.
6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard
Jasne, że każdą lampę można tak wykorzystać, powiedzmy: migawka się otwiera, wyzwalamy błysk, i tyle obchodzi producenta, żeby pomiędzy impulsem wyzwalającym (zwarciem kabelka) a początkiem błysku był jak najmniejszy odstęp
Niestety fotografa (przy tym konkretnym zastosowaniu) najbardziej obchodzi, aby ten "ogon" od szczytu do wygaszenia był jak najbardziej plaski (poziomy), a z tym nie jest już tak dobrze (wspomniany gradient).
W sumie - możesz mieć rację z tym APS, mniejsza wysokość klatki, po odcięciu góry z FF od razu mamy większą równomierność.
Testy patryka od zółtych
klatka naswietlona prawidłowo.
Yongnuo YN-622 - mini test ~ Patryk Morzonek | blog
mysle ze to wiele wyjasni
Wyjaśnia jedynie tyle, że:
- użyta jest inna lampa, nie wiadomo jaką ma specyfikacje (czas błysku) bo producent nie podaje, a skoro nie podaje to nie ma się czym chwalić (jest długi)
- nie ma neutralnego tła które pokazałoby co się dzieje na górze klatki - zrób jednolite to pogadamy :-)
no tak inna, ale czy to wazne jakie tlo ? wazne ze nie widac na zdjeciach róznicy miedzy krótkim czasem a dłuższym.
Jak lampa ma odpowiednio długi błysk to nie będzie widać.
Co to do gadania ma wyzwalacz? Mówi lampie: o teraz! I tu jego rola się kończy. Nie ma wpływu na nic więcej. Lampa może błysnąć:
- za wcześnie: może objawić się gradientem od góry bo błysk bo nie cały błysk mieści się w ekspozycji
- za późno: widać drugą kurtyne
Tutaj mamy kombinacje tych dwóch efektów czyli widać fragment (pradwopodobnie) drugiej kurtyny i mamy zaciemnioną górę. W prostej linii wynika z tego, że nawet jak lampa błysnęła odrobinę za późno to czas błysku nowego panthera jest za krótki.