Z lektury komentarzy do postów:
LensRentals.com - Yet Another Sigma 50mm Art Post
LensRentals.com - Sigma Optimization Pro and USB Dock
Wynika iż raczej NIE NALEŻY polecać tego obiektywu nikomu posiadającemu modele aparatów Canon 1DX, 5DMIII oraz Nikon D800 i używających ich jako swojego narzędzia pracy zarobkowej, z racji problemów z regulacją na linii obiektyw-body oraz pracy na skrajnych punktach AF.
"And it looks like Sigma can’t utilize the cross type of far right and far left and simply uses cross type in the center instead of double cross type sensors of 1dx and 5d mark 3 auto focus system"
Także lepiej trzymać się oryginalnych obiektywów systemowych przy używaniu korpusów o których wspomniałem, bo jak na razie to chyba tylko 6D możliwie najlepiej współpracuje z tą Sigmą ale nie twierdzę że w 100% idealnie.
Kupiłem sobie tę Sigmę bo już mnie wkurzał klekoczący Canon EF 50mm f/1.4 USM a przy okazji chciałem uzyskać na tej ogniskowej taki obrazek jaki otrzymuję na Canon EF 135mm f/2L USM, zwłaszcza na przysłonie f/8. Może dziwne założenie ale każdemu według potrzeb. Czy "operacja się udała"? Nie jestem do końca przekonany ale wydaje mi się że nie powinienem zbytnio narzekać.
Męczyłem ten obiektyw przez kilka dni czego wynikiem zebrało się sporo materiału na mały teścik w naszych polskich warunkach.
https://onedrive.live.com/?cid=1BA0B...6B2FDE9DC9!362
Większość zdjęć to RAW Adobe RGB -> LR 5.5 (bez korekcji profilu obiektywu) -> JPG sRGB. Jest też trochę JPG Adobe RGB prosto z aparatu. Pojedyncze RAWy przy najmniejszym f. Wszystkie zdjęcia zostały wykonane z nakręconym filtrem Marumi UV WPC (Water Proof Coat) i założoną osłoną przeciwsłoneczną.
Jeżeli ktoś uważa że można by coś poprawić jeżeli chodzi o ostrość to niech pokaże gdzie, może spróbuję to za jakiś czas skorygować. Wszystkie zdjęcia testowe są zrobione bez żadnej korekty AF w aparacie czy za pomocą SIGMA USB DOCK.
W albumach z tą figurką sternika pokazałem co się dzieje jak wybierzemy dwie różne opcje celowania i jak jest wtedy parkowany obiektyw. Taka mała (wręcz śladowa) różnica na podziałce z odległościami a taka duża na zdjęciach "na wejściu" (f1.4) prawda? Dziwna sprawa ale może ten typ tak ma? Wychodzi na to że jeśli chce się mieć trafione w punkt zdjęcie z bardzo bliskiej odległości przy bardzo małym f to trzeba użyć wizjera optycznego.
DOCK... Od użycia DOCK zaczynałem (bo to taka nowość, zrobię sobie wszystko idealnie, będzie super ostro itp. itd.), ale chyba użyłem złej metodologii (o czym się dopiero później dowiedziałem) a co za tym idzie za bardzo mi się wszystko rozjechało i... powróciłem do ustawień fabrycznych czyli wszystko na 0. Sposób ustawiania ostrości w SIGMA Optimization Pro czyli oprogramowaniu do DOCK jest moim zdaniem kiepski. Możesz spróbować ustawić sobie wszystko super ostro dla f1.4 ale tylko dla wybranych odległości "w punkt". "W punkt" czyli tylko w dokładnie jednym punkcie, np. na kropce w 1.5 (podziałka na obiektywie, metry). Poza tą kropką już nie będzie super ostro, to nie jest tak fajnie jak to sobie SIGMA w oprogramowaniu założyła (chodzi mi o sposób prezentacji na ekranie, tutaj przykład) że cały zadany zakres będzie ostry, niestety to tak nie działa. Więc może lepiej nie grzebać i zostawić to wszystko tak żeby nie było super ostro ale "po równo" w całym zakresie jeżeli chodzi o odległości? Zawsze przecież można spróbować podbić f i problem powinien zniknąć prawda?
Tak poza tym to podoba mi się obudowa która nie cieszy oczu złodzieja. Gdyby dodatkowo zakleić na korpusie aparatu loga to nikt by kompletnie nie wiedział czym robimy zdjęcia. Mocowanie osłony przeciwsłonecznej również, chociaż odniosłem wrażenie iż osłona strasznie szybko się nagrzewa kiedy bardzo mocno grzeje słońce (na pewno szybciej niż te od Canona). Praca AF również mi się podoba, jak na razie jest cichy i szybki. Nie zauważyłem u siebie problemów ze skrajnymi punktami AF (czyli wszystkimi poza centralnym) - przy sztucznym świetle (sufit, dwie żarówki energooszczędne) z odległości ok. 60 cm przy f1.4 wszystkie strzały trafiły w zadany punkt.