Strona 69 z 109 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1088

Wątek: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!

Z lektury komentarzy do postów:

LensRentals.com - Yet Another Sigma 50mm Art Post
    LensRentals.com - Sigma Optimization Pro and USB Dock

Wynika iż raczej NIE NALEŻY polecać tego obiektywu nikomu posiadającemu modele aparatów Canon 1DX, 5DMIII oraz Nikon D800 i używających ich jako swojego narzędzia pracy zarobkowej, z racji problemów z regulacją na linii obiektyw-body oraz pracy na skrajnych punktach AF.

"And it looks like Sigma can’t utilize the cross type of far right and far left and simply uses cross type in the center instead of double cross type sensors of 1dx and 5d mark 3 auto focus system"

Także lepiej trzymać się oryginalnych obiektywów systemowych przy używaniu korpusów o których wspomniałem, bo jak na razie to chyba tylko 6D możliwie najlepiej współpracuje z tą Sigmą ale nie twierdzę że w 100% idealnie.

Kupiłem sobie tę Sigmę bo już mnie wkurzał klekoczący Canon EF 50mm f/1.4 USM a przy okazji chciałem uzyskać na tej ogniskowej taki obrazek jaki otrzymuję na Canon EF 135mm f/2L USM, zwłaszcza na przysłonie f/8. Może dziwne założenie ale każdemu według potrzeb. Czy "operacja się udała"? Nie jestem do końca przekonany ale wydaje mi się że nie powinienem zbytnio narzekać.

Męczyłem ten obiektyw przez kilka dni czego wynikiem zebrało się sporo materiału na mały teścik w naszych polskich warunkach.

https://onedrive.live.com/?cid=1BA0B...6B2FDE9DC9!362

Większość zdjęć to RAW Adobe RGB -> LR 5.5 (bez korekcji profilu obiektywu) -> JPG sRGB. Jest też trochę JPG Adobe RGB prosto z aparatu. Pojedyncze RAWy przy najmniejszym f. Wszystkie zdjęcia zostały wykonane z nakręconym filtrem Marumi UV WPC (Water Proof Coat) i założoną osłoną przeciwsłoneczną.

Jeżeli ktoś uważa że można by coś poprawić jeżeli chodzi o ostrość to niech pokaże gdzie, może spróbuję to za jakiś czas skorygować. Wszystkie zdjęcia testowe są zrobione bez żadnej korekty AF w aparacie czy za pomocą SIGMA USB DOCK.

W albumach z tą figurką sternika pokazałem co się dzieje jak wybierzemy dwie różne opcje celowania i jak jest wtedy parkowany obiektyw. Taka mała (wręcz śladowa) różnica na podziałce z odległościami a taka duża na zdjęciach "na wejściu" (f1.4) prawda? Dziwna sprawa ale może ten typ tak ma? Wychodzi na to że jeśli chce się mieć trafione w punkt zdjęcie z bardzo bliskiej odległości przy bardzo małym f to trzeba użyć wizjera optycznego.

DOCK... Od użycia DOCK zaczynałem (bo to taka nowość, zrobię sobie wszystko idealnie, będzie super ostro itp. itd.), ale chyba użyłem złej metodologii (o czym się dopiero później dowiedziałem) a co za tym idzie za bardzo mi się wszystko rozjechało i... powróciłem do ustawień fabrycznych czyli wszystko na 0. Sposób ustawiania ostrości w SIGMA Optimization Pro czyli oprogramowaniu do DOCK jest moim zdaniem kiepski. Możesz spróbować ustawić sobie wszystko super ostro dla f1.4 ale tylko dla wybranych odległości "w punkt". "W punkt" czyli tylko w dokładnie jednym punkcie, np. na kropce w 1.5 (podziałka na obiektywie, metry). Poza tą kropką już nie będzie super ostro, to nie jest tak fajnie jak to sobie SIGMA w oprogramowaniu założyła (chodzi mi o sposób prezentacji na ekranie, tutaj przykład) że cały zadany zakres będzie ostry, niestety to tak nie działa. Więc może lepiej nie grzebać i zostawić to wszystko tak żeby nie było super ostro ale "po równo" w całym zakresie jeżeli chodzi o odległości? Zawsze przecież można spróbować podbić f i problem powinien zniknąć prawda?

Tak poza tym to podoba mi się obudowa która nie cieszy oczu złodzieja. Gdyby dodatkowo zakleić na korpusie aparatu loga to nikt by kompletnie nie wiedział czym robimy zdjęcia. Mocowanie osłony przeciwsłonecznej również, chociaż odniosłem wrażenie iż osłona strasznie szybko się nagrzewa kiedy bardzo mocno grzeje słońce (na pewno szybciej niż te od Canona). Praca AF również mi się podoba, jak na razie jest cichy i szybki. Nie zauważyłem u siebie problemów ze skrajnymi punktami AF (czyli wszystkimi poza centralnym) - przy sztucznym świetle (sufit, dwie żarówki energooszczędne) z odległości ok. 60 cm przy f1.4 wszystkie strzały trafiły w zadany punkt.

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    odniosłem wrażenie iż osłona strasznie szybko się nagrzewa kiedy bardzo mocno grzeje słońce (na pewno szybciej niż te od Canona)
    Ciepło przechodzi na matryce i zwiększa szumy?

Mam takie pytanie, czy robił ktoś tym szkłem normalne zdjęcia?

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Dobre pytanie.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie

DOCK... Od użycia DOCK zaczynałem (bo to taka nowość, zrobię sobie wszystko idealnie, będzie super ostro itp. itd.), ale chyba użyłem złej metodologii (o czym się dopiero później dowiedziałem) a co za tym idzie za bardzo mi się wszystko rozjechało i... powróciłem do ustawień fabrycznych czyli wszystko na 0. Sposób ustawiania ostrości w SIGMA Optimization Pro czyli oprogramowaniu do DOCK jest moim zdaniem kiepski. Możesz spróbować ustawić sobie wszystko super ostro dla f1.4 ale tylko dla wybranych odległości "w punkt". "W punkt" czyli tylko w dokładnie jednym punkcie, np. na kropce w 1.5 (podziałka na obiektywie, metry). Poza tą kropką już nie będzie super ostro, to nie jest tak fajnie jak to sobie SIGMA w oprogramowaniu założyła (chodzi mi o sposób prezentacji na ekranie, tutaj przykład) że cały zadany zakres będzie ostry, niestety to tak nie działa. Więc może lepiej nie grzebać i zostawić to wszystko tak żeby nie było super ostro ale "po równo" w całym zakresie jeżeli chodzi o odległości? Zawsze przecież można spróbować podbić f i problem powinien zniknąć prawda?

Jeśli chodzi o prace DOCKA to należałoby to gdzieś potwierdzić z moich obserwacji (ale nie chciało mi się doktoryzować z pracy docka) wynika że jest pewien wpływ ustawienia korekcji na sąsiadujące przedziały co sugerowałoby że jednak twórca nie był całkowitym idiotą i dał tam jakąś krzywą interpolującą odchyłkę pomiędzy punktami (lub kilka prostych w ostateczności), ale oczywiście wszystko jest możliwe - kompetencja inżynierów jest porażająca w dzisiejszych czasach.

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta

Mam takie pytanie, czy robił ktoś tym szkłem normalne zdjęcia?
    przecież nie po to kupujesz taki obiektyw żeby robić normalne zdjęcia, jak chcesz robić normalne zdjęcia to kupujesz fantastycznego plastika 50 1.8 i robisz normalne zdjęcia
    robię nim zdjęcia i micha mi się cieszy za każdym razem jak je oglądam
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 01-07-2014 o 08:13
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar PoulN

odniosłem wrażenie iż osłona strasznie szybko się nagrzewa kiedy bardzo mocno grzeje słońce (na pewno szybciej niż te od Canona)
    Hmm czyżby czarny kolor czarnemu był nierówny? a może szkopuł tkwi w futerku, którym C wyściela wnętrze tulipanów
    Swojego czasu była na forum debata odnośnie białego koloru luf - padło stwierdzenie że po to aby się nie nagrzewały na słońcu, zastanawia mnie jednak kwestia puszek, taki 1D to jednak też się nagrzewa bo powierzchnia spora,... jakoś konsekwencji tutaj brak... nieźle by wyglądał taki biały 1DX - wielbiciele ajfonów, maków itd... byli by wniebowzięci

Tak poza tym to podoba mi się obudowa która nie cieszy oczu złodzieja. Gdyby dodatkowo zakleić na korpusie aparatu loga to nikt by kompletnie nie wiedział czym robimy zdjęcia.

Mi też się to widzi, tzn, dokładnie brak czerwieni na szkle (mówię konkretnie o S 35/1.4, obudowa w sumie taka sama), dodatkowo zamieniłem oryginalny pasek body na zupełnie czarny i jest gitara. W repo to ważne aby zbytnio nie rzucać się w oczy.
    Zaklejanie loga w obecnych czasach nie ma sensu, złodziej nie głupi, w dobie internetu każdy wie praktycznie wszystko o wszystkim...
    Chodzi bardziej nieraz o wtopienie się w tłum niż strach przed jumą,... a nic tak nie skupia uwagi jak czerwona choinka szczególnie z białym szkłem i "kwadratowym" aparatem czyt. 1D, lub gripy - imitatory w/w jak ja to mówię...

Nie chodzi nawet już o samo repo,... nawet prywatnie w jakimś luźnym plenerze czy wycieczce komfort lepszy...

Sprawa ma się diametralnie inaczej przy ślubniakach, tam czerwień i biel to czasem gwarant wyższego wynagrodzenia, przy jednoczesnej większej satysfakcji klienta...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-07-2014 o 13:38

Początki nałogu Awatar 5pirit

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Sprawa ma się diametralnie inaczej przy ślubniakach, tam czerwień i biel to czasem gwarant wyższego wynagrodzenia, przy jednoczesnej większej satysfakcji klienta...
    Napisałeś to pewnie z pewną ironią i myślę, że do tego trzeba tak podejść. Moi klienci których do tej pory miałem nigdy nie przywiązywali uwagi do tego czym pstrykam a tym bardziej jak ten sprzęt wygląda, czy jest biały, czarny czy sraczkowaty. Dla nich wystarczy to co im pokazuje na prezentacjach moich prac.

A tak ogólnie to też lubię design nowych Sigm. Z jednej strony elegancki i z drugiej nie rzucający się właśnie w oczy.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

W normalnym pstrykaniu na ulicy, wycieczkach z rodziną, czerwone paski się zakleja. Na śluby, koncerty, etc, się odkleja, wiadomo o co chodzi - większe poważanie, przepustka, zazdrość wśród tych co zaczynają swoje przygody itd. Z sigmami jest trochę ten problem, braku paska, na imprezach wygladasz jak zwykły Czesiek czy wujek z kitem. ;-)

Początki nałogu Awatar 5pirit

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    ........ na imprezach wygladasz jak zwykły Czesiek czy wujek z kitem. ;-)
    Czyli tutaj jest kwestia tylko i wyłącznie połechtania własnego ego i dowartościowania się, snobistyczne ale jest a co tam.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    W normalnym pstrykaniu na ulicy, wycieczkach z rodziną, czerwone paski się zakleja. Na śluby, koncerty, etc, się odkleja, wiadomo o co chodzi - większe poważanie, przepustka, zazdrość wśród tych co zaczynają swoje przygody itd. Z sigmami jest trochę ten problem, braku paska, na imprezach wygladasz jak zwykły Czesiek czy wujek z kitem. ;-)
    widziałem fajne zdjęcie sigmy z czerwoną gumką recepturką
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    widziałem fajne zdjęcie sigmy z czerwoną gumką recepturką

Strona 69 z 109 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów