Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Co po zakupie monitora?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Co po zakupie monitora?

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Nie musisz kupować kalibratora, możesz skorzystać jak wyżej napisano z usługi kalibracji.
    Jaki zakładacie "termin ważności" kalibracji? Ja spotkałem się z opiniami od 1 tygodnia do 1 roku. Poza tym - profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę - wszystko ładnie pięknie, ale co z poprawkami kalibracji i dostosowaniem metodą prób i błędów do siebie i swojego stanowiska?
    Sam się zastanawiałem nad usługą, ale cieszę się z zakupu kalibratora. Myślę choćby o kwestiach wyborów kontrastu i jasności. O ile mi wiadomo nie wybiera się tego na na sztywno, tylko zależnie od preferencji. Ja najpierw jechałem na 1:400 i 80cd/m2. Ale zauważyłem po jakimś czasie, że warunki, w jakich często pracuję powodują, że czarny nie jest odpowiednio głęboko czarny. I mogłem od razu skorygować kalibrację na 1:1000, 100cd/m2.
    Jeśli jednak ktoś dostosowuje stanowisko, żeby było prawidłowo oświetlone, a nie monitor do warunków istniejących, usługa wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 29-06-2014 o 22:02

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie Odp: Co po zakupie monitora?

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Jaki zakładacie "termin ważności" kalibracji? Ja spotkałem się z opiniami od 1 tygodnia do 1 roku. Poza tym - profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę - wszystko ładnie pięknie, ale co z poprawkami kalibracji i dostosowaniem metodą prób i błędów do siebie i swojego stanowiska?
    Sam się zastanawiałem nad usługą, ale cieszę się z zakupu kalibratora. Myślę choćby o kwestiach wyborów kontrastu i jasności. O ile mi wiadomo nie wybiera się tego na na sztywno, tylko zależnie od preferencji. Ja najpierw jechałem na 1:400 i 80cd/m2. Ale zauważyłem po jakimś czasie, że warunki, w jakich często pracuję powodują, że czarny nie jest odpowiednio głęboko czarny. I mogłem od razu skorygować kalibrację na 1:1000, 100cd/m2.
    Jeśli jednak ktoś dostosowuje stanowisko, żeby było prawidłowo oświetlone, a nie monitor do warunków istniejących, usługa wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
    Profesjonalna kalibracja przez ogarniętego specjalistę uwzględnia moje stanowisko pracy i warunki, w jakich co do zasady pracuję. Owszem, może się zdarzyć, że będę musiał "posiedzieć" nad fotografiami w innej porze / czytaj światło/, ale są to sytuacje sporadyczne i wyjątkowe, których unikam.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uprawnienia umieszczania postów