Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Photobank - gdzie kupić?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie Odp: Photobank - gdzie kupić?

Kopie to można sobie spokojnie zrobić w domu. Jeżeli zdjęcia dobrze zapisały się na karcie, to w czasie dojścia do domu nic się nie stanie.
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 19-06-2014 o 14:45 Powód: dubel

Dopiero zaczyna Awatar krzys.d
    Miasto
    Olecko

Mam inne zdanie. Ostatnio miałem 12 godzin zdjęć bez przerwy, 5 kart, 5 tysięcy zdjęć i żałowałem, że nie mogłem zrobić kopii. Tym razem nic się nie stało, poprzednim padła karta SanDisk (NOWA!) i straciłem 1/5 pracy
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 19-06-2014 o 16:02 Powód: dubel

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

To jest "kwadratura" koła

1.
    Jak padnie karta to i tak nie zrobisz kopii (zdjęć od poprzedniej kopii). Wyjściem częsta zmiana kart.
    Na to samo (dokładnie) wychodzi, zmiana karty czy kopia

2.
    Musiałbyś albo :
    - po każdym zdjęciu robić kopię na (zdublowany ?) dysk zewnętrzny (np. poprzez WiFi)
    - zamienić body na np. 5D3
    abyś był spokojny.

Miałem DataBank przez jakieś 3 lata, na szczęście nie muszę już używać.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-06-2014 o 15:33
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Kopie to można sobie spokojnie zrobić w domu. Jeżeli zdjęcia dobrze zapisały się na karcie, to w czasie dojścia do domu nic się nie stanie.
    napewno. np. bedac dwa tygodnie w Azji, mozna sobie na chwile wyskoczyc do domu, zeby zrobic kopie zapasowa zdjec. no albo jednak nie...

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jest "kwadratura" koła
    1.
    Jak padnie karta to i tak nie zrobisz kopii (zdjęć od poprzedniej kopii). Wyjściem częsta zmiana kart.
    Na to samo (dokładnie) wychodzi, zmiana karty czy kopia
    nie do konca prawidlowy argument.

karta moze pasc juz po zrobieniu kopii zapasowej. albo pomiedzy zapelnieniem a powrotem z wyjazdu zostac skradziona, zgubiona, uszkodzona mechanicznie...

fotograf, ktory ma zrobiona (i osobno przechowywana!) kopie zapasowa, ryzykuje utrate zdjec w duzo mniejszym stopniu. 100% pewnosci nie ma, ale te 99,99% wystarczy.

jest to generalnie mocne dmuchanie na zimne, bo przyzwoite karty CF/SD nie psuja sie, a jesli sie je przed "wdrozeniem do produkcji" dobrze sprawdzi pod
    katem niezawodnosci (sa programy na PC do testowania modulow pamieci, karty flesz tez sie pod to zalapuja). ale jesli sie ma telefon/tablet i kabelki, to naprawde
    to nie kosztuje wiele pieniedzy ani czasu, zeby taki backup zrobic. na wakacyjnym wyjezdzie IMHO warto.
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów