Pies zostaje bez problemu nawet na kilka minut, ale dźwięk migawki zlał mu się z dźwiękiem klikera (a klik oznacza u nas koniec komendy i bieg po nagrodę) i teraz to odkręcam, ale łatwo nie jest.
Co do trybu, to jeśli już nie automat, to właśnie AV mam. Ale np czasem mam przy nim problem z balansem bieli. :/ Ustawiam iso auto, balans bieli na auto a zdjęcia mają żółty zafarb. Za nic tego nie rozumiem, bo w trybach automatycznych te parametry też są tak ustawione, a kolory wychodzą normalne (tu głównie przy sztucznym oświetleniu tak mam i zmiana trybu balansu bieli pomaga, ale nadal nie rozumiem czemu muszę zmieniać, skoro w trybach automatycznych aparat sobie z takim światłem radzi). Mam włączone AI servo, przy one shot mały procent zdjęć w ruchu mam w ogóle ostry, AF - wszystkie punkty. Nie mam też pomysłu jak trafić z ostrością, jak pies biegnie. Tu np. jedno ze zdjęć psa w takim dość powolnym biegu (jak biegnie szybko, to ostrość jeszcze gorsza)
10.
RAWy kiedyś próbowałam obrabiać w Lightroomie, ale przerosło mnie to. Tzn nie widziałam za wielu wartości dodanych z tego, że najpierw obrabiam RAWa, a później jeszcze bawię się w PSie. Zapewne dlatego, że za dobrze produktów Adobe nie znam i czy RAW czy JPG z puszki, to jakość finalnie podobnie średnia. Ale teraz czasu mam chwilowo więcej, to pobawię się w RAWy.
Troszkę ta galeria zamienia się w poradnik howtoAle chyba jednak na konkretnych zdjęciach będzie mi najłatwiej zrozumieć, co robię źle.
![]()