a czy nie można czasem takiego efektu uzyskać w PSie z jednego zdjęcia?
a czy nie można czasem takiego efektu uzyskać w PSie z jednego zdjęcia?
Jak niby z jednego zdjęcia z danej ogniskowej uzyskasz większy kąt widzenia ?
Pod tym linkiem jest prosto i fajnie wytłumaczone The Brenizer Method Explained With Directions | San Francisco Bay Area Editorial Story-telling Wedding Photography
5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT
jest to bez watpienia swietna metoda, dziwne ze wczesniej nie odkryta![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
W PS możesz jedynie sztucznie rozmywać, ale nie jesteś w stanie stworzyć idealnej mapy odległości planów i na jej podstawie odpowiednio mocno rozmywać kolejne plany. Najczęściej robi się fake obiektywu tilt-shift, czyli gradient liniowy rozmycia. Działa to głównie w scenach z szeregowo rozmieszczonymi planami, najlepiej fotografowanymi z góry. A brenizer zachowuje naturalne odwzorowane obiektywu i głębię ostrości. Powiększamy jedynie sztucznie kąt widzenia pozwalając matrycy widzieć więcej za pomocą tego samego obiektywu. To bardziej ciekawostka niż technika do regularnego stosowania, ale bardzo ciekawe efekty daje.Zamieszczone przez Macios
Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 29-05-2014 o 13:13
Poza tym - rozmycie z fotoszopa nie będzie wyglądało jak prawdziwy bokeh z obiektywu f/1.2 - 1.4 - 1.8... Fotoszop może dać jedynie namiastkę, plastikowy substytut. I to jedynie wtedy, gdy nasiedzisz się i nadłubiesz na dziesiątkach warstw tworząc plany ostrości i nieostrości :P
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Właśnie o to mi chodziło.
Dzięki, pozdrawiam:-)
Jako, że ja jestem żywo zainteresowany, a i być może kilka osób także, proponuję założyć wątek dla zdjęć robionych tą metodą... może uda nam się ją rozpowszechnićPewnie wolno się będzie rozwijał bo jednak trochę pracy i czasu pochłaniają te zdjęcia, ale może warto?
Ernest, jako, że chyba Ty pierwszy to rozpocząłeś, może założysz wątek i wrzucisz tam kilka fotek?![]()
EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)
--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--
Mnie w tej metodzie zastanawia jedno - czy trzeba miec glowice 3-way albo panoramiczna? Czy koniecznie jest uzycie statywu. Z reki teoretycznie tez sie da i mozna to obfocic jadac zdjeciami seryjnymi.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie do końca w temacie, ale tak mi się przypomniało, że nowa aplikacja do kamery w najnowszym androidzie wprowadza ciekawą nowość. Chodzi o jeszcze inny sposób tworzenia fake bokehu. Podczas robienia zdjęcia lekko przesuwamy urządzenie. Dzięki temu program może przeanalizować odległości planów. Dostajemy obraz, który jest podobnie konfigurowalny jak zdjęcia z Lytro - po fakcie wybieramy co ma być ostre i stopień rozmycia.
Technika nie jest niezawodna, ale sami spójrzcie na efekt. Nexus 7.
Wiele (większość?) osób robi to z ręki. Sam twórca metody na filmiku "instruktażowym" pokazywał jak robi taką panoramę i robił ją z ręki. Niektórzy twierdzą żeby starać się obracać aparat wyłącznie w punkcie nodalnym obiektywu (co jest raczej ciężkie do wykonania bez głowicy). Ja się do tego jakoś specjalnie nie przykładałem, starałem się tylko nie gibać do przodu / tyłu / na boki.
Założę zatem wątek, natomiast póki co wrzucę tylko powyższe zdjęcie (moją pierwszą próbę), bo innych zwyczajnie jeszcze nie mam, a właśnie jadę na lotnisko![]()
Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 29-05-2014 o 16:48
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8