Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Lampa do 5D

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Domyślnie Odp: Lampa do 5D

Czołem, miałem podobny dylemat ..... i kupiłem używaną YN565ex - mogę polecić bo również używam z 5D i jestem zadowolony ;-). Wydaje mi się że dziś tą lampę kupisz za niewielkie pieniądze :-) Jedyną wada brak HSS (synchronizacja błysku z czasami krótszymi niż 1/200 s., służy głównie do rozbicia cieni w zdjęciach plenerowych). Powodzenia w udanym zakupie !

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    P.S. Idąc Twoim tokiem rozumowania, że wydawanie pieniędzy na słabszy sprzęt to wyrzucanie tych pieniędzy w błoto, chyba pozbędę się całego mojego sprzętu i pójdę sobie popłakać...
    może Cię rozczaruję, ale równie często używam blendy (mam też taką własnoręcznie zrobioną) i snoota do lampy błyskowej również sam zrobiłem z kartonu i słomek

lampy systemowej to nie wydziergam ze sznurka to i kupiłem taką, która w 100% spełnia moje wymagania ^^

zawsze należy określić swoje wymagania co do sprzętu, bo równie dobrze można zanabyć w komisie starą analogową lampę błyskową Metza np. za 20 zł z fotocelą (też mam i używam)

możesz sobie płakać - nic mi do tego ^^ ale dodam, że większość mojego sprzętu pamięta czasy analogów kwestia tego, czy pytający będzie wiedział jak to używać nie mając doświadczenia ze światłem błyskowym
    Ostatnio edytowane przez candar ; 26-04-2014 o 08:40
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    kwestia tego, czy pytający będzie wiedział jak to używać nie mając doświadczenia ze światłem błyskowym
    Jak nie ma doświadczenia to nawet najlepsza, najmocniejsza, najszybsza lampa nie pomoże

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    zawsze należy określić swoje wymagania co do sprzętu, bo równie dobrze można zanabyć w komisie starą analogową lampę błyskową Metza np. za 20 zł z fotocelą (też mam i używam)
    No widzisz, nie trzeba więc "zanabywać" najmocniejszych i najlepszych skoro dla świadomego użytkownika wystarcza to co można dostać w komisie za 20 złociszy... wyobraź więc sobie co może taki użytkownik zrobić lampą za 500PLN wracamy więc do punktu wyjścia... jaką to więc lampę można zaproponować do 500PLN?
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

lampa do 500zł?

wybór bardzo, bardzo wąski....
    UŻYWKI z ETTl/ETTL2:
    -canon 430, 430ex2(szybko się sprzedają) - obie pracują TYLKO jako SLAVE
    -canon 550ex(stary, ale mocny model, rzadko już widywany w sprzedaży)
    -yongnuo 565ex(brak HSS - a to ważne w sesjach plenerowych, niby można wspomagać się filtrami szarymi, ale nie zawsze jest czas, a dodatkowo to duże koszty są) trufno kupić używkę!!
    -pewnie jakieś metze, ale nie używałem dłużej. Niech wypowiedzą się użytkownicy
    NOWE ale MANUALNE, wg mnie jako pierwsza lampa i do szybkich sesji plenerowych raczej nieprzydatne, ale będziesz mogla za 500zł kupić dwie!
    -yongnuo yn 560 III mocna lampa, wbudowana fotocela i odbiornik wyzwalaczy rf 602 i 603 ok 320zł
    -yongnuo yn 560 II ok.260zł

NOWE z ETTL, ale powyżej 500zł
    -meike 580ex nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla ok 570zł
    -meike 951 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla posiada fotocelę! ok 530zł
    -metz 36 af5 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla. ok 340zł
    -metz 44 af1 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla ok.570zl
    -yongnuo 468exii nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla. ok. 380zł
    -yongnuo 568exii mocna, hss, ok 800zł
    -yongnuo 500ex hss, ok 630zł
    -Voeloon V600 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla ok 730zl
    opinii o nowych SUNPAKACH nei znam. Na pewno w budżecie kupisz też lampkę tej firmy.
    ceny średnie z aledrogo i sklepy internetowych. Oczywiście polska dystrybucja i pełna gwarancja

Podsumowanie:
    Korzystałem z wszystkich modeli lamp canona z serii ex. Aktualnie mam 550ex i 600ex. Na pewno KAŻDY canon będzie bez problemu współpracował z Twoją piątką. Lampy innych producentów już nie koniecznie muszą - tu musisz bazować na opiniach użytkowników, którzy NA PEWNO PRZETESTOWALI I SPRAWDZILI POPRAWNE FUNKCJONOWANIE Z PIĄTKĄ.
    Z lamp innych producentów, które działają z piątka to yongnuo 565ex. Na początku roku błyskając do kotleta miałem konkurencję z 5d i yongnuo 565. Działała gościowi bez problemów.
    Osobiście polecałbym Ci zwiększyć budżet i kupić 568exii yongnuo(mam i jestem bardzo zadowolony) - masz tryb MASTER, HSS, pełna regulacja palnika, dyfuzory itd. Nie masz jednak wejścia na batterypacka. Ew lampę Voeloon V600(tej wogole nie znam).
    Lub najdroższa propozycja NOWA 430exII. Wiem, ze to przekroczenie budżetu o 50-100%, ale to tylko propozycja, którą polecam i sam bym wybrał.
    Przy braku gotówki, posiłkuję się ratami 0%.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Polecę również yn565. Używam z piątkami i 50d, jest bardzo dobrze. Po niecałych 2 latach błyskania padł palnik i tu miła niespodzianka, wymiana tylko 80zł z robocizną. Liczyłem się nie wiem, z 2 stówkami za serwis, ale pozytywnie mnie zaskoczono Ciekaw jestem ile taka przyjemność kosztowałaby w przypadku np. 580exII? Przypuszczam, że deczko więcej?
    5D, stałki, zoomy

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Polecę również yn565. Używam z piątkami i 50d, jest bardzo dobrze. Po niecałych 2 latach błyskania padł palnik i tu miła niespodzianka, wymiana tylko 80zł z robocizną. Liczyłem się nie wiem, z 2 stówkami za serwis, ale pozytywnie mnie zaskoczono Ciekaw jestem ile taka przyjemność kosztowałaby w przypadku np. 580exII? Przypuszczam, że deczko więcej?
    Uzywałeś yn-565 z którą wersją 5d? Moja 5d mki odmawia posłuszeństwa z yn565 ii. Czytałem w internecie że tak już ma. Sam się teraz zastanawiam nad czymś w podobnej lub lekko wyższej cenie, czymś co zagra z 5d mki, i jestem w kreopce

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

To jak w końcu jest? Działa to z 5Dc czy nie działa? Bo sam się zastanawiam czy kupował yn565 II czy zbierać na yn568 ex II?

Dopiero zaczyna

faraon20 - Podłączałem nową yn565 II na wszystkie możliwe sposoby, wygląda na to że nie działa. Co do yn568 to też mam wątpliwości, choć tej nie sprawdzałem. Póki co, ja czekam na jakieś sprawdzone informacje, bo w ciemno nie chcę kupować yn568.

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Używam trzech yongnuo 568ex ii z C5Dc i wszystko hula jak należy, żadnego problemu z błyskiem na drugą kurtynę itp. Mogę je zdecydowanie polecić, ich współpraca z piątką jest wzorowa.
    Ostatnio edytowane przez radiki ; 01-01-2015 o 16:02

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

To bedzie trzeba zrobic spbie prezent na nowy rok!
    SONY

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów