Zostań w pentaxie. Nie znajdziesz lepszej puszki APS-C.
Zostań w pentaxie. Nie znajdziesz lepszej puszki APS-C.
sześćde
A może coś manualnego do portretu (wszak model nie ucieknie). A jak weźmiesz w rękę 60 D to i tak odejdą od Ciebie niepoważne myśli![]()
Dziękuję za wszystkie rady.Przekonaliście mnie do zostania z Pentaksem i dozbierania na Sigmę 85 1.4
Nie wiedziałem,że Canon 60d odstaje od K5 II.Sugerowałem się raczej przedziałem cenowym obu korpusów,która jest porównywalna z niewielką korzyścią dla Canona(niższa cena).
Co do FF to póki co nie mam planów zakupu tejże.Może za 2-3 lata jak ceny korpusów FF zmaleją lub jak Pentax wypuści swoją pełną klatkę![]()
Czy odstaje... nie! Nie jest lepszy, nie jest gorszy- jest inny. W Canonie jakby na to nie patrzeć masz o wiele większy wybór obiektywów. Przykład tele 70- 300. Do Canona masz kilka systemowych, w tym L-kę. Do tego sam Tamron oferuje ich co najmniej 3, w tym VC z bardzo fajną optyką. Do tego Sigmy (w których raczej nie siedzę, więc tu się nie wypowiem).
Teraz porównaj sobie co oferuje w tej klasie Pentax... Co? No jajco... Jest systemowy 55-300, który jakimś wybitnym dziełem nie jest. No to wchodzimy w niezależne i co jest? Lipa jest... Bo Tamron jest tylko jeden. I to nie VC, bo po co? Po co robić obiektyw ze stabilizacją do aparaty ze stabilizacją? A niestety T70-300 Macro jest dużo gorszy optycznie i wolniejszy.
Także jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Masz Pentaxa- rób nim zdjęcia. Nie kombinuj. Ja po zakupie 60D po 3 miesiącach chciałem sprzedawać i kupować 7D i usłyszałem to samo- "nie kombinuj". Potem to samo miałem właśnie z Pentaxem i inny kolega, wyznawca "Pentaxianizmu" powiedział mi raz jeszcze to samo: "nie kombinuj, rób tym co masz". I Tobie to również polecam.
A jeszcze tak zapytam.Jak ma się celność i ogólne działanie AFu w Canonie 60d w porównaniu do K5 II?
W Canonach cenię obiektywy z napędem USM.Znajomy ma i nie dość,że cichutkie to generują piękny obrazek![]()
Jeśli zmieniłbym Pentaxa to 60D byłby aparatem przejściowym a docelowo chciałbym kupić 6D ale to dopiero za jakiś czas.
ta bo canonowe ~50-300 sa niesamowite ach i coh... to wszystko praktycznie 1 i to samo, roznicy w obrazku nie zobaczysz
i tak, k52 jest duzo lepszy od 60d, tu nie ma nawet co dyskutowac, wybor szkiel? zalezy co komu potrzebne... w pentaxie tak naprade jest tylko problem z dlugimi jasnymi szklami, reszta albo jest systemowa albo znajdzie sie cos u sigmy/tamrona/tokiny itd...
Byłem w "P", przeszedłem do "C", wróciłem do "P", ponownie jestem w "C"... I... Przeszedłbym ponownie do "P" gdyby nie to, że mam zamiar kiedyśkupić FF. Jeżeli nie potrzebujesz FF - zostań w Pentaxie, jeżeli jednak FF, to zapraszam do Canona. Aktualnie mam 60D i faktycznie - szkieł jest sporo, ale brakuje mi również sporo z puszki Pentaxa K5, wszystko ma swoje plusy i minusy, wybór ostateczny należy do Ciebie. Ja jestem w Canonie m.in. właśnie ze względu na brak 85 1.8 w rozsądnych pieniądzach w Pentaxie, jeżeli jednak Sigma 85 1.4 nie jest poza Twoimi możliwościami finansowymi kupuj ją do "P" i ciesz się świetnym szkłem
![]()
/ Canon /
Tę Sigmę już nabyłem pod bagnet Pentaxa ale korci mnie żeby spróbować czegoś nowego
W której puszce AF jest szybszy i dokładniejszy?Wiadomo,że dużo od szkieł zależy,ale jakie masz porównanie Ty jako użytkownik i k5 i 60d?
Ja np kupiłem Sigmę 85mm i zdjęcia z K5 nie są tak ostre jak bym tego chciał.Ciężko to opisać i wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje,ale Pentax chyba w kwestii AF jest w tyle za Canonem.
Nie ma tej przysłowiowej żylety i nie wiem czy to kwestia szkła,które podobno miało być ostre czy kwestia dokładności AFu właśnie.
Czego brakuje Ci w canonie co ma Pentax?Co do pełnej klatki to na pewno w niedalekiej przyszłości(rok lub dwa) taką kupię.O pentaxowej ff są plotki ale jakoś wątpię,że pojawi się w tym lub przyszłym roku...
Ostatnio edytowane przez canonbeg ; 14-04-2014 o 14:08
Nie miałem K-5 za długo, bo tylko kilka dni (pożyczony), ale przetestowałem go ze swoimi szkłami pod "P", miałem K20D, K10D, K200D, K100D, więc wcześniejsze modele.
Co do AF - AF szybszy w K-5, ale za to w Canonie 60D celniejszy. Szkła bez silnika zdecydowanie w K-5 szybciej działały, natomiast USM moim zdaniem szybciej
Miałem w Pentaxie -F 50 f/1.7 (z AF) dwie sztuki, z K200D pierwsza działała OK, ta sama i druga z każdą puszką jaką miałem, a miałem 5 lub 6 puszek Pentaxa i pożyczony K-5 to szkło działało pod względem ostrości bardzo kiepsko... Może takie miałem sztuki, korygowanie BF/FF nic nie dawało. Tamron 17-50 musiałem korygować, ale wydaje mi się że był porównywalnie ostry co w 60D, ale za to był mega ostry na K100D, ale tam 6mpixWięc może dlatego
Reszta szkieł pod względem ostrości działała ok.
Ogniskowa 50mm kompletnie mi nie leży, dlatego 85mm potrzebowałem70mm jest ze światłem 2.4 i trzeba długo szukać w cenie 85 1.8 Canona.
Czego mi brakuje w Canonie co ma Pentax - magiczny "zielony guzik", kompatybilność ze szkłami manualnymi Pentaxa - te szkła są ponadczasowe, cholernie ostre, tanie i ach, och i w ogólePo prostu je lubię
Szczególnie Pentaxa -M 50 f/1.4
Pentax dla mnie ma lepiej rozmieszczone punkty AF niż 60D, ISO (zdecydowanie lepsze), magnezowa obudowa, korygowanie AF (chociaż w 60D każde szkło trafia w punkt), ale warto mieć.
Za to co ma Canon 60D - genialnie leży w ręce, tyle kółko, ma duży wybór tanich i drogich, po prostu każdych szkieł, lepsze nagrywanie filmów - chociaż nie używam w ogóleMa uchylny ekran - świetna sprawa, czasami używam, chociaż da się bez tego żyć
Canon ma 70-200 f/4 w normalnych pieniądzach, ma 70-200 f/2.8, u Pentaxa szukać ze świecą.
Na pewno jest jeszcze wiele innych rzeczy, które teraz nie przychodzą mi do głowy, ale to sam musisz podjąć decyzję czy warto przechodzić. Ułóż w głowie szklarnię jaką chcesz mieć (jeżeli w Canonie to z myślą o FF) i zobacz ile kosztuje i czy jest dostępne na daną puszkę.
/ Canon /
CZy jakieś manualne szkiełka podpinałeś do Pentaxa?
EFM+22mm; 5D+50mm