To jest dopiero pisanie z nudów przy niedzieli i to u ciotki Marysi co to przy obiedzie opowiada o swojej wyprawie do Wąchocka.
Miałeś choć jedno z tych szkieł w dłoni że takie farmazony wypisujesz? Bo ja mam Sigmę 35A i skutecznością AF nie ustępuje obiektywom Canona które posiadam, jedynie w bardzo trudnych warunkach jest odrobinę wolniejsza od dwukrotnie droższej 35L.
Jeśli chcesz powiedzieć że ta 35A u Ciebie nie trafiała to albo masz zwalone body, ale trafiłeś na felerny egzemplarz. Znajomy w sklepie foto sprzedaje tą Sigmę wiadrami i do tej pory nie miał ani jednej reklamacji.
Sam praktycznie nie odpinam tego szkiełka i na celność AF absolutnie nie narzekam. Nawet więcej - to głownie tym obiektywem robię zdjęcia ruchliwemu 3-latkowi i każdy kto ma małe dziecko wie, że jest to jeden z najbardziej wymagających dla AF obiektów do fotografowania.
BTW. Jeszce 2 miesiące temu nie wiedziałeś jaki sprzęt zabrać do kościoła na ślub, kupiłeś leciwe już 40D i chcesz mi wmówić że podpinałeś do niego Sigmy za 3tys i 35L za dwa razy więcej?
Nawet jeśli to przy Twoim body to nie AF obiektywu byłby najsłabszym ogniwem. Zastanów się więc prosżę zanim jeszcze coś "sprytnego" napiszesz
Ostatnio edytowane przez kaindox ; 06-04-2014 o 15:08
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
Skąd u Ciebie tyle żalu i agresji? Przecież ja Ciebie nie obraziłem! Pisałem na podstawie moich doświadczeń dot. S18-35 1.8 oraz wielu niepochlebnych komentarzy nt. S35 1.4.
Miło mi, że ktoś interesuje się zwykłym userem tego forum...Tak jest, kupiłem leciwego 40D i używam go z kilkoma L-kami więc mam co z czym porównywać. Nie pisz proszę, że ten aparat ma zwalony AF, bo się tylko ośmieszasz. Akurat AF ma rewelacyjny, który z L-kami (z resztą z kitem też) praktycznie się nie myli, czego niestety nie mogę powiedzieć o Sigmie.
Więc do cholery jasnej nie wmówisz mi że Sigmy mają dokładny AF! No chyba że przyjedziesz do mnie (chętnie zaproszę), i wykonasz z odległości ok 4 m, kilka ostrych zdjęć np filiżanki z kawą postawionej na środku stołu, za którym stoi 6-8 krzeseł (to taki pierwszy z brzegu przykład), to wtedy uwierzę!
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez robson999 ; 06-04-2014 o 21:14
Byłoby lepiej gdybyś skupił się na swoich doświadczeniach bo powtarzanie "wielu" niepochlebnych komentarzy nie służy nikomu. Zwłaszcza że połowa z autorów tych komentarzy podobnie jak Ty żadnego z obiektywów w ręce nie miała tylko przepisuje bajki jakie ktoś inny stworzył.
Można wiedzieć konkretnie jakie to eLki i inne obiektywy działają tak skutecznie?
Sigmę miałeś podpiętą w domu czy tylko w sklepie?
Oczywiści że nie przyjadę ale Ciebie chętnie zaproszę do siebie. Co więcej dam Ci do ręki mój zestaw i sam ocenisz czy Sigma trafia czy fotograf d...
Ja tam swoich intencji jestem pewien, zwłaszcza że sam zawsze doradzam osobistą wycieczkę do sklepu i przekonanie sie na własnej skórze co to szkiełko jest warte. Nie zauważyłem natomiast żeby ktoś narzekający na te obiektywy mieli odwagę zaproponować to samo.
Ooo, no nie, nie...Komentarze innych użytkowników zawsze były dla mnie bardzo ważne.
EF100L, EF200L, kit 18-55. Sigmę 18-35 1.8 zakupiłem w październiku, celem fotografii nocnego nieba. Szkiełko wymarzone do tego typu celów, oczywiście się sprawdziło (dlatego go nie sprzedam). Natomiast od pewnego czasu testuję obiektyw pod kątem reportażu ślubnego i tutaj nie mogę dojść do siebie. Doszło do tego, że na pełnym otworze przysłony (już to mam obczajone), będę musiał wykonać po 2-3 szybkie ekspozycje (dla bezpieczeństwa) dla każdego kadru pow. 3-4 m i to mnie doprowadza do szału.
Hmm...nie pozostaje nic innego, jak tylko umówienie się na PW![]()
Ostatnio edytowane przez robson999 ; 06-04-2014 o 21:59
Powiem tyle przez 7 dni miałem S 35/1.4 i sprawdziłem dokładnie, optycznie bardzo ok. od @=1.4 ale niestety AF z bliska dawał radę ale już tak > niż 10 mm niestety nie (ok. 30% fot nieostrych) i to focone przy czasach gdzie z canona 24/1.4II miałem spokojnie ostre foty. Nie mam zwyczaju pisać czegoś czego sam nie jestem pewien nawet przy niedzieli.
Ostatnio edytowane przez koraf ; 06-04-2014 o 15:34