Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 96 z 96

Wątek: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Laps do zdjęć, to może i strzał w kolano, ale jak się pracuje zawodowo jako fotograf, to jednak dość często trzeba pracować nad zdjęciami w terenie. W cenie niższej od MBP z Retiną można mieć świetnego DELLa XPS z porządną matrycą nawet szerokogamutową.
    Na wirtualnej maszynie niestety nie popracuje się na wymagającym zasobów sprzętowym sofcie jak np. Lightroom.
    Nie jestem fanboyem Win czy Linuksa ani hejterem OS X, pracuję na każdym z tych OS'ów i każdy ma swoje wady i zalety. Najlepszym rozwiązaniem byłoby posiadanie OS X na typowym blaszaku, bez żadnych hakintoszy

PS. Spróbuj kiedyś najnowsze KDE. Nie wiem, czy przypadnie Ci do gustu ale w porównaniu z 3ką to przepaść.
    Ostatnio edytowane przez chyrus ; 04-04-2014 o 23:03

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

chyrus - Wiem jak wygląda najnowsze KDE. Jak dla mnie za dużo opcji Brak opcji konfiguracji w Unity pozwalał mi się skupić na tym co się na kompie robi a nie na tym "co się z komputerem robi"

Retina jest idealna do pracy w terenie jeśli trzeba. Można ją łatwo skalibrować i rezultaty są zadowalające (mam porównanie do szeroko gamutowego Eizo). Widziałem gdzieś na youtube, jak fotograf zabierał iMaca ze sobą w teren do obrabiania zdjęc To jest dopiero hardcore, ale i tak robią.

Masz racje, wirtualna maszyna nie służy do używania ciężkiego softu, wtedy najlepszy jest bootcamp gdzie w pełni wykorzystujesz siłę macbooka na rzecz windowsa.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    Laps do zdjęć, to może i strzał w kolano, ale jak się pracuje zawodowo jako fotograf, to jednak dość często trzeba pracować nad zdjęciami w terenie. W cenie niższej od MBP z Retiną można mieć świetnego DELLa XPS z porządną matrycą nawet szerokogamutową.
    Nie znam cen w różnych miejscach, ale w USA na przykład można nabyć Della XPS 15 po obniżce za $2350 bez absolutnie żadnego softwaru poza WIN, albo Macbooka z podobnymi głównymi parametrami za $2600, czyli Mac jest znacznie tańszy.
    (i7, 16GB, 512GB SSD etc.)

Tanio można nabyć fantastyczne plastykowe pudła, które owszem i wbrew pozorom działaja. Np. mojej małżonce kupiłem laptopa HP za 10% tej ceny - $250 - i jest zadowolona, nawet używa go do pracy. Dla mnie takie wyroby w ogóle nie istnieja, i rzeczywiście Apple takich nie oferuje. Jestem wdzięczny Microsoftowi i HP za ten ekonomiczny produkt, dzięki któremu mogę zostawić więcej środków dla siebie.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie znam cen w różnych miejscach, ale w USA na przykład można nabyć Della XPS 15 po obniżce za $2350 bez absolutnie żadnego softwaru poza WIN, albo Macbooka z podobnymi głównymi parametrami za $2600, czyli Mac jest znacznie tańszy.
    (i7, 16GB, 512GB SSD etc.)

Tanio można nabyć fantastyczne plastykowe pudła, które owszem i wbrew pozorom działaja. Np. mojej małżonce kupiłem laptopa HP za 10% tej ceny - $250 - i jest zadowolona, nawet używa go do pracy. Dla mnie takie wyroby w ogóle nie istnieja, i rzeczywiście Apple takich nie oferuje. Jestem wdzięczny Microsoftowi i HP za ten ekonomiczny produkt, dzięki któremu mogę zostawić więcej środków dla siebie.
    I like your style hahaha
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna Awatar krzys.d
    Miasto
    Olecko

To jest dobra odpowiedź. Od 16 lat zajmuję się projektowaniem zestawów komputerowych i Klientom tłumaczę spokojnie i cierpliwie czym różni się zestaw:
    - zaprojektowany z uwzględnieniem kluczowych, a pomijanych w masowej sprzedaży elementów jak płyta główna i zasilacz
    - zmontowany z zachowaniem standardów (chłodzenie, prowadzenie przewodów, dbałość o podkładki, dystanse, mocowania, zapinki itd. itp.)
    - przetestowany (wygrzany)
    - skonfigurowany na 100% w BIOS (pomijane w masówce)
    - zainstalowany system operacyjny z uwzględnieniem wszystkich sterowników, wykorzystaniu wszystkich opcji i funkcji sprzętu, zainstalowaniu wszystkich aktualizacji i oprogramowania "posiłkowego" takiego jak np. DotNET FX)
    - i jeszcze kilku "smaczków" i aspektów, które pomijam, gdyż po prostu stanowią moją "tajemnicę sukcesu"

... od zestawu "z Allegro" - typu "POTWÓR DLA GRACZY, OSZALAŁEM, 50% TANIEJ PIERDYLIARD CORE, MILIARD MEGA RAM"
    - skleconego z losowo dobranych podzespołów, najtańszych, pochodzących bardzo często z wyprzedaży serwisowych, poserwisowych, programów naprawczych, refurbishów itp.
    - krzyczącego tylko cyframi, manipulując słowami - np. karty graficzne "2GB RAM", nie wspominając o częstotliwości, szynie 64-, 128- 256- bit, czy linii produktowej (GF, GT, GTX) oraz opcjach (np. OC)
    - składanymi z najtańszymi zasilaczami mającymi fatalny parametr PG, brak zabezpieczeń, brak PFC (choćby pasywnego) beznadziejną wydajność (30-40%)
    - systemami zainstalowanymi "z obrazu", bez uwzględnienia żadnych "osobistych" funkcji sprzętu (np. funkcji płyty głównej, dodatkowych, atrakcyjnych możliwości karty graficznej)
    - dyskami z serii ECO, GREEN i/lub pochodzącymi często z najtańszych linii produktowych np. WD GREEN zamiast WD BLACK
    - nie wykorzystujących W OGÓLE ostatnich nowości takich jak pamięci XMP, dyski SSD i wielu, wielu innych

dlatego moje zestawy kosztują np. 6500zł, a potwory z Alla kosztują 3500zł, a "cyferki" są takie same Czy więc moi Klienci to idioci? Z czego ja żyję? Może z dobrego bajeru i marketingu?

pozdrowionka

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

tzn. ze twój narzut to 6500zl-3500zł? 3000zł marży toż to sukces na obecnym tynku PC z marżami pewnie do 3%. na popularnym serwisie aukcyjnym jak zaplacisz za pc-ta 6500zl to też dostaniesz dobry sprzęt (nowoczesny) z dużą ilością podkładek, gumek itp cudów.
    co do hdd to często zielona seria wd styka np. jako magazyn, a od wd black są szybsze rozwiązania jak ssd czy wd VelociRaptor

masz inny target - profi i sa istotne inne rzeczy jak dla gracza lub amatora
    chociaż też znam profi, który zamiast wywalić na super sprzęt z gumakami, dystansami i innymi pierdołami z ładną naklejką producenta wolał kupić sprzęt z pierdyliardem ramu i kilkunastoma corami za 50% ceny, a przy rendrowaniu video ma pewnie idenytczną wydajność jak zestaw poskładany z super drogiej MOBO i zasilaczem z certyfikatem ultra gold plus hiper ziper. tyle, że dzięki temu że nie bawi się w mercedesy to wymienia sprzęt co 2 lata na maluchy z silnikiem ferrari
    Ostatnio edytowane przez adam1004a ; 16-04-2014 o 19:30

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910

Uprawnienia umieszczania postów