Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 71

Wątek: [gama] Wnuczka

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: [gama] Wnuczka

taaaa "żywy odbiorca" w internecie,ciekawa koncepcja, za dużo matrixa się naoglądałeś
    po to są kursy , i spotkania w realu
    tu nie ma co porównywać bo te zdjęcia nadają się tylko do prywatnego użytku-pamiatki
    i właśnie dlatego ze teoria to nie wszystko to polecam oglądanie dobrych zdjęć i galerii w necie
    a kto tu utrzymuje wiedze dla siebie?
    na tym portalu jest tyle wiedzy, wystarczy tylko chcieć się uczyć

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Wiedziałem, że rozmowa z Tobą w końcu dojdzie do poziomu błaznowania, w końcu to potrafisz najlepiej.
    Widzę kompletny brak logiki w Twoich wypowiedziach , dlatego pozwól, że nie będę ciągnąć tej dyskusji.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wa-wa

Drodzy forumowicze, czegoś tu nie rozumiem. Czemu mają służyć te potyczki słowne. Myślałem że ludzie zajmujący się fotografią prezentują trochę większy poziom kultury niż przeciętny. Niestety trochę się zawiodłem, jest tu porę osób, którzy w ogóle ni potrafią jej używać nie mówiąc o jakiejkolwiek pomocy. Mam wrażenie, że piszą po toby pokazać „jaki to ja jestem dobry”. Jeżeli tak to podziel się swoją wiedzą a nie odsyłaj do innych. Nie chcę tu robić wycieczek personalnych.
    Bywam na różnych forach gdzie ludzie potrafią i chcą sobie pomagać. Tu niestety bywa różnie.
    5DmkII + 24-105 + 50/1.4 + sigma 12-24 + 580EX II;Olympus E-500 + ZD 14-54 2,8-3,5 + ZD 40-150 3,5-4,5 + FL -50; Nokia E-7

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez gama Zobacz posta
    Drodzy forumowicze, czegoś tu nie rozumiem. Czemu mają służyć te potyczki słowne. Myślałem że ludzie zajmujący się fotografią prezentują trochę większy poziom kultury niż przeciętny.
    Zacytuje pewną postać z filmu matrix, WITAM W PRAWDZIWYM ŚWIECIE , a może bardziej w swiecie forum internetowych
    Niestety trochę się zawiodłem, jest tu porę osób, którzy w ogóle ni potrafią jej używać nie mówiąc o jakiejkolwiek pomocy. Mam wrażenie, że piszą po toby pokazać „jaki to ja jestem dobry”.
    czasem brak pomocy jest lepszy bo może sam sie zmotywujesz do poswiecenia czasu i znalezienia odpowiedzi, to tak jak pisanie ściag a ich kserowanie, kiedy je piszesz to sie uczysz podsiwadomie
    Jeżeli tak to podziel się swoją wiedzą a nie odsyłaj do innych. Nie chcę tu robić wycieczek personalnych.
    Bywam na różnych forach gdzie ludzie potrafią i chcą sobie pomagać. Tu niestety bywa różnie.
    Wiedz jest czyms czego nie dotkniesz, niektórzy mają ją z własnego doswiadczenia inni np bywając na wielu kursach za niemałe pieniadze nie są chetni na od tak dawanie kazdemu porady oraz tego za co nieraz zapłacili, nie czułbys się głupio gdyby ktoś przyszedł do ciebie i powiedział ej weś mi powiedz jak mam zrobić zeby zarabiać tyle co ty i robićto co ty, tylko nie odsyłaj mnie do ksiazek i szkółek tylko powiedz dokładnie, ale tak sszybko bo nie mam czasu na wycieczki

Trochę wiecej dystansu, ja słucham hejtuuuuuuuuu caly czas , i albo nauczysz sie z tym zyc albo nie wystawiaj prac na światło dzienne i publiczne, proste, pokaz rodzinie, bliskim znajomym, wrzuc na fb. Poświęć troche czasu na to co chcesz osiągnąc, zdjęcia to nie jest wysłuchanie kilku porad i juz stajemy się pro, tutaj nie ma instrukcji obsługi, wyznaczonego schematu, chociaz moze jest. Nazywa się RÓB ZDJĘCIA, więc sorry za to co napisze ale przestań się mazać, jesteś dorosłym facetem , status dziadka (nie wiekowo) posiadasz a ja jako pewnie 2 razy młodszy facet mówi ci zebys schował chusteczke do kieszeni i wział aparat w ręce. chcesz pomocy, pisz na priv, pomoge jak tylko bede mgół, hejt olej, wrzucaj foty na fourm
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wa-wa

GalaktycznyMuczaczo. Z tym mazaniem to trochę przesadziłeś. Daleki jestem od tego. Po prostu wyrażam opinię na temat niektórych uczestników forum ich podejścia do innych. Wiem, że wielu początkujących korzysta z tego i innych forum by skorzystać z wiedzy bardziej doświadczonych. Wyznaję zasadę " Jak już krytykujemy to trzeba napisać co jest nie tak, żeby wszyscy skorzystali". Wiem, że wiedza kosztuje bo sam się w moim 56 letnim życiu przekonałem. Ale jak by tak podchodzić do życia to byśmy zatracili uczucia i tylko kasa by się liczyła.
    5DmkII + 24-105 + 50/1.4 + sigma 12-24 + 580EX II;Olympus E-500 + ZD 14-54 2,8-3,5 + ZD 40-150 3,5-4,5 + FL -50; Nokia E-7

Miasto
    London

Wyznaję zasadę " Jak już krytykujemy to trzeba napisać co jest nie tak, żeby wszyscy skorzystali".
    To jest twoja zasada, nie każdy musi ją wyznawać. Co do tego jeszcze jeżeli coś ci się nie podoba NIE MUSISZ tego rozciągać, mozesz zwyczajnie powiedzieć ze ci się nie podoba, ja np nigdy bym nie założył różowej koszulki bo mi siępoprostu nie podoba , tak samo ze zdjęciami, NIE PODOBA MI SIĘ, dziekuje, jezeli to nie satysfakcjonuje to poprostu olej to , proste, jedni beda achowc inni hejtować a niektórzy sie nie odezwą
    Wiem, że wiedza kosztuje bo sam się w moim 56 letnim życiu przekonałem. Ale jak by tak podchodzić do życia to byśmy zatracili uczucia i tylko kasa by się liczyła.
    Fajnie jest dostawać coś za darmo od kogoś ale sami już nierzadko to dajemy, zawsze chcemy aby było ładnie i pięknie pod nas . Myśle że jeżeli dasz coś od siebie na tym forum, chociażby podejscie jakim bedziesz tutaj pisać, zamiast fochować się że tracisz wiare, że sprzedasz sprzęt i pojdziesz łowić ryby itp to poprostu nie napawa nikogo chęcią do poświęcania ci czasu, a dodatkowo na siłe mówienie ludziom OCENCIE I POWIEDZCIE CO JEST NIE TAK nigdy niekończy sie dobrze,

Wrzucając prace licz sie z tym ze tutaj mało osób które beda pisać naprawde sensownie. zazwyczaj wypowiedzi są zwięzłe, lakoniczne, określajace czy sie jest spoko czy do kitu i tyle. Profesjonalni fotografowie nie czesto maja czas siedziec na forum i dla kazdego amatora mpisac co ma robic zeby byc profi, ja nie jestem, ale dam ci rade, idz robić zdjęcia,

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Wątek zdjęciowy zamienił się w bzdurną dyskusję i wzajemne docinki na kilku frontach. Chyba nie o to chodzi. Owszem, zdjęcia są kontrowersyjne, ale jeżeli autor nie chce wysłuchać konstruktywnej krytyki i podjąć działań do poprawienia swojego stylu, to należałoby już chyba to zakończyć. Nikt z nas póki co nie jest artystą pokroju Michała Anioła, żeby jechać tak po biednym autorze wątku.

Gama, nie zniechęcaj się, większość dobrze radzi. Pooglądaj różne galerie z fotografią dziecięcą, portretową. Poczytaj tematyczne książki, artykuły. Popróbuj skopiować to i owo. Masz świetny sprzęt, teraz do tego podciągnij umiejętności i będzie OK. Nie wchodź w dyskusję, bo skoro zdecydowałeś się tu umieścić swoje fotki, musisz sobie zdawać sprawę, że krytyka się pojawi. Jeżeli tego nie dopuszczasz, to lepiej zamknąć temat i rób dalej tak jak robisz i ciesz się z tego. To ma być Twoja przyjemność.

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    To jest twoja zasada, nie każdy musi ją wyznawać. Co do tego jeszcze jeżeli coś ci się nie podoba NIE MUSISZ tego rozciągać, mozesz zwyczajnie powiedzieć ze ci się nie podoba, ja np nigdy bym nie założył różowej koszulki bo mi siępoprostu nie podoba , tak samo ze zdjęciami, NIE PODOBA MI SIĘ, dziekuje, jezeli to nie satysfakcjonuje to poprostu olej to , proste, jedni beda achowc inni hejtować a niektórzy sie nie odezwą
    Owszem, zasad krytyki nie ma. Ale pisząc, że Ci się nie podobają co wnosisz? NIC.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 22-03-2014 o 21:39
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Wątek zdjęciowy zamienił się w bzdurną dyskusję i wzajemne docinki na kilku frontach. Chyba nie o to chodzi. Owszem, zdjęcia są kontrowersyjne, ale jeżeli autor nie chce wysłuchać konstruktywnej krytyki i podjąć działań do poprawienia swojego stylu, to należałoby już chyba to zakończyć. Nikt z nas póki co nie jest artystą pokroju Michała Anioła, żeby jechać tak po biednym autorze wątku.

Gama, nie zniechęcaj się, większość dobrze radzi. Pooglądaj różne galerie z fotografią dziecięcą, portretową. Poczytaj tematyczne książki, artykuły. Popróbuj skopiować to i owo. Masz świetny sprzęt, teraz do tego podciągnij umiejętności i będzie OK. Nie wchodź w dyskusję, bo skoro zdecydowałeś się tu umieścić swoje fotki, musisz sobie zdawać sprawę, że krytyka się pojawi. Jeżeli tego nie dopuszczasz, to lepiej zamknąć temat i rób dalej tak jak robisz i ciesz się z tego. To ma być Twoja przyjemność.

Owszem, zasad krytyki nie ma. Ale pisząc, że Ci się nie podobają co wnosisz? NIC.
    Zanim coś napiszesz to przeczytaj dokładnie co napisałem

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Dokladnie, ale niektórzy nie chcą pisać co im sie nie podoba, albo nie potrafią tego ująć w słowach, jednak wciąż mają prawo się wypowiedzieć, jest wolnośc słowa, forum to możliwosc wypoweidzi przez każdego jak i przez każdego pokazania swojej pracy. Jeżeli Gama może wrzucić fotke rodiznną z plaży która dla mnie nie ma żadnej wartości jako "fotografia" a dla samego fotografa wielką jako pamiątka rodzinna to czemu użytkownik XYZ nie moze napisać "mi się nie podoba i tyle"

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Zanim coś napiszesz to przeczytaj dokładnie co napisałem
    Przeczytałem dokładnie cały wątek i obejrzałem każde zdjęcie. Mogę do każdego się odnieść, chcesz?
    Ale widzę, że nie chcesz sobie pomóc...

A co tam:
    Ad.1
    - ciemność, zdjęcie totalnie niedoświetlone, drugi plan OK, ale pierwszy ciemny!!!
    - oczy dziecka wręcz czarne

Ad2.
    - ciemność, jw.

Ad.3
    - ciemność
    - kadr byle jaki, nie wiadomo co jest pierwszym planem a co drugim, dziecko dziwnie ucięte

Ad.4.
    - dalej ciemność widzę
    - kadr najlepszy z pierwszej serii

Druga seria
    Ad.1-5
    - nadal ciemność
    - pozy sztuczne, nie tak się fotografuje dzieci, one mają być naturalne, jedynie pierwsze w miarę OK, ale kadr do kitu i jeszcze poziomy

Ad.6-8
    - fascynacja jasnym szkłem, ale kadry nadal do kitu
    - ciemność

Ad.9-13
    - ciemność
    - tło, gdybyś dobrze dobrał ekspozycję nie byłoby widać tego wymiętego prześcieradła…
    - kadry, nie tak się fotografuje dzieci, trzeba je pokazać inaczej niż wszyscy je widzą na co dzień, inaczej zdjęcia są nudne

Ad.14-15
    - no tu to już jest wręcz zmrok, drugi plan nie istnieje, tylko czarna plama

Ad. 16
    - zdecydowanie najlepsze ze wszystkich, ale trochę za ciemne i ja bym robiąc to zdjęcie trochę się obniżył, dzieci nie fotografuje się z góry, tylko z ich poziomu

Ad.17
    - co jest tematem zdjęcia? Nie wiadomo czy dziecko się przewróciło, czy leży, czy próbuje wstać
    - ciemność znów jak wszędzie

Generalnie pierwsze z czym musisz sobie poradzić to opanować światło. Totalnie nie doświetlasz zdjęć a szczególnie pierwszego planu który jest najważniejszy. Odbijaj lampę od sufitu lub ścian za sobą. Kup blendę za kilkadziesiąt złotych i doświetlaj twarz.
    Później musisz skupić się na samych kadrach, nie streszczę Ci książki, musisz poczytać jak się kadruje portrety. Jakie są zasady, kiedy i w jaki sposób można je łamać. Gdzie ucinać a gdzie nie. Jak już robisz portrety rób kadry pionowe. D
    zieci fotografuje się z ich poziomu a nie z góry. Pozy muszą być naturalne, tło starannie dobrane. Pooglądaj galerie z fotografia dziecięcą, postaraj się coś skopiować. Inaczej nie będziesz robił zdjęć, tylko pstryki które będą fajna pamiątką rodzinną i nic poza tym...
    Mam 3 córki i wiem jak trudno jest fotografować dzieci, o wiele trudniej niż innych modeli .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 22-03-2014 o 23:23
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów