Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 148

Wątek: Canon 7D vs 70D

Domyślnie Odp: Canon 7D vs 70D

Znam kilku sprzętowych fanatyków, którzy muszą kupić każdą nową puchę xD i xxD. Zdjęcia robią przeciętne, ale można polegać na ich testach.
    Ostatnio jeden z nich sprzedał Canona 1D mkI, bo był cytuję "nieporęcznym klamotem". A druga pucha z jaką się pożegnał był Canon 7D.
    W to miejsce kupił Canona 70D i 6D. Teraz jest zadowolony, bo zauroczenie nowymi zabawkami jeszcze nie minęło. A może ma teraz aparaty jakich szukał.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 02-03-2014 o 11:13
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

to co napisali ci inni to są zwykłe gdybania a'la 'erotyczny gawędziarz-onanista' (bez obrazy dla nikogo), aby jakakolwiek pisanina miała sens to jeden użytkownik z łbem na karku musiałby focić tymi dwoma body w podobnych warunkach na identycznych iso min. z rok lub dwa aby mógł cokolwiek sensownego napisać i porównać szumy w dwóch aparartach a wybacz ale nikt z userów nie ma chyba na włąsnośc tych dwóch body i wszytskie wynaturzenia to jest właśnie efekt zasłyszenia/zaczytania czegoś w necie...szkoda że tego nie rozumiesz....
    Ostatnio edytowane przez centur ; 02-03-2014 o 11:15
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Coś już napisał

@cobalt Świat idzie do przodu i ludzie chcą również iść do przodu i w sumie muszą, bo zostając w miejscu tak naprawdę będą się cofać. Choć nie mam nic do tego. Każdy ma swój gust i wcale nie mówię, że np. stare aparaty robią gorsze zdjęcia... bo wszystko zależy od fotografa. Czasami technika nam wszystko ułatwia i pomaga.

@centur musisz wiedzieć, że są takie osoby I tak troszkę mi się wydaje, że sam sobie przeczysz, bo podałeś linka do jakiegoś testu, to tak samo można właśnie powiedzieć o użytkownikach. Nie ma idealnego sposobu na porównanie, ale dla mnie jednak jest ważniejsze porównanie użytkowników używających, bo jednak oni robią zdjęcia tymi aparatami na-co-dzień, a nie od święta I używając aparatu mogą coś więcej powiedzieć na jego temat.

Cytat Zamieszczone przez Mackownik Zobacz posta
    @cobalt Świat idzie do przodu i ludzie chcą również iść do przodu i w sumie muszą, bo zostając w miejscu tak naprawdę będą się cofać. Choć nie mam nic do tego. Każdy ma swój gust i wcale nie mówię, że np. stare aparaty robią gorsze zdjęcia... bo wszystko zależy od fotografa. Czasami technika nam wszystko ułatwia i pomaga.
    To oczywista oczywistość, ale technika też czasami ogłupia i prowadzi do ubezwłasnowolnienia w foto. Jak tu zrobić zdjęcie z wyostrzeniem manualnym i prawidłowo dobrać ekspozycję, kiedy ostatnie 10 lat strzelał ktoś foty "zieloną ikonką". Zmieniam puchę wtedy, gdy jej ograniczenia robią się nieznośne i muszę rezygnować z jakiś zdjęć. Warto inwestować w dobre obiektywy.
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Mackownik Zobacz posta
    @centur musisz wiedzieć, że są takie osoby I tak troszkę mi się wydaje, że sam sobie przeczysz, bo podałeś linka do jakiegoś testu, to tak samo można właśnie powiedzieć o użytkownikach. Nie ma idealnego sposobu na porównanie, ale dla mnie jednak jest ważniejsze porównanie użytkowników używających, bo jednak oni robią zdjęcia tymi aparatami na-co-dzień, a nie od święta I używając aparatu mogą coś więcej powiedzieć na jego temat.
    podałem ci linka do obiektywnych, organoleptycznych testów (bez prawa to włąsnej interpretacji czy oceny) szumów których nie da się wykonać w żaden inny i lepszy sposób z punku widzenia użytkowników bo póki co jeszcze nikt nic lepszego nie wymyślił jeśli chodzi o bezpośrednie porównanie szumów w identycznych, powtarzalnych warunkach. Chwała autorowi tych testów za prace jak w to wkłada. Jeśli wolisz opinie ludzi, którzy nigdy nie mieli okazji bezpośrednio porównać tych dwóch puszek to bardzo proszę... a tak w ogóle to wymiana 7d na 70d to mz poroniony pomysł. Dziś gdybym miał kupywać nową puchę z tych dwóch to pewnie wybrałbym 70d jednak gdybym miał od nowości 7d i miał ją opychać ze stratą jako używkę i dokładać kolejną kasę do 70d to thx...
    Ostatnio edytowane przez centur ; 02-03-2014 o 13:14
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar RTSiak

cobalt wprowadzasz ludzi w błąd... szumy na wysokich ISO są minimalnie mniejsze w 70d, jest to na tyle nieduża różnica, że czy z 3200 czy 6400 (tak tez jest uzywalne w 7d po odpowiedniej obrobce) wyciagniesz w sumie to samo z obu puszek i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    cobalt wprowadzasz ludzi w błąd... szumy na wysokich ISO są minimalnie mniejsze w 70d, jest to na tyle nieduża różnica, że czy z 3200 czy 6400 (tak tez jest uzywalne w 7d po odpowiedniej obrobce) wyciagniesz w sumie to samo z obu puszek i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
    Nie wydaje mi się. Znajomy kupił w grudniu 70D i namawiał mnie na przesiadkę na to body. Przysłał mi kilkanaście zdjęć z 7D i 70D na ISO 800÷6400. Szkoda, że ich do dzisiaj nie trzymałem, bo rezygnuję z APS-C i myślę poważnie o 6D.
    Na ISO 1600 w Canonie 7D już trzeba było odszumiać obrazek, a w 70D był on dobry bez obróbki.
    www.cobalt.fr.pl

dawniej jas_rambo

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    [...] i nie bronie tu jakoś bardzo 7d bo sam bardzo chętnie wymieniłbym go na coś lepszego ale do moich potrzeb musiałbym kupić 5d3 albo 1dX... na pewno nie zmienilbym 7d na 70d
    Dokładnie.
    7d i 70d to dwie różne półki.

Dopiero zaczyna

RTSiak, dokładnie Dobrze naświetlone 6400 jest jak najbardziej używalne. Podejrzewam, że 99% użytkowników tego forum daje zdjęcia do neta w rozdzielczości max 1500 x 1000, a nie robią wydruki wielkoformatowe... Serio, aż czasem smutno wejść na canon-board, bo się dowiaduje że mój 7D nie robi zdjęć :/

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Adammm Zobacz posta
    RTSiak, dokładnie Dobrze naświetlone 6400 jest jak najbardziej używalne. Podejrzewam, że 99% użytkowników tego forum daje zdjęcia do neta w rozdzielczości max 1500 x 1000, a nie robią wydruki wielkoformatowe... Serio, aż czasem smutno wejść na canon-board, bo się dowiaduje że mój 7D nie robi zdjęć :/
    Jak się dobrze wczytasz , to żaden aparat nie robi zdjęć. A ostatnio nawet obiektywy klasy L, też są beznadziejne

Wedle mnie, taka zmiana niewiele wnosi, chyba że chce się korzystać z funkcji który obecny aparat nie posiada.
    - chcesz uchylny ekran, zmień, nie chcesz, jedna funkcja mniej do rozważania.

Efekt końcowy, czyli zdjęcia , zależeć będą tylko od umiejętności obróbki, zakładając że umie się prawidłowo posługiwać aparatem, bo z g... bata nie ukręcisz, jeżeli samo zdjęcie będzie skopane na wstępie.

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów