Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Backup danych

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Backup danych

Witam wszystkich. Czy robicie kopie zapasowe zdjęć, albo ogólnie wszystkich danych na dysku ? Macie jakiś dodatkowy dysk do tego przeznaczony ? Czy może chmura ? Jakiego softu używacie do tego ?

Zastanawiam się nad kupnem dysku zewn. i robić sobie kopie zapasowe danych. Nigdy nie wiadomo co może się stać z dyskiem wewn.
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Domyślnie Odp: Backup danych

Ja mam na dysku w laptopie i jedna kopie na dysku mechanicznym USB. W pracy (rozne techniczne fotki) mam jedna kopie na serwerze... Jak bym zajmowal sie foceniem zawodowo to pewnie druga kopia byla by w chmurze... Zalezy od waznosci... Bo swoje np. projekty i obliczenia mam az w 4 miejscach... Ale to dorobek 4 lat pracy...
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 16-03-2016 o 17:01
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Jest taki żart wśród informatyków, że użytkownicy dzielą się na takich, którzy robią kopie zapasowe i takich, którzy będą je robić
    Standard to trzy kopie, "robocza" w komputerze, zewnętrzna (odłączony nośnik) i dodatkowa, w innej (fizycznie) lokalizacji.

Początki nałogu Awatar eleroo

Za r_m Dodam tylko, że to nie żart, a najprawdziwsza prawda z zycia wzięta

Ja tej dodatkowej jeszcze zmieniam lokalizację co jakiś czas Był moment, że miałam dwie dodatkowe w dwóch innych lokalizacjach i wszystkie trzy pozakomputerowe zmieniały położenie, ale paranoja mi przeszła już trochę i została jedna kopia, która jeździ sobie pomiędzy lokalizacjami plus jedna w domu w sejfie ogniotrwałym plus jedna na dysku zewnętrznym.

A chmura to wiesz... to jest czyjś komputer, do którego nie masz dostepu non stop i który ktoś inny kontroluje. To jest spoko do jakichś pierdół a nie do ważnych danych. No ewentualnie jako backup backupu, czyli któreś kolejne miejsce. Ja tam jednak wolę mieć to u siebie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Ja tej dodatkowej jeszcze zmieniam lokalizację co jakiś czas Był moment, że miałam dwie dodatkowe w dwóch innych lokalizacjach i wszystkie trzy pozakomputerowe zmieniały położenie, ale paranoja mi przeszła już trochę i została jedna kopia, która jeździ sobie pomiędzy lokalizacjami...
    A co daje zmiana lokalizacji? Transport chyba tylko dodatkowo zwiększa ryzyko, zwłaszcza jeśli nośnikiem jest HDD.

--- Kolejny post ---

Ja zgrywam zdjęcie na dysk zewnętrzny, który trzymam poza domem, dodatkowo najważniejsze dane wypalam na 2 płytkach, jedna zostaje u mnie w domu, a druga jedzie w inne miejsce.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    A co daje zmiana lokalizacji? Transport chyba tylko dodatkowo zwiększa ryzyko, zwłaszcza jeśli nośnikiem jest HDD.
    Ja zgrywam zdjęcie na dysk zewnętrzny, który trzymam poza domem, dodatkowo najważniejsze dane wypalam na 2 płytkach, jedna zostaje u mnie w domu, a druga jedzie w inne miejsce.
    Tzn. przenoszenie między różnymi miejscami - to nie wiem, ale wyniesienie danych poza jedno miejsce daje większą szansę, że np. w przypadku kradzieży sprzętu z domu (pożaru itp) nie zostaje się z niczym, bo dysk zewnętrzny leżący obok komputera nie da nam tej pewności.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Tzn. przenoszenie między różnymi miejscami - to nie wiem
    O to właśnie pytałem, reszta oczywista.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Za r_m Dodam tylko, że to nie żart, a najprawdziwsza prawda z zycia wzięta

Ja tej dodatkowej jeszcze zmieniam lokalizację co jakiś czas Był moment, że miałam dwie dodatkowe w dwóch innych lokalizacjach i wszystkie trzy pozakomputerowe zmieniały położenie, ale paranoja mi przeszła już trochę i została jedna kopia, która jeździ sobie pomiędzy lokalizacjami plus jedna w domu w sejfie ogniotrwałym plus jedna na dysku zewnętrznym.

A chmura to wiesz... to jest czyjś komputer, do którego nie masz dostepu non stop i który ktoś inny kontroluje. To jest spoko do jakichś pierdół a nie do ważnych danych. No ewentualnie jako backup backupu, czyli któreś kolejne miejsce. Ja tam jednak wolę mieć to u siebie.
    nie no z tym zmienianiem lokalizacji to już lekka przesada...co Ty tam trzymasz ? kody do bomby atomowej ?

mi chodzi tylko o to żeby w razie awarii dysku mieć kopie na innym a nie chować tego w sejfach na szwajcarskim banku :P
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Początki nałogu Awatar biodar

To co najważniejsze dodatkowo mam na dysku zewnętrznym. To chyba przeciętny obecny standard.

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Ważne jest robić kopie, przekonałem się na własnej skòrze. W styczniu złapałem wirusik ktòry uszkodził mi wszystkie 3 dyski pod Win7 . Uszkodzeniu uległa mapa partycji dyskòw, fotki też mam na iMaci plus 2 zewnętrzne WD my passport po 1 Tb. Bawiłem się odzyskiwaniem plikòw z tych padniętych dyskòw, było to możliwe lecz proces czasochłonny , udało mi się odzyskać 100%danych z 2 dyskòw , z trzeciego tylko 67%.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów