Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Nowa lustrzanka - jaki fabryczny przebieg

Domyślnie Odp: Nowa lustrzanka - jaki fabryczny przebieg

Chodziło mi bardziej o to, że jest to coś wypośrodkowanego pomiędzy sprzętem używanym, a nowym. Za cenę refurbisha nówki nie dostaniemy. A za cenę uzywki w "stanie idealnym" można dostać refabrykat. Uważam, ze jest całkiem fajna alternatywa dla kupna używanego aparatu.
    Przykład:
    Miałem przy sobie ok 650USD. Miałem wybór: używany 60D za $560 (cena po doliczeniu 10% podatku) w stanie 7/10, bez gwarancji z widocznymi śladami użytkowania. Dalej była nówka z zerem na liczniku za ponad $750 (na oko, bo cena była 689+ tax). I mieli refabrykaty, które były po $613 (razem z taxem). Zapakowane w pudełko, z rokiem gwarancji, ofoliowane i bez śladów użytkowania. Nie jestem do końca w stanie powiedzieć ile miał na liczniku. Teraz mam +/- 10 tys. I mniej więcej tyle od czerwca cyknąłem (jak robiłem backup to przerzucał mi 8000, a to było w sierpniu).

Wiem, ze jest jakieś ryzyko zawsze. Ale szczerze mówiąc... Tamrona 70-300 VC kupiłem za $350, gdzie normalnie kosztuje $450. Przez rok stał w gablocie i nikt go nie używał (tak wynikało z opisu sprzedawcy, a to jakiś renomowany sklep co ma mnóstwo oddziałów). Mój 60D też jest powystawowy. Z tym, że w sklepie, w którym go kupiłem (B&H) aparaty nie leżą z zaczepionym sznurkiem jak w Media Markcie. Są w gablocie za ladą. Żeby wziać go do ręki, należy poprosić sprzedawcę i można obejrzeć tylko przy nim. Nie wiem czy fotki robić można.
    Tamrona 17-50/2,8 kupiłem za... $250! Za nówkę trzeba dać $400... Wszystko w foliach, pudełku, z zaślepkami idealnie zabezpieczone itd.

Daję sobie rękę obciąć, że jakbym mój sprzęt zaraz po zakupie położył obok nowego nikt by nie zauważył, że są lekko śmigane

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Bardzo ciężko kupić coś nowego i sprawnego. Chyba pewniejszy jest sprzęt używany od forumowiczów, niż nowy ze sklepu
    Ja przed zakupem body, zadzwoniłem do sprzedawcy i powiedziałem że interesuje mnie tylko nowy sprzęt z zerowym przebiegiem i tak faktycznie było. Zrobiłem w sklepie 2 foty i shuter counter to potwierdził. Zakup używanego sprzętu jest niestety większym ryzykiem bo nie masz gwarancji że opis od sprzedającego jest obiektywny. Na tym forum. znalazłem ogłoszenie "c50/1.4 w idealnym stanie", a okazało się że obiektyw jest zapiaszczony i chodzi jak stary traktor...

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Maureli Zobacz posta
    Ja przed zakupem body, zadzwoniłem do sprzedawcy i powiedziałem że interesuje mnie tylko nowy sprzęt z zerowym przebiegiem i tak faktycznie było. Zrobiłem w sklepie 2 foty i shuter counter to potwierdził. Zakup używanego sprzętu jest niestety większym ryzykiem bo nie masz gwarancji że opis od sprzedającego jest obiektywny. Na tym forum. znalazłem ogłoszenie "c50/1.4 w idealnym stanie", a okazało się że obiektyw jest zapiaszczony i chodzi jak stary traktor...
    powiedz od kogo, będzie jako przestroga dla innych =)

Pełne uzależnienie

Jak kupiłem 5DII, to po sprawdzeniu programem EOSMSG wyszło 000
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    powiedz od kogo, będzie jako przestroga dla innych =)
    Personalnie nie napiszę bo to nic nie da, dodam tylko że to był gość od ślubnych fotek, zakładałem że sprzęt może być zużyty ale nie tak bardzo! Teraz mam nauczkę zanim coś używanego kupię sprawdzam na ile to możliwe kto i do czego go używał

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów