Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Fotografia fajerwerków - gdzie jest błąd?

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Fotografia fajerwerków - gdzie jest błąd?

No to tak, w sylwestra robiłem zdjęcia sztucznych ogni ( a w zasadzie uczyłem się robić ale sami rozumiecie, za dużo ku temu okazji nie ma) według książki Scotta Kelby'ego i gdzieś musiałem popełnić błąd skoro nie spełniły one moich oczekiwań.

Gdzie tkwi błąd? Chciałbym uzyskać choćby podobny efekt do tego:

U mnie jest za dużo smug i ogólnego syfu, myślałem o skróceniu czasu naświetlania albo zastosowaniu jakiegoś filtra (polar? te smugi mają inną polaryzację od głównego błysku?). Tak czy inaczej w tym roku też podejmę temat i chciałbym już coś więcej umieć
    FF + trzydziestka piątka

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Fotografia fajerwerków - gdzie jest błąd?

Wydaje mi się że czas za krótki. Ja robiłem zdjęcia fajerwerków z czasem 10s przy przesłonie f/8. Wyszło to tak:

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wg mnie bardzo udane zdjęcia - nie odnoszę się do kadrowania, bo to akurat czasem trudne przy fajerwerkach.
    O polarze nawet nie myśl !
    Mi w tym roku wyszło coś takiego https://www.facebook.com/media/set/?...1&l=22abb4b26d
    A w ubiegłym https://www.facebook.com/media/set/?...1&l=68532c9192

Ale pytanie zasadnicze - co chciałeś uzyskać?

Coś już napisał

Te smugi i dużo syfu, to wynik bocznego wiatru. Dmuchnęło i wszystko rozwiało. Gdyby nie wiatr byłoby super zdjęcie. Nie widzę Twojego błedu, chyba, że ktoś inny zauważa ;-)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Radex Zobacz posta
    Te smugi i dużo syfu, to wynik bocznego wiatru. Dmuchnęło i wszystko rozwiało. Gdyby nie wiatr byłoby super zdjęcie. Nie widzę Twojego błedu, chyba, że ktoś inny zauważa ;-)
    No właśnie mam tak samo

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Jest ok.
    Gdyby nie było wiatru byłoby "czyściej", ale mnie się tak podoba
    Teraz pozostało Ci tylko "popracać" w np. PS jeśli chciałbyś poprawić kontrast, usunąć .... itd.

jp

PS
    Moje, z 2006 gdy po raz pierwszy nastawiłem się na robienie fajerwerków, czekałem ponad 2 godziny, ... to ich nie było.
    Tylko turyści nie zawiedli.
    Teraz obrobiłbym to zdjęcie inaczej, ale ... nie wracam do tego co było
    Photo: img 1919-01 | Paris : the last 2005 week album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-01-2014 o 16:48
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Te zdjęcia (bo tylko 1 wrzuciłem) były robione przy czasie 4s ale wg. Pana Scotta można zmniejszyć nawet do 3s. Kadrowanie u mnie będzie akurat w tego typu zdjęciach zawsze kulało, chyba że specjalnie gdzieś na otwarty teren pojadę Jakich ogniskowych używaliście bo w moim przypadku to chyba 100mm się nie sprawdziła ale za to może wyszło lepiej niż obiektywem 35mm.
    FF + trzydziestka piątka

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

U mnie najszersza jaką dysponuję. wtedy to było 60d i 17mm, a teraz 6d i 24 mm.
    Te pierwsze foty (WOŚP 2013) były z ISO 100, f11 i z czasem 4 s jedna i dwie 8 s.
    60 d miał ta fajną opcje, że można było ustawić samowyzwalacz ciągły i np. 10 fotek robiło się "samo"

Wg mnie przy intensywnym pokazie bez problemu można ustawić czas 3 s lub nawet jeszcze krótszy, problem tylko jest taki, że okazji do fotografowania sztucznych ogni jest mało

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    U mnie najszersza jaką dysponuję. wtedy to było 60d i 17mm, a teraz 6d i 24 mm.
    Te pierwsze foty (WOŚP 2013) były z ISO 100, f11 i z czasem 4 s jedna i dwie 8 s.
    60 d miał ta fajną opcje, że można było ustawić samowyzwalacz ciągły i np. 10 fotek robiło się "samo"

Wg mnie przy intensywnym pokazie bez problemu można ustawić czas 3 s lub nawet jeszcze krótszy, problem tylko jest taki, że okazji do fotografowania sztucznych ogni jest mało
    Naświetlenie ustawiam tak, by tło/architektura było naświetlone poprawnie (robię zdjęcie "wstępne" zdając się na automatykę).
    Wyłączam automatykę, ostrość na nieskończoność i reguluję przesłoną czas zdjęcia
    Ile sekund (wyzwalacz) naświetlania to zależy ile ogni i ile chcesz mieć na zdjęciu.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 25-01-2014 o 17:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Sezamek oprócz uwag kolegów, z którymi w pełni się zgadzam, zwróć uwagę jeszcze na odległość od fotografowanego obiektu, w Twoim przypadku odległość była najmniejsza, wiatr dosyć duży, czas chyba jednak trochę za długi (do tej odległości) dlatego masz tyle smug, gdybyś fotografował z odległości jak marjo to 10 sek byłoby spoko.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów