pozdrawiam
Przemek
Zgadza sie. Pisalem. Dlatego nie omieszkalem poinformowac, ze zmienilem zdanie. Wciaz podtrzymuje to co napisalem i to co Ty piszesz. To bardzo tanie, male i uniwersalne szkielko, jednak dla mnie 50mm jest bardzej "magiczne" (wiem, wiem to nie forum dla czarodziejow...) i jednak bardziej wole obrazek jaki produkuje. Czlowiek przyzwyczaja sie do jasnych obiektywow i 2.8 nagle robi sie ciemne. Te 10mm dla mnie roznicy nie robi a jak potrzebuje szerzej to zapinam 28mm. Wszystko zalezy od indywidualnych preferencji, kto jakie obiektywy lubi. Mnie ten nalesnik ciekwil i kusil, dlatego ciesze, ze mialem mozliwosc przypiecia go i potestowania.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
Od jakiegoś czasu mam pancke 40mm ,polecam jest wspaniały ,nie oddam go nigdy![]()
Mowisz tak bo twoj najlepszy obiektyw w tej chwili?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Mam w bliskich ogniskowych 35 i 50mm (plus inne zakresy), a najczęściej niezarobkowo, turystycznie, a nawet do aukcji w internecie zapinam najtańszy i najmniejszy obiektyw jaki mam- 40mm. Przede wszystkim z racji gabarytów, a po za tym odległości ostrzenia-makro oraz ogniskowej, uniwersalnej prawie jak 35mm. Jednak tylko na ff.
Dołączam się do zadeklarowanych zwolenników tego obiektywu. Uważam wręcz że jest najlepszym obecnie obiektywem Canona w rankingu możliwości+frajda/cena.
Zbudowany jest tak dobrze, że i o wiele droższy np. 50/1.4 może się schować. Jest szerszy o te 10mm ogniskowej, co dodaje nieco przestrzeni wokół kadru klasycznej 50`tki (zaczynam doceniać sens istnienia obiektywów z "dziwnymi" ogniskowymi). AF nie jest najszybszy, ale jest płynny i pewny (na korpusach w rodzaju 70D bardzo fajnie działa z nim AF w filmach). Daje obrazy na tyle ostre, że wiele (większość?) elek może się schować. A to wszystko w malutkiej obudowie i obecnie w niziutkiej cenie...Must have, zwłaszcza dla posiadaczy FF, dla których robi się z tego praktycznie uniwersalne szkiełko spacerowo-reporterskie.
Aparaty, obiektywy, lampy.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Chyba bardziej chodziło o "nie tylko o ostrość chodzi" :>
No chyba że włączamy teorię o tym, że L series lenses specjalnie mają obniżoną rozdzielczość obiektywów, żeby być bardziej...eeee...bardziejszym? :rotfl:
Ten obiektywik nie da na pewno jakiejś cudownej plastyki obrazu, ale jest fajniuśkim spacerowym szkiełkiem, z bonusową rozdzielczością.
Aparaty, obiektywy, lampy.