jesli wierzyc temu:
Reverse Engineering/Legal Aspects - Wikibooks, open books for an open world
to EULA ma pierwszenstwo, to znaczy warunki ustalone przez producenta software'u okreslaja legalnosc reverse engineeringu.
w EULA do Lightrooma stoi nastepujacy paragraf:
zrodlo: http://labs.adobe.com/technologies/eula/lightroom.html]4.2 No Modifications. Except as permitted in Section 14, you may not modify, adapt or translate the Software. You may not reverse engineer, decompile, disassemble or otherwise attempt to discover the source code of the Software except to the extent you may be expressly permitted under applicable law to decompile only in order to achieve interoperability with the Software.
nie mam pojecia na ile "in order to achieve interoperability" stosuje sie do wersji portable LR, trzebaby prawnika dopytac. na moje oko to bardziej wyglada na zgode na reverse engineer dla tworzacych np. pluginy do LR...
kradziez wlasnosci intelektualnej tez jest kradzieza.
ale to nie jest legalnie zaplacony program a tylko, zeby byc precyzyjnym: legalnie zaplacona licencja na korzystanie z tego programu w scisle okreslony przez producenta (EULA) sposob. i naprawde bylbym bardzo ostrozny z ocenianiem co miesci sie w warunkach licencji bez dokladnego sprawdzenia. a na pewno przed automatycznym zakladaniem, ze "to na pewno musi byc legalne"... czy wersja portable z wprowadzonym na sztywno kluczem (badz zdjetym zabezpieczeniem) jest legalna?
masz na mysli ogranczenia systemu operacyjnego?
mnie to osobiscie na pewno nie przeszkadza, ale czy jestes pewny, ze prawnik mialby ta sama opinie? przeczytales chocby EULA do Lightrooma, czy z gory zakladasz ze "musi sie dac, przy odrobinie dobrej woli"...
ja mam legalnego LR, mnie dziala, to nie moje zmartwienie, portable do niczego mi nie jest potrzebne. wrecz unikam takiego softu, bo na cholere mi w systemie darmowy spyware z bratniego Sojuzu czy skad tam...
ale rozpuszczanie takich pogladow w sieci (ze "musi byc w porzo, bo przeciez to prawie to samo co pelna wersja") moze nie byc najlepszym pomyslem...