Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Sigma 85 mm f/1.4 vs Canon 85 mm f/1.8

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Sigma 85 mm f/1.4 vs Canon 85 mm f/1.8

W wątku porównawczym 85L i sigmy 85 proponowałem spotkanie gdzieś na mieście z właścicielem sigmy i porównanie tych szkieł w terenie. Te same ujęcia, nastawy, body itd. Mam też dostęp do 85/1.8, więc można byłoby ogarnąć wszystkie 3 szkiełka i wyciągnąć jakieś wnioski na podstawie konkretnych przykładów.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    W wątku porównawczym 85L i sigmy 85 proponowałem spotkanie gdzieś na mieście z właścicielem sigmy i porównanie tych szkieł w terenie. Te same ujęcia, nastawy, body itd. Mam też dostęp do 85/1.8, więc można byłoby ogarnąć wszystkie 3 szkiełka i wyciągnąć jakieś wnioski na podstawie konkretnych przykładów.
    I pewnie nikt się nie zgłosił, co? O ile jeszcze porównania Sigmy do Lki da się znaleźć, to już do 85/1.8 nie trafiłam. Za to znajduję opisy w stylu "wolne szkło". Wytłumaczcie mi proszę, co to w praktyce oznacza?

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    I pewnie nikt się nie zgłosił, co? O ile jeszcze porównania Sigmy do Lki da się znaleźć, to już do 85/1.8 nie trafiłam. Za to znajduję opisy w stylu "wolne szkło". Wytłumaczcie mi proszę, co to w praktyce oznacza?
    No niestety nikt, choć nadal jestem otwarty .
    Pisząc o wolnym szkle zapewne chodzi o szybkość AFa, czyli to jak szybko obiektyw ustawia ostrość w trybie auto.
    Ze swojego doświadczenia powiem, że różnica w jakości zdjeć pomiędzy 85/1.8 i 85L jest bardzo duża podobnie jak w cenie. Sigma porównywana jest do 85L, więc jak szukasz dobrej 85-ki, to pewnie jest najrozsądniejszym wyborem. Piszę pewnie, ponieważ nie miałem z nią do czynienia.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 27-12-2013 o 22:58
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    No niestety nikt, choć nadal jestem otwarty .
    Pisząc o wolnym szkle zapewne chodzi o szybkość AFa, czyli to jak szybko obiektyw ustawia ostrość w trybie auto.
    Ze swojego doświadczenia powiem, że różnica w jakości zdjeć pomiędzy 85/1.8 i 85L jest bardzo duża podobnie jak w cenie. Sigma porównywana jest do 85L, więc jak szukasz dobrej 85-ki, to pewnie jest najrozsądniejszym wyborem. Piszę pewnie, ponieważ nie miałem z nią do czynienia.
    Tak, wiem że chodzi o AF, ale nie wiem co oznacza na CB "wolno". Bo planuję robić zdjęcia m.in psu, tu próbka jego szybkości: Muffin (Border Collie) dostał nową zabawkę pod choinkę - YouTube (jakość fatalna, ale widać jaki obiekt jest żwawy ). I zastanawiam się, czy wolny obiektyw oznacza, że ciężko będzie focić wyścigi F1, czy może i z psem będzie ciężko. W wątku o Sigmie wypowiadali się głównie fotografowie ślubni, a tam dynamika akcji jest niewielka.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ... - my wszyscy oczywiście tylko zmniejszamy i pokazujemy ale niektórym to "zmniejszanie" dużo lepiej wychodzi zdjęcia uzyskują kolorystykę i kontrast i parę innych drobnych, a istotnych aspektów poprawiających odbiór zdjęcia. ...
    Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ... w innym przypadku moim zdaniem ani autor ani postronni różnicy pomiędzy tymi obiektywami nie zauważą...
    Idealne podsumowanie.

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    gezas, kobiety i dylematy zakupowe..
    sama nie wiesz czego chcesz.
    Ten wątek będzie się ciągnął w nieskończoność.
    Kup C85/1.8 i zamień rozmyślanie w focenie.
    Over and out.
    Zgadzam się w 100%

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    Tak, wiem że chodzi o AF, ale nie wiem co oznacza na CB "wolno". Bo planuję robić zdjęcia m.in psu, tu próbka jego szybkości: Muffin (Border Collie) dostał nową zabawkę pod choinkę - YouTube (jakość fatalna, ale widać jaki obiekt jest żwawy ). I zastanawiam się, czy wolny obiektyw oznacza, że ciężko będzie focić wyścigi F1, czy może i z psem będzie ciężko. W wątku o Sigmie wypowiadali się głównie fotografowie ślubni, a tam dynamika akcji jest niewielka.
    Przy takim zwierzaku, więcej będzie zależało od szczęścia, któremu można pomóc, tylko nie wiem czy rozpatrujesz taki budżet. I nie chodzi mi o wybór pomiędzy wyżej wymienionymi dwoma obiektywami. A na ile zdjęć które pójdą do kosza, wybierzesz te jedno które wyjdzie, to sama się przekonasz.
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 28-12-2013 o 12:59

Uprawnienia umieszczania postów