Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Przepalone niebo - jak uniknąć?

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    Niestety zdjęcia zawsze zapisuję w JPG. Wczoraj testowałam RAWy, ale w sumie skończyło się na wywołaniu ich na domyślnych parametrach w Lightroomie. Ale jakiś tam materiał do testów mi został, choć przyznam że nie ma miłości od pierwszego kliknięcia z LR.
    Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.

Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
    Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu

Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
    - nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
    - masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
    - moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera

Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Niestety, wszystko wymaga wysiłku, trzeba się nauczyć by doceniać i stosować skutecznie.

Domyślne parametry w LR (najprawdopodobniej u Ciebie) to tak jakby aparat "wewnątrz" zrobił plik jpg.
    Gdybyś zapisała zdjęcie w aparacie w RAW i jpg to po domyślnym wywołanie RAW w LR powinnaś na ekranie widzieć to samo co patrząc na jpg z aparatu

Cały dowcip polega na tym, że można teraz z RAW w LR (albo ACR, albo DPP, albo...) zrobić znacznie więcej/lepiej niż robi to oprogramowanie aparatu bo w aparacie :
    - nie ma czasu na dokładną interpretację, musi zdążyć zinterpretować kilka zdjęć na sekundę i zapisać na kartę
    - masz ustawiony jeden sposób interpretacji (style, dynamika. kolor, ...)
    - moc komputerka w aparacie ma się nijak do komputera

Jeśli czujesz, że fotografia dla Ciebie to będzie coś więcej niż zdjęcia "u cioci na imieninach" to zapisuj w RAW i zacznij na serio walczyć z LR

jp
    Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez Yavanna Zobacz posta
    Tak, wiem że wywołanie zdjęć w LR na standardowych ustawieniach to tak samo jakby zapisywać je od razu w jpg. RAWy mam nadal, więc w święta się nimi pobawię. Póki co nie czuję LR totalnie i nie potrafię osiągnąć więcej niż w PS. Co nie oznacza, że nie będę próbować się go nauczyć. :P
    http://www.canon-board.info/tips-and...szkolka-55279/

http://www.canon-board.info/tips-and...obrobki-12828/

Może przebrniesz jakoś
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Dopiero zaczyna

Ooo super, dziękuję bardzo. Nie no, przebrnęłam przez metody numeryczne, to LR mnie tak łatwo nie pokona.

Uprawnienia umieszczania postów