Miałem dziś ruszyć w teren ale pogoda paskudna więc przestrzeliłem 6d ze wszystkimi swoimi szkłami w domu i przez okno. Ogólnie wrażenia niesamowite.Wizjer niebo a ziemia w porównaniu do 600d i mimo że nie kryje 100% kadru to jest dużo większy i wygodniejszy. Af ze starymi szkłami nie porównanie . Obiektywy trafiają w cel szybciej i dokładniej nawet 50 1,8 na pełnym otworze zrobił się piękniejszy
Ale dopiero nowe szkło 16-35 pokazuje co aparat potrafi. Af mega szybki i dokładny.W ciemności tez pięknie łapie ostrość i nie mieli tam i z powrotem całym zakresem. Robiłem zdjęcia 600d i 6d na tych samych szkłach na iso 800, 1600. !!! na 6d obraz jest kryształ a na 600d już widać brzydki kolorowy szum ( nie że bym krytykował 600d po prostu przy lepszym sprzęcie bardziej widać jego niedoskonałości). Nie miałem w reku 5dmIII nigdy ale dziwi mnie trochę fakt że ludzie piszą o jego zalecie czyli wielkości względem 6d. Moim zdaniem 6D przynajmniej na moje ręce jest skrojony idealnie. nawet z ciężkim szkłem 16-35 trzyma się go świetnie. Dokładając lampę robi się już naprawdę ciężki klocek ale trzyma się go pewnie jedną ręką więc nie widzę potrzeby dokładania sobie ciężaru w większym body. W 600D już był mały problem bo najmniejszy palec nie trzymał gripu i aparat przekrzywiał się w dłoni, tu mam oparcie na wszystkich palcach dłoni i większą powierzchnią palców trzymam za grip. Co do jakości wykonania nie mam nic do zarzucenia. Ergonomia też świetna. Jedyne do czego ciężko mi się przyzwyczaić to podgląd zdjęć i powiększenie . W 600 wciskałem play i lupką powiększałem i zmniejszałem . W 6d muszę najpierw wcisnąć play potem guzik wyżej lupkę i pokrętłem sobie powiększać lub zmniejszać zdjęcie. Ale myślę ze szybko się przestawię. Poza tym guzikologia dla mnie jest ok. Używam tylko środkowego punktu ostrości więc nie przeszkadza mi brak joysticka. . Kolejną fantastyczną rzeczą dla mnie jest wifi. Nie potrzebuję dokupować wężyka spustowego bo korzystając z apki na smartphonie wyzwalam sobie migawkę. Nie sprawdzałem zasięgu tego ustrojstwa, ale do widoczków na statywie na pewno wystarczy. Zakochałem się w tym aparacie
i nie mogę się doczekać ładniejszej pogody że by ruszyć coś postrzelać ładnego
Bym zapomniał aparat w pełni działa i funkcjonuje z moją lampą yn568exII. Od wczoraj nie wypuszczam tego aparatu z rąk
Moja nowa miłość
A na koniec jeszcze jeden plusik dźwięk migawki o wiele bardziej mi się podoba niż głośny i trzaskający w 600 tu jest mi ły miękki dźwięk, no i tryb cichy też na pewno się przyda
![]()