Strona 323 z 495 PierwszyPierwszy ... 223273313321322323324325333373423 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 221 do 3 230 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Miałem dziś ruszyć w teren ale pogoda paskudna więc przestrzeliłem 6d ze wszystkimi swoimi szkłami w domu i przez okno . Ogólnie wrażenia niesamowite.Wizjer niebo a ziemia w porównaniu do 600d i mimo że nie kryje 100% kadru to jest dużo większy i wygodniejszy. Af ze starymi szkłami nie porównanie . Obiektywy trafiają w cel szybciej i dokładniej nawet 50 1,8 na pełnym otworze zrobił się piękniejszy Ale dopiero nowe szkło 16-35 pokazuje co aparat potrafi. Af mega szybki i dokładny.W ciemności tez pięknie łapie ostrość i nie mieli tam i z powrotem całym zakresem. Robiłem zdjęcia 600d i 6d na tych samych szkłach na iso 800, 1600. !!! na 6d obraz jest kryształ a na 600d już widać brzydki kolorowy szum ( nie że bym krytykował 600d po prostu przy lepszym sprzęcie bardziej widać jego niedoskonałości). Nie miałem w reku 5dmIII nigdy ale dziwi mnie trochę fakt że ludzie piszą o jego zalecie czyli wielkości względem 6d. Moim zdaniem 6D przynajmniej na moje ręce jest skrojony idealnie. nawet z ciężkim szkłem 16-35 trzyma się go świetnie. Dokładając lampę robi się już naprawdę ciężki klocek ale trzyma się go pewnie jedną ręką więc nie widzę potrzeby dokładania sobie ciężaru w większym body. W 600D już był mały problem bo najmniejszy palec nie trzymał gripu i aparat przekrzywiał się w dłoni, tu mam oparcie na wszystkich palcach dłoni i większą powierzchnią palców trzymam za grip. Co do jakości wykonania nie mam nic do zarzucenia. Ergonomia też świetna. Jedyne do czego ciężko mi się przyzwyczaić to podgląd zdjęć i powiększenie . W 600 wciskałem play i lupką powiększałem i zmniejszałem . W 6d muszę najpierw wcisnąć play potem guzik wyżej lupkę i pokrętłem sobie powiększać lub zmniejszać zdjęcie. Ale myślę ze szybko się przestawię. Poza tym guzikologia dla mnie jest ok. Używam tylko środkowego punktu ostrości więc nie przeszkadza mi brak joysticka. . Kolejną fantastyczną rzeczą dla mnie jest wifi. Nie potrzebuję dokupować wężyka spustowego bo korzystając z apki na smartphonie wyzwalam sobie migawkę. Nie sprawdzałem zasięgu tego ustrojstwa, ale do widoczków na statywie na pewno wystarczy. Zakochałem się w tym aparacie i nie mogę się doczekać ładniejszej pogody że by ruszyć coś postrzelać ładnego Bym zapomniał aparat w pełni działa i funkcjonuje z moją lampą yn568exII. Od wczoraj nie wypuszczam tego aparatu z rąk Moja nowa miłość A na koniec jeszcze jeden plusik dźwięk migawki o wiele bardziej mi się podoba niż głośny i trzaskający w 600 tu jest mi ły miękki dźwięk, no i tryb cichy też na pewno się przyda
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Pełne uzależnienie

Przy nowej puszce wady zauwaza sie dopiero po jakims czasie. Zalezy jak dlugo czlowieka trzyma dysonans podecyzyjny .
    Ja bym doplacil, jakby moznabylo zamienic AF na ten z 40D. W 6D jest jednak gorszy. Wprawdzie ilosc zdjec nietrafionych nie jest wieksza niz 40D, czyli tu wypada porownywalnie, ale szybkosc pozostawia wiele do zyczenia.
    Co mi po centralnym -3EV, ktory wyostrzy, skoro w takiej ciemnicy i tak nie ma sendu robic zdjeccia . Poza tym znow ostrze centralnym i przekadrowuje, co mnie strasznie irytuje. AF w 40D to bajka, a w 6D poprostu jest .
    6D mam od marca wiec troche juz go przestrzelilem i przyzwyczilem sie do AF, ale starego wciaz mi szkoda. Jakby to mial byc aparat zarobkowy, to zdecydowanie polecalbym 5mk3.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

-3ev w af może jednak się przydać.. mi w ciemnościach na pewno. No ja nie miałem 40d i pewnie nie będę miał nigdy. Porównałem sobie 6d do 600d i tu 6d zamiata cropa daleko pod dywan. 600 zostanie u mnie tak czy tak, az padnie bo to fajny aparat. Wytrzymał u mnie kurze, burze, mrozy, deszcze i inne nie korzystne i (zabijające amatorskie puszki warunki atmosferyczne..) Wracając do af nie zaprzeczam fantastyczności 40d ani innych starszych czy nowszych konstrukcji. Wiem że starsze (niby profi lub średnio profi) puszki mogły mieć lepszy AF od 6d, co nie zmienia faktu że 6d jako amatorski ff ma af całkiem świetny. Póki co cieszę się z przesiadki i jak to na (każdego) przypadło, że każdy swoje g.... chwali ja chwalę swoje Oby tak było do końca jego długich dni
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Dopiero zaczyna

Puki co jedyne co mi przeszkadza w 6d, to zbite punkty AF (robię dużo zdjęć produktów w studiu i korzystam ze skrajnych punktów) i brak wyciagnięcia ustawień ISO na zewnętrzny przycisk (takie fuji na 100% by to poprawiło softem, canon nie sądzę...). O obu tych wadach wiedziałem z testów, wiec nie mam co narzekać.
    No i muszę się przyzwyczaić z powrotem do większej głębi w FF. Niestety przez przyzwyczajenie z APS-C wtopiłem trochę jedna robotę. Po prostu te same kadry w APS-C na f2-2,8 miały dostateczną głębie ostrości, a na FF już nie... W sumie dzięki tej wtopie, wyleczyłem się trochę z potrzeby zakupu 35L, 35 IS mi puki co wystarczy
    No i niestety jak się robi w rawach, a chce się mieć "śliczne gładkie" plik to trzeba trochę się pobawić z suwaczkami Noise Reduction w LR. Człowiek się naoglądał ślicznych, gładkich jpgów z testów i tez tak chce Z drugiej strony do tej pory na APS-c nigdy szum mi nie przeszkadzał. A no i uważam, ze szumy z fuji x100 są ładniejsze niż z 6d Może to kwestia przyzwyczajenia.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Ja kupowałem w saturnie, bateria trup, włożyłem do aku zero reakcji to idę w kimę. Rano się obudziłem naładowana do 100 %
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Dopiero zaczyna

chodzi mi o WB, nie Iso, oczywiście.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Przy nowej puszce wady zauwaza sie dopiero po jakims czasie. Zalezy jak dlugo czlowieka trzyma dysonans podecyzyjny .
    no... nie upraszczajmy. po zmianie 5D mkII na 6D to ja zdecydowanie w rece czuje pewne "uproszczenia" tego nowego korpusu.
    brak lechtaczki juz teraz, nawet mnie, landszafciarza, kosztuje troche zgryzot. ale skoro w 600D sie do wybierania punktow AF przyzwyczailem, to i w 6D sie przyzwyczaje...

poza tym to niewatpliwie 6D jest jeszcze bardziej plastikowy niz 5D mkII (ktorego bym bezdyskusyjnie nie gloryfikowal tutaj - 5D mkI byl solidniej zbudowany, a o starutkim 10D nawet nie wspomne!). co w sumie rozbija sie o material wykonczenia i jego wyczucie w lapie.

Ja bym doplacil, jakby moznabylo zamienic AF na ten z 40D. W 6D jest jednak gorszy.
    juz z rok nie mam 40D wiec ciezko mi porownac. ale chyba masz racje, 40D mial wyraznie mniejsze lagi, a AF smigal szybciej.

ale... szybkosc AF nie dla kazdego ma najwieksze znaczenie...

Wprawdzie ilosc zdjec nietrafionych nie jest wieksza niz 40D, czyli tu wypada porownywalnie, ale szybkosc pozostawia wiele do zyczenia.
    Co mi po centralnym -3EV, ktory wyostrzy, skoro w takiej ciemnicy i tak nie ma sendu robic zdjeccia .
    ...no i wlasnie tu pies pogrzebany. Servo mi w aparacie zwisa, dynda i powiewa. wlaczam raz na rok jak dziecku w szkole sport foce
    za to w kiepskim swietle - oj, robie bardzo duzo zdjeczdjec. grubo przed wschodem slonca bywa problem z wylapaniem ostrosci.
    tutaj 6D jest zdecydowanie i bardzo wyraznie sprawniejszy niz 5D mkII czy jakikolwiek korpus Canona, ktory wczesniej przerabialem.

Poza tym znow ostrze centralnym i przekadrowuje, co mnie strasznie irytuje. AF w 40D to bajka, a w 6D poprostu jest .
    6D mam od marca wiec troche juz go przestrzelilem i przyzwyczilem sie do AF, ale starego wciaz mi szkoda. Jakby to mial byc aparat zarobkowy, to zdecydowanie polecalbym 5mk3.
    no bo 6D jest dla amatorow, a 5D mkIII dla tych, ktorzy zarabiaja i musza miec pewny AF. bardzo mnie osobiscie cieszy, ze moge ponad
    1000 EUR w kieszeni zachowac nie placac za to, czego nie potrzebuje
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 16-12-2013 o 12:56
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    chodzi mi o WB, nie Iso, oczywiście.
    Jak czesto zmieniacie WB? Pytam powaznie, bo dla mnie w zupelnosci wystarcza przycisk "Q" i szybkie menu w ktorym zmiana np. WB zajmuje jedna sekunde. Ale ja nie jestem profi i sie nie znam...
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Jak czesto zmieniacie WB? Pytam powaznie, bo dla mnie w zupelnosci wystarcza przycisk "Q" i szybkie menu w ktorym zmiana np. WB zajmuje jedna sekunde. Ale ja nie jestem profi i sie nie znam...
    po zakupie aparatu dokladnie jeden raz - z AWB na sloneczko.

w sumie, od 2003 roku jak zanabylem pierwsza cyfranke, to bedzie to niecale 10 razy

a potem to mam Lightrooma
    www albo tez flickr

mam pytanie, czy 6d jest jakoś uszczelniany ponieważ szukam aparatu na wyprawy górskie gdzie z pogodą to różnie bywa ?

Strona 323 z 495 PierwszyPierwszy ... 223273313321322323324325333373423 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów