Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
Witam.
Kupiłem (wysyłkowo) nową Sigmę 17-50mm 1:2.8 EX DC OS HSM niestety okazuje się, że ma BF.
Mogę obiektyw odesłać w celu wymiany na inny - koszt wysyłki w obie strony 45zł
lub wysłać do kalibracji - nie wiem czy to na koszt serwisu czy muszę płacić.
Jeśli odeślę do wymiany nie mam żadnej gwarancji, że następny będzie dobry, natomiast to co przeczytałem na temat serwisu Sigmy nie napawa optymizmem i również nie daje gwarancji na poprawne działanie AF-u po kalibracji.
Doradźcie co zrobić?
Czy testowałeś na tablicy do pomiaru rozkładu GO (pod kątem 45°), czy w terenie na oko?
Nie wiem jak kupowałeś, ale najlepiej jest odbierać i sprawdzać osobiście. Sklep działający w ramach Sigma Pro Centrum - Kraków: Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM - 1615zł.

Od transakcji internetowej możesz odstąpić w ciągu 10dni. Obiektyw wymaga kalibracji, wiec masz podstawy do rezygnacji. Pojedziesz sobie do Krakowa (masz blisko) z laptopem podepniesz słoik i zobaczysz, czy Ci odpowiada. Czasami w sklepach Sigma Pro Centrum mają 3÷4 sztuki na magazynie i można z czegoś wybrać.

Zakładam, że AF w aparacie był kalibrowany do wzorca. Jak nie to możesz szukać długo i namiętnie. Z drugiej strony, jeżeli pozostałe obiektywy nie mają BF, to może nie być potrzeby.