Pokaż wyniki od 1 do 10 z 293

Wątek: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Trafienie w punkt z ręki na f/1.2 to czysty fart. I prawdę jest że AF ma kapryśny aczkolwiek ja tylko na 5d mk1 używałem a wiadomo, ze tam się rzeczy dzieją przeróżne.
    Raczysz chyba żartować. Kapryśmy AF to ma 24L. Nie wiem jak mierzysz i nie trafiasz, ale ja dalej będę się upierał, że zestaw 85L + 5DIII to najczęściej trafiający zestaw jaki mam. Można narzekać na wolniejszy AF, ale trafia praktycznie zawsze.
    Podam przykład precyzji. Robiłem portrety córce zaraz po zakupie, podniecony światłem oczywiście na f1.2 . Mierzyłem na jedno z oczu - kilka fotek tej samej pozy. Po zgraniu zauważyłem, że był lekki front focus, ostrość idealnie w oko nie trafiła. Dopiero po powiększeniu zauważyłem, że miała przed okiem jeden pojedynczy włos i AF idealnie kilka razy właśnie w ten włos trafił - dla mnie niesamowite, bo praktycznie nie było go widać. Dla pewności powtórzyłem całą "sesję" bez włosa i już wtedy bez problemu miałem ostrość na oku.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Kapryśmy AF to ma 24L
    kaprysny?
    dla mnie to jest zwyczajnie niepewne szklo, jezeli chodzi o AF.
    w plenerze po prostu ostrzylem LV jak chcialem miec pewnosc ze ostrosc mam trafiona w punkt.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    kaprysny?
    w plenerze po prostu ostrzylem LV jak chcialem miec pewnosc ze ostrosc mam trafiona w punkt.
    Coś niesamowitego u mnie spokojnie min. 95 % trafień (5dII, 5dIII). Mam wersję 24/1.4L II z 2009 r.
    Natomiast miałem duże problemy, szczególnie w terenie z 85/1.2LII na 5d II.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 11-11-2013 o 12:27

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

No to z tego co czytam odnośnie opinii różnych użytkowników tych szkieł, canon ma rewelacyjną powtarzalność. No bo czym to inaczej wytłumaczyć?

kaprysny?
    Niepewnym bym nie nazwał, bo w większości przypadków trafia. Z bliska tzn. do 5m mam niewiele pudeł, problem zaczyna się przy ostrzeniu na większe odległości. Ale z drugiej strony przy tak jasnym szerokim szkle nie ma się co za bardzo dziwić.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Do 50L miałem kilka podejść i za każdym razem porażka.
    Masz na myśli AF? Poważnie rozważam zakup tego szkiełka, bo 50/1.4 pewne też nie jest a z eLki obrazek jest o niebo lepszy. Miałem ją w rękach 2 razy i z 5DII nie było tragedii, ale wolałbym wiedzieć jak to jest z perspektywy kogoś kto miał okazję to szkło użytkować dłużej.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 11-11-2013 o 12:53
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony

kaprysny?
    Nie wiem jak Ty, koledzy, ja nie umiem utrzymać "dobrze/stabilnie" aparatu przy LV.
    Do tego kadrowanie do bani. (wyjątek statyw i krajobraz, ale to już nie te przesłony)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Nie wiem jak Ty, koledzy, ja nie umiem utrzymać "dobrze/stabilnie" aparatu przy LV.
    Do tego kadrowanie do bani. (wyjątek statyw i krajobraz, ale to już nie te przesłony)
    Kwestia wprawy. Mi ten manewr wyszedł trzymając aparat z obiektywem 135 mm, z ręki, ostrzony manualnie (z użyciem lupki w LV). 24 mm z ręki to bułka z masłem :-)

Uprawnienia umieszczania postów